hlehle Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 W zasadzie prawie "no kill", bo jedynie na pstrągi i lipienie, ale jednak ...Będzie obowiązywał także na odcinku toruńskim, a nie jak dotychczas tylko na ciechanowskim.Szkoda, że potrzeba było wytłuc ryby do zera, żeby się obudzili, ale lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Na Sanie od Hoczewki do ujścia Osławy zakaz zabierania lipieni w 2013. W 2012 ktoś o tym zapomniał, efekt wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Spływałem w tym roku welem, po drodze było fajne jeziorko ze żwirowym dnem niemal wszędzie i gdzies w trzcinach widziałem tam martwego sandacza ok 85cm, jak by tam No kill zrobili całkowite to by było eldorado sandaczowe No ale w tym kraju chyba nikogo nie da się przekonać żeby zrobić łowisko sandaczowe C&R... Edytowane 13 Listopada 2012 przez Włóczykij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Na tym jeziorku jest gorny wymiar na sandacza :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Z tego co ja wiem to ma być do 1 szt limit zmniejszony i niestety o no kill raczej nie ma mowy w tym sezonie ,co bardzo mnie smuci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Mam inne informacje, ale faktycznie poczekajmy aż zostanie ogłoszony regulamin na 2013. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Na Weli (Wli)."Rzeka Wel słynie chyba z dwóch rzeczy. Pierwszą jest z pewnością rezerwat Piekiełko osławiony swym „górskim” charakterem. Drugą stanowią problemy żeńsko-męskie w odmianie jej nazwy. Ten Wel? Ta Wel? Spływ Welem czy Welą?Wiemy na pewno, iż polska nazwa pochodzi od niemieckie die Welle, co rozstrzyga problem na rzecz rodzaju żeńskiego. Tyle profesor Miodek."Pewna, czy niepewna ta wiadomość, jak z Drwęcą? Edytowane 14 Listopada 2012 przez kwasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Według mnie pewna, ale poczekajmy jeszcze chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Na Weli (Wli)."Rzeka Wel słynie chyba z dwóch rzeczy. Pierwszą jest z pewnością rezerwat Piekiełko osławiony swym „górskim” charakterem. Drugą stanowią problemy żeńsko-męskie w odmianie jej nazwy. Ten Wel? Ta Wel? Spływ Welem czy Welą?Wiemy na pewno, iż polska nazwa pochodzi od niemieckie die Welle, co rozstrzyga problem na rzecz rodzaju żeńskiego. Tyle profesor Miodek."Pewna, czy niepewna ta wiadomość, jak z Drwęcą? Z tym górskim charakterem piekiełka to bym nie przesadzał Woda trochę szybciej płynie po żwirze i tyle Oby tyko żadnemu debilowi z wyporzyczalnią kajaków nie przyszło do głowy "udrażniać" tej rzeki, bo jest na prawdę piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) A Drwęca jak to rzeka płynie Od nowego roku można łowić od tzw plaży do mostu z wyłączeniem starego zakazu 15.03-01.05 ! A i kłusownicy pomimo kilku złapanych nadal dzielnie kłusują jak niosą wieści bo szybciej jednorożca ujrzysz niż tych kłusoli (i mam nadzieję ,że te z pleśniawką zjadają)! Edytowane 15 Listopada 2012 przez wyjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 byłem przed chwilą na stronie okręgu ciechanowskiego i mocno przeraziły mnie zarybienia jakich dokonują tzn sum(w j.Lidzbarskim uważam że zrobił się z niego już chwast nie do wytępienia bo są ok 25kg a Welem nigdzie nie popłyną, rozmnarzają się tam i jeszcze dosypują), karaś, karp.Z tego co mi wiadomo to karp nie jest naszym rodzimym gatunkiem a obcymi nie wolno zarybiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
register Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgadzam sie z tym sumem i karpiem. Po co oni to wpuszczaja to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Bo lud się domaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 ciekawe co powiedzą jak za kilka lat zrobi się w lidzbarskim jak na ebro- sumy po 50kg i brak białorybu. wtedy będą potrzebne zarybienia i nawet karp się nada bo inaczej sumy same zdechną z głodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
register Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Bialoryb jeszcze jest na lidzbarku to fakt. Drapieznika chyba ciezko uswiadczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Fakt. ciężko. ale to nie oznacza żeby zarybiać sumem bo on jedyne co zrobi to urośnie i zje wszystko. one nie mają naturalnego wroga. nic ich nie wytępi a wędkarze będą musieli się wyspecjalizować w ich łowieniu bo przypadkowy sprzęt może przegrać walkę z królem polskich wód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Bo lud się domaga... a jak lud będzie się domagał tołpyg, sumików karłowatych, babek itp to też im to wpuszczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Kolego byles na Ebro?Tam jest zatrzesienie bialorybu.Powtarzasz jakies mity o sumach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgadzam sie z tym sumem i karpiem. Po co oni to wpuszczaja to nie wiem Jak nie wiesz to zapytaj u źródła, Adam wszystko Ci naświetlihttp://www.pzw.org.pl/18/dane_podmiotuJak się dowiesz to się podziel swoją wiedzą z nami. Warto zapoznać się też ze zmianami regulaminuhttp://www.pzw.org.pl/18/wiadomosci/68992/60/zmiany_regulaminu_wedkowania_na_wodach_okregu_ciechanowskiego_w_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welik Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Jezioro Lidzbarskie znam bardzo dobrze, łowie tam dwa, trzy razy w tygodniu więc wiem co tam się dzieje. Zarybiena sumem są dosyć duże i troche tej ryby jest w jeziorze. Populacja leszcza moim zdaniem jest mocno "przegoniona" przez suma, wielokrotnie widziałem poranione leszczaki unoszące się na powierzchni. Czasem zdarza się poraniony szczupak albo inna ryba. Myślę ,że za kilka lat populacja ryb będzie uszczuplona przez sumy. I mam takie pytanie!? CO MIAŁ NA MYŚLI SZANOWY PAN ADAM DECYDUJĄC SIĘ NA ZARYBIENA SUMEM TEGO JEZIORA I OKOLICZNYCH ŁOWISK? A sprzet sie kompletuje więc dam rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Poranione ryby, to raczej efekt kormoranów lub sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welik Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Latem kormoranów nie ma , przylatują dopiero we wrześniu ,coś takiego. A przypadki kłusownictwa są ,nie ukrywam (ale rzadko to się zdarza) gdyż są częste kontrole i akcje naszej straży. A co do poranionych ryb to mniej więcej widać co jest od czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Zgadzam się z kolegą @Welik.Łowię na tym jeziorze co roku na urlopie i w tym roku również widziałem (złowiłem) szczupaka ok 75cm ze świeżymi ranami.Uważam że sum nie długo zrobi w tym jeziorze spustoszenie a Wel jest za mały i za "szybki" aby się przemieściły.Zarząd robi krzywdę tej wodzie sumem. Edytowane 18 Listopada 2012 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Nie jestem ichtiologiem, nie znam sie.Moze macie racje, ale z tego co wiem sum wcale nie je duzo wiecej od szczupaka (inny metabolizm) i glowne jego menu to ryby, ktorych jest najwiecej, w tym wypadku drobnica.Czasem pewnie pogoni jakiegos szczupaka, ale nie demonizowalbym wasatych :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Średnia masa ofiary, w stosunku do masy drapieżnika, jest u suma wyraźnie niższa niż u szczupaka, a nawet sandacza.Gdybym zobaczył poranione ryby, byłbym (i pewnie nie tylko ja ) w stanie stwierdzić co poraniło te ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi