Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że powinienem z tarła 2015 mieć parę strzebli  :)

Parę czyli kilka, czy też chłopczyka i dziewczynkę? :D

Nieważne, przez telefon się dogadamy. Teraz jestem zajęty trochę innymi tematami, natomiast kolejne strzeble chcę zrobić nieco inne malowanie, niż do tej pory. Zobaczymy, co z tego wyjdzie B)

• 2 tygodnie później...

Janusz, popperki jak zwykle cudowne.

Jak na nie patrzę, to przypomniało mi się, jak postanowiłem zrobić sobie podobne. Oczywiście w pewnym stopniu mi się to udało i nawet okonków połowiłem. Ale jakież było moje zdziwienie, jak kolega poprosił mnie o zrobienie takich samych, tylko 20-to centymetrowych :blink:

Zrobiłem mu dwie sztuki i zabrał je do Nowej Gwinei. Tylko dwie ryby na nie wyciągnął. W pierwszym wyrwało drut, a z drugiego zostały trociny. :) 

Teraz dał mi zadanie zrobić coś takiego z żywicy

Tak. Na jednym z łowisk (Dziećkowice) są sytuacje, że bije wszystkie inne przynęty. Przyznam, że dopiero w ubiegłym roku tak naprawdę sam połowiłem na popperki. Wcześniej tylko moi klienci mówili, jakie są łowne ;) Emocje zbliżone do łowienia na suchą muchę. W tym roku już od wiosny będę na nie łowił, również na rzekach w poszukiwaniu pstrągów i kleni. Jestem ciekaw, co czas pokaże :ph34r:

Pytam jakie masz na nie efekty bo przyznam szczerze nie mam do poperów przekonania.Kilka lat temu dostałem z USA kilka hlapaczków .O dziwo na najmniejsze nie złowiłem żadnej ryby.Jedynie różowy klocek 8 cm. z kotwicą nr.4 atakowany był przez klenie.Inna sprawa że pewnie tak jak wobler -woblerowi nierówny tak i mogą być poperki-killerki i nic nie warte wypełniacze pudełka :)

• Like 1

Ja łowiąc żyłką nie miałem efektów. Po zastosowaniu plecionki owszem, wyjść miałem sporo (przy podszarpywaniu), natomiast skuteczność mizerna. No, ale skoro inni chwalą, próbowałem i ja. Długo to trwało nim nauczyłem się... nie wyrywać przynęty z pyska :D  :D  :D Gdy zwolniłem tempo, powoli zwijając linkę i tylko nieznacznie (i z rzadka) podszarpując, woda się otworzyła :)

Edyt: 

I tak jak Irek napisał, zabawa wciąga, nawet jeśli akurat nie biorą największe. Przy okazji - średnia łowiona na popperka była wyraźnie większa od średniej na inne przynęty.

Edytowane przez woblery z Bielska

Folia holograficzna (i holograficzny papier) jest ciężkim materiałem. Może przy płaskich boczkach, ale ja robię obłe. Z drugiej strony, to naprawdę świetnie wygląda. I "trochę" tego nakupiłem :D  Chciałem popróbować z holograficzną folią transferową, ale w mojej wiosce rzecz nie do dostania :( Jeden z kolegów nawet zaoferował się pomóc i przysłać trochę "do testów". Nie będę pisał który to, bo obiecał w ubiegłym roku :rolleyes: