Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie poznałem Janusza osobiście a czuję się jak bym przybijał mu piątkę kiedy wielokrotnie gadaliśmy przez telefon. Wielokrotnie był ze mną na łodzi. Tak się umówiliśmy...kiedy byłem na rybach dzwoniłem do niego kiedy był w szpitalu i wszystko mu opowiadałem jaka pogoda, fala, jak i na co łowię, a on dopytywał o szczegóły, doradzał, cieszył się ze mną ze złowionej ryby. Zawsze dopytywał o forum prosił aby pozdrowić chłopaków, a na koniec zawsze opowiadał jakiś kawał. Tak bardzo chciał znowu żyć nad wodą. Teraz łowi z drugiego brzegu ...

Wielki smutek

• Like 8

[*]

Początek na forum nie mieliśmy najlepszy, za szybko i za dużo oczekiwałem, ale Janusz nie zraził się tym. Ja też okrzepłem i po jakimś czasie staliśmy się kolegami, ba nawet nadał mi Janusz status twórcy za to, że parę artykułów o woblerach napisałem. To był chyba pierwszy przypadek, że ktoś został twórcą, a nie robił przynęt. To dzięki Januszowi, byłem dumny. 

Rozmawialiśmy, zawsze ciepły, serdeczny z poczuciem humoru i oczywiście na koniec kawał musiał być. Pytał o wypady na ryby, a mnie głupio było opowiadać wiedząc, że Janusz leży przykuty do łóżka. Myślę, że spotkamy się i połowimy wspólnie z łodzi.

• Like 6

Jutro na spokojnie wyjmę jego woblerki z pudełek i przełożę do swoich prywatnych szpargałów, tzw.rzeczy z którymi się nigdy nie rozstanę. Znaliśmy się prywatnie, co jakiś czas robiliśmy zamiany moje muchy za wolbery Janusza. Pamiętam jak do mnie dzwonił, że kiedyś wygrał zawody muchowe:) to były jaja...zapamiętam go zawsze jako poztywnego i bardzo honorowego wędkarza i kolegę.

• Like 2