Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, Rafale, temat ciężki. Na warsztacie teraz mam coś około setki, może trochę więcej woblerów oklejanych folią - i na tym chyba koniec. Z samej folii niewiele więcej potrafię wycisnąć, a postęp musi być. Powoli dopracowuję zmiany technologiczne, mam nadzieję początkiem marca wystartować "na poważnie" z nowymi projektami. To nie od razu będzie przełom, ale mam nadzieję przejść na kolejny poziom. I na kolejny. I następny. Krok po kroku :)

• Like 1

Masz rację, Rafale, temat ciężki. Na warsztacie teraz mam coś około setki, może trochę więcej woblerów oklejanych folią - i na tym chyba koniec. Z samej folii niewiele więcej potrafię wycisnąć, a postęp musi być. Powoli dopracowuję zmiany technologiczne, mam nadzieję początkiem marca wystartować "na poważnie" z nowymi projektami. To nie od razu będzie przełom, ale mam nadzieję przejść na kolejny poziom. I na kolejny. I następny. Krok po kroku :)

Ja z folią stanąłem w miejscu, tym bardziej doceniam ciekawą łuseczkę na Twoich ostatnich sztukach, a jeszcze bardziej srebrną gładź na poprzednich - nie wiem jak to zrobiłeś.

Że skromnie zwrócę uwagę - początek marca chyba już minął :P

Ja z folią stanąłem w miejscu, tym bardziej doceniam ciekawą łuseczkę na Twoich ostatnich sztukach, a jeszcze bardziej srebrną gładź na poprzednich - nie wiem jak to zrobiłeś.

Że skromnie zwrócę uwagę - początek marca chyba już minął :P

Kwietnia. Miałem na myśli początek kwietnia. To pokazuje, jak bardzo jestem zafiksowany na tym, co robię B)

Panie Januszu... Pan wybaczy, ale z tym piórkiem to żeś Pan pojechał po całości!!! Pięknie to się prezentuje ! :clappinghands:

Następny cholera jasna!

Koledzy, w tym wątku się nie "panuje". Proszę, nalegam. Mój wątek, moje zasady. A ta jest najważniejsza.

Co do piórek na woblerach, to Łukaszu, jeśli zajrzysz na pierwsze strony tego wątku, zobaczysz dużo więcej takich wytworów :)

Super te robale ,  próbuje dostrzec te co leża w tle bo smakowicie wyglądają ( zielone , białe , czerwone ) dla pstrągów to chyba afrodyzjak :)

Ciąg dalszy - wkrótce ;)

Od pewnego czasu w Okoniach, choć nie tylko w nich, montuję oczy, które ściągam aż ze Szwecji. Od producenta. Nikt ich nie pochwalił, więc pochwalę je sam - wyglądają zarąbiście B)

post-52580-0-36864300-1426167653_thumb.jpg

Na zdjęciu zbyt wyraźnie tego nie widać, ale jest to hologram zadrukowany zdjęciem oka okonia, oczywiście 3D. Moim zdaniem, dziś nic lepszego nie można kupić.

• Like 6

Nikt nie chwali bo wyglądają naturalnie i świetnie uzupełniają całość.

Woblerki jak zwykle pierwsza klasa.

Dokładnie, nie ma co pisać po próżnicy B) , na pierwszy rzut oka widać wobki bardzo pro i piękne.

Oko odpowiedniej jakości to podstawa, szczególnie w "realfishach", Janusz drogie są takie szwedzkie patrzałki?

PS Ten złoty okonek bardzo mnie się podoba. :)

Edytowane przez Vigo

Janusz oczy tego typu tak mnie urzekły, że pomimo pracochłonności i cierpliwości jakiej potrzeba w nie włożyć, sam postanowiłem troszkę podziałać i powoli zbieram materiały do produkcji. Folie holograficzną znalazłem, jeszcze tylko myślę o jakiejś żywicy akrylowej,

Melek pokazał co i jak, więc nie będzie większego kłopotu.

(...) Janusz drogie są takie szwedzkie patrzałki?

PS Ten złoty okonek bardzo mnie się podoba. :)

Tanie nie są. W końcu są Szwedzkie :D Ja miałem to szczęście, że producentowi spodobały się moje woblerki i dokonaliśmy klasycznej "machniom". Można je znaleźć na eBay'u. Gdzieś posiałem kontakt :angry:  Jeśli kiedyś znajdę, wkleję link. Sam jestem ciekaw co teraz tworzy, na początku miał 3 lub 4 wzory i tylko z okonia mi spasowały. 

Kolejne chyba będą jeszcze bardziej "złote" ;)

Janusz oczy tego typu tak mnie urzekły, że pomimo pracochłonności i cierpliwości jakiej potrzeba w nie włożyć, sam postanowiłem troszkę podziałać i powoli zbieram materiały do produkcji. Folie holograficzną znalazłem, jeszcze tylko myślę o jakiejś żywicy akrylowej,

Melek pokazał co i jak, więc nie będzie większego kłopotu.

Cóż, oczy w wykonaniu Melka wyglądają na bardzo proste w "produkcji", ale potrzebna jest wielka precyzja i pewna ręka. Może w końcu usiądę (ponownie) do samodzielnego wykonania oczu, ale to jeszcze nie teraz. Daj znać jak Ci pójdzie :)

Fakt faktem, nie tylko wob piękny, ale i oczka robią wrażenie. Dobry namiar złapałeś Januszu ;)

:rolleyes:  :)

No oczy to chyba jeden z ważniejszych elementów przynęty! Po ostatniej idealnej serii oczu musze zrobić od nowa przynęty dla milupy i ezehiela bo tam oczy nie są 100% a tak być nie może :( no nic będą 2 prawie 100% plocie do mojego pudła! :D

Niedługo zrobię nowy filmik z oczami :) myślałem tez iododaniu w opisie pliku z gotowymi wzorami do ściągnięcia :D

• Like 2

Następny cholera jasna!

Koledzy, w tym wątku się nie "panuje". Proszę, nalegam. Mój wątek, moje zasady. A ta jest najważniejsza.

Co do piórek na woblerach, to Łukaszu, jeśli zajrzysz na pierwsze strony tego wątku, zobaczysz dużo więcej takich wytworów :)

Niech tak się stanie Januszu :P

zabieram się za przeglądanie!

Andrzeju, gratuluję wytrwałości. 124 strony przejrzeć, fiu fiu :whistling:

Nalegam, bez "panowania". 

Z jerkami mam problem. Nie łowię na nie i nie potrafię rozpoznać łownych od "takich sobie". Ale spora ilość zapytań zmusi mnie pewnie do zajęcia się poważniej tematem. Ale to nie wcześniej jak w czerwcu, bo na "moich" wodach szczupak ma przedłużony okres ochronny. Do tego czasu przygotuję kilka wzorów, obłowię, później kilka trafi do testerów, zbiorę własne i ich opinie, i podejmę decyzję - co dalej z jerkami. Czyli jeśli już to późna jesień, a raczej dopiero przyszły rok.

A pod bolenia mam taki zestawik ;) post-52580-0-72119500-1426256504_thumb.jpg