Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co to za szyper (może jakiś leniuch albo fajtłapa bo fryzjer by popłynął nawet blisko portu aby kasę połapać) i port, ale jutro wieje z południa i wyjścia są nie zagrożone. Byłem we wtorek w Darłowie i wiało 4 w porywach 5 m/s z SE i dało się łowić. Rybki (dorsze) współpracowały. Może nie giganty, ale wymiar trzymały :D .

Na jakiej jednostce byłeś?

Alex: Emiliadę, lub Ali III - wsiadaj w ciemno i nawet się nie wahaj. Moim zdaniem są to najlepsze jednostki na Bałtyku na których na 100 % połowisz a i atmosfera jest miła i przyjemna. 2 armatorów z tego co kojarze i pamiętam to "mistrz i uczeń" zawsze trzymają sie razem. Ja wolę pływać na przełomie października i listopada.
Patryk - 609 342 818
Adam - 503 380 784

Własnie zrobiłem sobie check liste na wyprawe dorszową. Poniżej :)

Czy jeszcze coś dokoptować? 

Do zabrania na wyprawę dorszową:

• Wodery, gumowce,
  • Czapka,
  • Coś ciepłego do ubrania,
  • Rękawice (ja biorę rowerowe)
  • Pałka (deska) do zaczepów,
  • Kleszcze, kombinerki,
  • Szczypce do wyciągania przynęt z pyska,
  • Scyzoryk,
  • Ząb – do rozplątywania zestawów,
  • Wędka,
  • Kołowrotek,
  • Torba na sprzęt i przynęty, etui na przywieszki,
  • Przynęty,
  • Dodatkowe, zapasowe kotwice, kółka łącznikowe, żyłki/plecionki,
  • Worki na śmieci,
  • Kanapki,
  • Aviomarin,
  • Dobry humor :)
Edytowane przez seemoore

Do zabrania na wyprawę dorszową:

• Wodery, gumowce,
  • Czapka,
  • Coś ciepłego do ubrania,
  • Rękawice (ja biorę rowerowe)
  • Pałka (deska) do zaczepów,
  • Kleszcze, kombinerki,
  • Szczypce do wyciągania przynęt z pyska,
  • Scyzoryk,
  • Ząb – do rozplątywania zestawów,
  • Wędka,
  • Kołowrotek,
  • Torba na sprzęt i przynęty, etui na przywieszki,
  • Przynęty,
  • Dodatkowe, zapasowe kotwice, kółka łącznikowe, żyłki/plecionki,
  • Worki na śmieci,
  • Kanapki,
  • Aviomarin,
  • Dobry humor :)

IMHO to co na czerwono jest zbędnym graciarstwem, aviomarin to chyba dla własnego lepszego samopoczucia, bo jak złapiesz swoją częstotliwość (fali), to i tak będą "pokłony" dla Neptuna :).

Na kutrach zazwyczaj serwują gorącą siorbatkę i jakąś pseudo-kawę, i coś do przekąszenia - jak będzie "zbierało" to jedz, zajmij czymś żołądek na przekór temu co mózg podpowiada i zajmij się łowieniem.

Ci co odpuszczają, zazwyczaj wracają w kolorze zielonym, a po zejściu na ląd niczym Papież całują Ziemie :P i mówią - nigdy więcej (oczywiście jest to zależne od skali tzw bujania ;)).

Ciepłe ciuchy trzeba mieć zawsze, lepiej mieć się z czego rozbierać, niż kłapać zębami z zimna.

Edytowane przez Zwierzu

• Szczypce do wyciągania przynęt z pyska, - wystarczą kombinerki z długimi szczękami

Zapasową drugą wędkę i kołowrotek oczywiście uzbrojony w plecionkę i przygotowany do łowienia (jeśli nie masz wędki to chociaż kołowrotek) - nie ma nic gorszego jak awaria młynka - widziałem ich wiele i brak możliwości dalszego łowienia

Przywieszki pamiętaj aby zamontować na zestawach QBS - pozwoli Ci to szybko reagować na żerowanie dorszy i wymieniać przywieszki.

Ciastka, które cały czas jedź aby "zająć żołądek trawieniem" a nie wydalaniem

Ubranie przecideszczowe zawsze się przyda. Nie ma nic gorszego jak po deszczu wiatr i mokre ubranie