spinnerman Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Fajne bączki. Jaka długość, masa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 4 cm. Waga to niecałe trzy gramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Bączki okoniowe pływające czy tonące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Pływające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebait Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Bajka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Pierwsze maluszki się wykluły. Wkrótce kolejne 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Okonki piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Strzebelki 5,5 cm. Tym razem do samiczek dołączyło dwóch chłopaków 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Strzebelki szyszunia... jak zawsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Nowe pomysły, nowe technologie - usprawniłem sobie pracę i skróciłem czas produkcji o jakieś 25%. Nie od razu, ale kolejka oczekujących powinna tez się skrócić. Uff. Nareszcie A tymczasem, jeszcze "po staremu" kiełbie i kleniki Siostrzane konstrukcje z przeznaczeniem dla pstrągów. 6 cm, pływające (na granicy pływalności). 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wepster Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Co jak co, ale w alu to Cię Januszu nikt nigdy nie przegoni! Niesamowite kolory i faktura, wykończenie grzbietu no i ten złoty - jeszcze bardziej złoty od złota Niedościgniony "króliczek" ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Mam nadzieję, że się mylisz Po pierwsze, to nie wyścigi. Ważne, by robiąc coś, cokolwiek, robić to najlepiej, jak się potrafi. Tylko tak można osiągnąć satysfakcję z dopracowanego dzieła własnych rąk.Po drugie, wciąż mam jeszcze sporo do poprawienia. Małymi kroczkami, byle do przodu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Twitchbait. Choć twitchować (uff, co za potworek językowy ) można każdym woblerem, te "oryginalne" zostały wymyślone do specjalnych zadań. "Źle" wyważone, mocno bocznie spłaszczone, przy rzutach znad głowy potrafią koziołkować w locie, pomimo steru słabo pracują, taki nieudany wobler "do niczego". Czy aby na pewno?Lasy namorzynowe. Gałęzie drzew sięgają lustra wody, a dalej jest jeszcze kilka metrów wody, w której pływają spore bassy. Rzut boczny, lekko skierowany w dół i wobler leci w kierunku niewielkiej szczeliny wśród gałęzi. Uderza z impetem w wodę i... odbija się od niej, niczym "kaczka" puszczona przez dzieciaka. Leci jeszcze nawet kilka metrów, by upaść tuż przed suchym brzegiem. W najbardziej niedostępnym miejscu, królestwie bassów. Teraz następuje część dalsza magii - lekko podszarpywany (twitchowany) wobler zaczyna agresywnie stawać bokiem do kierunku płynięcia, a podczas zwijania linki dodatkowo lekko, "po woblerowemu" się kołysząc. Wypisz-wymaluj konająca rybka. Łatwy łup. Brania bywają widowiskowe, a ryby bardzo słusznych rozmiarów, więc nic dziwnego, że metoda (wszędzie tam, gdzie występują namorzyny) cieszy się sporym powodzeniem. Kto pierwszy sprowadził tą metodę do Europy, trudno zgadnąć. Po ilości filmików zamieszczanych w necie można domniemywać, że byli to Rosjanie. Rzuty zwykłe, zza głowy, bez plaśnięcia o wodę spowodowały korektę obciążenia. W wielu przypadkach jest to obciążenie częściowo ruchome, gdzie w czasie rzutu kulka stalowa znajduje się w ogonie, a po wpadnięciu do wody ster powoduje zanurkowanie woblera i kulka przykleja się do ukrytego w głowie woblera magnesu. Jak na jednym z filmików Rosjanie podali, jest to patent z Polski Tegoroczny Puchar Warty miałem okazję obserwować z aparatem w ręku. Spacerując brzegiem Warty obserwowałem kilkudziesięciu zawodników. Spora część podszarpywała woblery, nawet te, które nie były do tej metody przeznaczone. Łowiący tradycyjnie często narzekali na pojedyncze brania, a nawet brak ryb, a w tym samym czasie Sławek Tyszkiewicz (spinningowa kadra Polski) złowił 15 pstrągów. Oczywiście łowił na twitchbaita. Z przyjemnością patrzyłem też na juniora, zwycięzcę w swojej kategorii, który zapamiętale podszarpywał woblera i - wyjmował kolejne pstrągi. Największy wypiął mu się po zażartej walce, w wyjątkowo niedostępnym do podbierania miejscu. Sprowadzany z prądem wody, podszarpywany wobler prowokował pstrągi nawet w tych miejscach, gdzie kilku, a nawet kilkunastu wędkarzy, łowiących tradycyjnie, było bez brania. Otrzymałem wcześniej "na wzory" kilka woblerów do twitchingu. Po doświadczeniach z Warty przyjrzałem się im dokładnie, przeanalizowałem rozkład obciążenia, budowę, zachowanie w wodzie i wykonałem pierwsze trzy egzemplarze. Moje korekty okazały się trochę przesadzone, musiałem jeszcze zmniejszyć ster w porównanie z i tak małym oryginałem Pomimo to nadal pracują dość żwawo. Najważniejszy jednak jest moment, gdy przynęta szarpnięta ustawia się bokiem do kierunku płynięcia. Mam wrażenie, że czasami nawet zawraca... Trudne warunki (słaba przeźroczystość wody) utrudnia testy, które (może) wreszcie będę mógł w pełni prawidłowo przeprowadzić, w najbliższym czasie, na Dziećkowicach. Dwa woblery pojechały na Puchar Sanu, ale do wody nie trafiły, gdyż nie były wcześniej należycie obłowione. Może szkoda, bo na jeden z nich, w czasie testów, uderzył pstrąg. Był chyba jeszcze bardziej zaskoczony od Łukasza, gdyż zanim założył tego woblera, w tym samym miejscu testowaliśmy kilkanaście innych, bardziej lub mniej tradycyjnych przynęt. Polecam zabawę z szarpanymi (lekko!) woblerami. Ostrzegam jednak, to wciąga 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Mieszasz w świecie przynęt ponownie A jakby tak jakiś kiełb tłiczing uprawiał byłoby extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Mówisz i masz.Tylko wiesz, kolejki nie przyśpieszę Ale korektę zamówienia zrobię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Może to być kolejny kiełb:) i uklejka Kolejka? Phiii.. stoję czekam nie marudze. Na jesień będą Przez ciebie drewno i nóż wyciągnąłem z szafki Edytowane 19 Maja 2016 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Nastrugało misię 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Ale cymesiki ulala 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Jakiś czas temu, w jednym z wątków odbyła się dyskusja o "chińskich oczach do woblerów". Moim zdaniem, nadają się świetnie. Wymagają jednak makijażu Delikatnie przyciemnione, wyglądają całkiem atrakcyjnie. Dojście do wprawy wymaga trochę czasu, ale - znowu moim zdaniem - warto. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Popperowa dogrywka Brakowało oliwki, którą musiałem dorobić...3,5; 4,0 i 6,0 cm. O wagę nie pytajcie, nie pamiętam 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Janusz kiedy ja doczekam się takowej Boleniówki u mnie w pudełku?? Wysłano z Samsung S6 EDGE Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Czyżbyś zamawiał, a ja nie zapisałem?Innym sposobem, niż zamówienie, jest czekanie, aż trafi na giełdę. Ale na tą ścieżkę dostępu przesadnie bym nie liczył, bo na giełdę od ponad roku nic nie trafiło. I marne szanse, że w najbliższej przyszłości coś trafi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 A kolejka długa.... i trzeba poczekać Sebo mam chyba wolną sztukę jak coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 A tak to wygląda, gdy Słonecznicę w Strzeblę pomaluję 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Piękna klasyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi