Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

:D

Czuję się ukontentowany! Dzięki za Wasze opinie. 

Jeśli macie ochotę, możecie częściej mi kadzić B)  :D

Łuska to efekt właściwego doboru twardości drewna, oraz unieruchomienia tiulu. Dobór twardości jest sporym wyzwaniem. Balsa jest z natury miękka, ale tu występuje niezwykła różnorodność. Od miękkiej, po bardzo twardą. Zwłaszcza najcieńsze deseczki (1-4 mm) bywają naprawdę twarde. Dodatkowo, twardość na jednym końcu deski potrafi być inna, nią na jej drugim końcu. Ba, nawet prawe lico od lewego potrafi się różnić... Do właściwego utwardzenia powierzchni czasem wystarcza delikatna kąpiel w Caponie, innym razem konieczne jest użycie cyjanoakrylu. Na miękkiej balsie nie można odbić ładnego wzoru łuski, a nawet jeśli się uda, to nie można folii wypolerować i jest ona blada, mętna, kolory są przytłumione, bez "głębi". 

Bardzo ważne jest, by przytrzymać tkaninę (tiul czy coś podobnego) w taki sposób, by nie przesuwała się w trakcie odciskania. Ja stosuję do mniejszych woblerków jeden, do większych dwa kochery. Różnią się od peanów brakiem ząbków na końcu, czyli mniej uszkadzają materiał. Dodatkowo na powierzchnie chwytne kocherów zakładam rurki termokurczliwe, by zmniejszyć ryzyko uszkodzeń. Ale mimo to zawsze, zanim zacznę odciskać łuskę, sprawdzam czy nie "poleciało oczko".

Dopełnieniem jest dobór właściwej siły do odciskania łuski. Za słaby nie da efektu, za silny może doprowadzić do miejscowego uszkodzenia woblerka. I nie da się tego poprawić... Jak wyszło okazuje się dopiero po zdjęciu materiału. Czasem, choć ostatnio już bardzo rzadko, muszę zrywać folię i zaczynać od nowa :rolleyes:

Na "złotej rybce" jest 7, a czasem 8 różnych farb. Ale efekt wizualny wart jest tych starań :)

• Like 4

Nie :)

Przeczytaj uważnie, co już napisałem powyżej. Cytuję:

(...)

Bardzo ważne jest, by przytrzymać tkaninę (tiul czy coś podobnego) w taki sposób, by nie przesuwała się w trakcie odciskania. Ja stosuję do mniejszych woblerków jeden, do większych dwa kochery. Różnią się od peanów brakiem ząbków na końcu, czyli mniej uszkadzają materiał. Dodatkowo na powierzchnie chwytne kocherów zakładam rurki termokurczliwe, by zmniejszyć ryzyko uszkodzeń. Ale mimo to zawsze, zanim zacznę odciskać łuskę, sprawdzam czy nie "poleciało oczko".

(...)

Okonie 6 cm.

Bardzo lubię tego woblerka. Nigdy nie wiem, co dziś złowi :D Gdy zwyczajnie "idę na ryby", dla relaksu rzucając wędką i zmieniając przynęty, często na tego woblerka trafiają się klenie, pstrągi (San, Dunajec), także i sandacze (Wisła, jezioro żywieckie). Złowiłem na niego jazie, wiem o innych gatunkach, ale głównym połowem są okonie i szczupaki z płytszej wody. W tej właśnie kolejności. Okonie jako główny powód stworzenia przynęty, szczupaki jako spodziewany przyłów.

post-52580-0-50812300-1506949354.jpg

post-52580-0-73979900-1506949344.jpg

post-52580-0-50812300-1506949354_thumb.jpgpost-52580-0-73979900-1506949344_thumb.jpg

• Like 19

:D

Czuję się ukontentowany! Dzięki za Wasze opinie. 

Jeśli macie ochotę, możecie częściej mi kadzić B)  :D

A co mi tam ....

Warsztat na ''MISTRZOWSKIM'' poziomie... :P im więcej latek na karku tym bystrzejsze ''oko'' że o walorach użytkowych nie wspomnę...

• Like 1

A co mi tam ....

Warsztat na ''MISTRZOWSKIM'' poziomie... :P im więcej latek na karku tym bystrzejsze ''oko'' że o walorach użytkowych nie wspomnę...

Właśnie zmieniłem okulary. Im więcej latek na karku, tym mocniejsze szkła są potrzebne :D  B)

• Like 2

Janusz czym i jak polerujesz folie?

Kupiłem sobie agat i przez pewien czas nim polerowałem - polecam. Niczym tak dobrze nie potrafię wypolerować...

Niestety, bardzo skutecznie zapodziałem narzędzie i nie mogę go odnaleźć :huh: No tak schowałem, że chyba będę musiał nowe kupić :(

Wróciłem do polerowania rękojeścią od skalpela - stal wysokiej jakości, dobrze wypolerowana i z obłymi (bardzo ważne!) krawędziami.

• Like 1