Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, wcześniej widziałem je tylko na tym filmie:

Kolory (malowanie) są zgodne z wytycznymi kolegi, który je zamówił. A że są podobne? Miały być podobne  :D

Andrzeju, tak, przelew dotarł. Bardzo dziękuję :)

Chudy, długi, lekki. 

Rapala Original. 

Czy mógłbym zrobić? Mógłbym. A że nie kopiuję woblerów, powstała "impresja na temat". Drugi dla siebie B)

attachicon.gifimpresja Rapala.JPG

attachicon.gifimpresja Raspala 2.JPG

A gdzie trzeci dla Melka? :ph34r: czy ja się cholerka zawsze muszę upominać :unsure:

Chudy, długi, lekki. 

Rapala Original. 

Czy mógłbym zrobić? Mógłbym. A że nie kopiuję woblerów, powstała "impresja na temat". Drugi dla siebie B)

attachicon.gifimpresja Rapala.JPG

attachicon.gifimpresja Raspala 2.JPG

W niczym mi nie wyglądają na Oryginale. 

:)

Te big popery z filmu świetnie ci wyszły. Ten pomysł z hakiem jest kapitalny i wart wykorzystania. Żaba, którą zrobiłem ma jedną wadę. Kotwice. Jak złapie zielsko, to trzeba ściągać i od nowa. Pomyślę jak by to jakiś hak w cztery litery jej włożyć... 

Nie znalazłem odpowiednich haków. Te w popperach to są łososiowe, ale i one były zbyt krótkie, dlatego dołożyłem przedłużkę z drutu. Z mocną omotką, zalane żywicą. Powinny wytrzymać :)

Pojedynczy hak zwykle lepiej trzyma rybę. A w popperach łatwo jest wymyślić do niego antyzaczep. To jest fajny kierunek myślenia dla przynęt na bardzo zarośnięte łowiska.

Pewnie tak.

Tylko te, które oglądałem (jeszcze w kwietniu) były mniejsze od łososiowych. Ale to przed sezonem, większe rozmiary dopiero miały nadejść. A ja zastanawiam się, czy to dobry pomysł kupować te haki. Zrobiłem trzy "Big Mama's" i raczej na tym przygodę z XXL zakończę ;)

Janusz co do tych popperów to fajna robota :good: . Miałem właśnie pytać o te haki, tzn co Ty tam zapodałeś. W pierwszym momencie myślałem, że może to główka jigowa z długim hakiem. Ciekaw jestem czy rozwiązanie z główką dałoby radę. Obciążenie i hak w jednym...hmmmmm...może i miałoby to sens.

(...)Obciążenie i hak w jednym...hmmmmm...może i miałoby to sens.

Popper nie może "kłaść się na łeb". Czyli "główka" w podanym przez Ciebie przykładzie musi być przesunięta do środka poppera. I jest wtedy konieczność zrobienia przedłużki do mocowania linki. Wracamy do punktu wyjścia - czy hak z przedłużką i dodane obciążenie, czy też hak z obciążeniem (główka) i przedłużka - technicznie podobne problemy do rozwiązania. Jak komu wygodnie B)

Dokładnie o takim czymś myślałem czyli główka bliżej środka i przedłużka lub bez niej na zasadzie takiej, że na tyle popka wyciąć szczelinę, wyfrezować odpowiedniej średnicy otwór pod główkę, wkomponować to dokładnie w korpus, zalać np. żywicą a oczko zrobić np. na wkręta. To moje wydziwianie z główką wzięło się tylko stąd, że nie znam się zbytnio na pojedynczych hakach :ph34r: i nawet nie wiem za bardzo jakie są rodzaje, kształty, grubości itp. itd. Wiadomo, że roboty z wpasowaniem jiga trochę by było ale taki już żywot dłubacza ;).

A co do Twojej holo-słonecznicy to będzie miała branie na bank.

Pozdrawiam

• Like 1

Zadanie - wobler Boleniowy 6 i 8 cm.

Pływający lub na granicy pływalności.

Pracujący "boleniowo" bez ściągania już w najmniejszym prądzie.

post-52580-0-22316600-1402586811_thumb.jpg

Czy zadanie wykonane poprawnie, niech osądzi nowy właściciel. Najlepiej zamieszczając w wątku zdjęcie poważnej rapy, lub (w krótkich, żołnierskich słowach) zrybkę, czemu niełowne woblery mu wysyłam ;)  :D

• Like 2

Ceny więcej niż przystępne. A że woblery wyjechały za granice - zadziałał marketing szeptany. I bardzo dobrze  :D

Dziś testowałem na Żywieckim okonia 7,5 w wersji jerk. Woda o niskiej przejrzystości, niewiele widziałem B) Ale to co zobaczyłem, zaciekawiło mnie. Może kiedyś zrobię jeszcze jakieś inne jerki?

Sprawdziłem też reakcję ryb na "Słonecznice" w wersji holo. Szczupaki i okonie, pomimo niskiej przejrzystości wody, a może właśnie dzięki temu, bardzo dobrze reagowały. Rozmiary "zawodnicze", ale świetny przelicznik - boczny trok przegrywał w ilości złowionych ryb z woblerem. Rzadki wypadek! Wojtoryba nagrał krótki filmik z holu szczupaczka na słonecznicę. Pewnie jeśli wrzuci na Youtube, to wklei link.

Pobawiłem się też z sandaczówkami 7 cm. Odchudziłem je. Straciły na lotności, zyskały na pracy. Jest drobniejsza, więcej lusterka, tak jak lubię. I znów nie nagrałem pracy przynęt, wiatr zmącił wodę i nic nie widać :(

post-52580-0-48684000-1402761104_thumb.jpgpost-52580-0-98941400-1402761121_thumb.jpg

• Like 4

Ceny więcej niż przystępne. A że woblery wyjechały za granice - zadziałał marketing szeptany. I bardzo dobrze  :D

Dziś testowałem na Żywieckim okonia 7,5 w wersji jerk. Woda o niskiej przejrzystości, niewiele widziałem B) Ale to co zobaczyłem, zaciekawiło mnie. Może kiedyś zrobię jeszcze jakieś inne jerki?

Sprawdziłem też reakcję ryb na "Słonecznice" w wersji holo. Szczupaki i okonie, pomimo niskiej przejrzystości wody, a może właśnie dzięki temu, bardzo dobrze reagowały. Rozmiary "zawodnicze", ale świetny przelicznik - boczny trok przegrywał w ilości złowionych ryb z woblerem. Rzadki wypadek! Wojtoryba nagrał krótki filmik z holu szczupaczka na słonecznicę. Pewnie jeśli wrzuci na Youtube, to wklei link.

Pobawiłem się też z sandaczówkami 7 cm. Odchudziłem je. Straciły na lotności, zyskały na pracy. Jest drobniejsza, więcej lusterka, tak jak lubię. I znów nie nagrałem pracy przynęt, wiatr zmącił wodę i nic nie widać :(

attachicon.gifsandacz wąski.JPGattachicon.gifsndacz wąski 2.JPG

Piękne

• Like 1