Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Janusz, "zwykłe" Twoje piórkowce są przepiękne i bardzo realistyczne, ale ten jest mega robaczywy? chrząszczowy?

To może imitować chrząszcza lub chrabąszcza, choć tak naprawdę, to dałem nieco upust swojej fantazji i nie kopiowałem dosłownie żadnego żyjącego organizmu. Ryby połykają również organizmy, które tylko sporadycznie trafiają do wody i dzięki temu nasze przynęty, nawet nie podobne do prawdziwych żyjątek, bywają skuteczne :)

Wow wow wow to jest to,super wykonanie a nóżki wymiatają  :good:

ps. patrząc na te cudeńko od razu mam na myśli pewnego pająka wodnego  ;)

Nóżki są z promieni pióra z ogona samca bażanta, pióro grzbietowe również z bażanta, jedno z piór pokrywowych tułowia.

• Like 1

Gąsieniczka w ładnych kolorkach, czy ona też pracuje jak typowy smużak.

Kilka-kilkanaście centymetrów pod powierzchnią przy opuszczonej wędce, tuż pod lub smużenie przy podniesionej. Można powiedzieć, że zachowuje się praktycznie jak typowy smużak ;)

Dzięki, zasugerowałem się kątem umieszczenia steru. (...)

Kąt umieszczenia steru to jedno, jego wielkość i obciążenie woblerka to drugie. Zarówno obciążenie wewnętrzne, jak i kotwiczka są przesunięte do tyłu właśnie w celu przeciwdziałania głębokiemu nurkowaniu woblerków ;) Sam ster również nie jest za duży, większy przy tak ulokowanym obciążeniu spowodowałby trudne do opanowania wykładanie się przynęty.

Jeszcze jeden "piórkowaniec" :P

post-52580-0-44337900-1495012779.jpg

post-52580-0-44337900-1495012779_thumb.jpg

• Like 5

Oczy w tych gąsienicach są idealne, gdzie takie sprzedają. Gąsienice jako całość przefajne. :)

Oczy nabyłem, drogą wymiany za woblerki, od pewnego kolegi z zagranicy. Są bardzo grube, ponad dwa razy grubsze niż zwykle i jako tako wyglądają dopiero pod dwiema warstwami żywicy. Dlatego też rzadko je stosuję. Dodatkowo praktycznie nie mają kleju i każde oko wymaga indywidualnego przyklejania cyjanoakrylem. 

Na naszym forum miał je w swojej ofercie bodajże @RUDI75. Jeśli mnie pamięć nie myli. Może ma jeszcze jakieś "zaskórniaki". 

Teraz to "mnie" zaimponowałeś :D chciałbym takie coś w swoim pudełku :D

No wiesz?

We wszystkich wątkach powtarzam, ze takie rzeczy załatwia się na priv, a tu nagle.. W moim osobistym wątku..

PROWOKACJA!

;)  :D  :D  :D