vako Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 tylko jest jeden minus łódki i plus kutra....jak na łódce źle się poczujesz to klapa nie ma miejsca by "się walnąć" z kibelkami tez jest rożnie-albo walisz tyłek za burtę albo do wiadra mało która łódka ma WC... ale jeżeli chodzi o poławianie faktycznie łodzie są lepsze... na kutrze jest ciepła herba kawa,jest gdzie odpocząć ogrzać się, WC ... zjesz coś ciepłego... ale za to z połowami bywa różnie...Wszystko zależny od tego co kolega chce podczas rejsu robić. Jeśli zamierza spędzać czas w toalecie lub mesie to w istocie powinien wypłynąć kutrem. Kawa i herbata są dostępne również na małych łódkach. Na średnich typu Arvor są już toalety. Ja polecam spędzanie jak najwięcej czasu z wędką w dłoni. Można też przed rejsem łyknąć aviomarin i będzie po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Wszystko zależny od tego co kolega chce podczas rejsu robić. Jeśli zamierza spędzać czas w toalecie lub mesie to w istocie powinien wypłynąć kutrem. Kawa i herbata są dostępne również na małych łódkach. Na średnich typu Arvor są już toalety. Ja polecam spędzanie jak najwięcej czasu z wędką w dłoni. Można też przed rejsem łyknąć aviomarin i będzie po kłopocie..nie chodzi o to czy kolega bedzie chciał spedzac czas w WC czy łowiąc,bo jadąc na ryby raczej kazdy z nas jedzie by pomachać wędką,ale zrobiłem juz z 300 rejsów i uwierz mi ze jak choroba morska złapie( a ten kolega jak pisął jest nowicjuszem wiec jest duze prawdopodobienstwo ze go złapie) to i kibel jest najlepszym "przyjacielem" w takich sytuacjach.. bo czasem idzie "górą i dołem" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) nie chodzi o to czy kolega bedzie chciał spedzac czas w WC czy łowiąc,bo jadąc na ryby raczej kazdy z nas jedzie by pomachać wędką,ale zrobiłem juz z 300 rejsów i uwierz mi ze jak choroba morska złapie( a ten kolega jak pisął jest nowicjuszem wiec jest duze prawdopodobienstwo ze go złapie) to i kibel jest najlepszym "przyjacielem" w takich sytuacjach.. bo czasem idzie "górą i dołem" ... Nie strasz go, bo nie wypłynie . Na początek polecam pogodę gdy fala ma wysokość maksymalnie 0,5m czyli morze 1-2 B w skali Beaforta.Link do symulacji z wysokością fali:http://jastarnia.to.jest.to/prognozy/fala.phpPrognoza pogody z siłą wiatru:http://meteomodel.pl/gfs-para/WIND10/00 Wypadało by również za wczasu zapoznać się z morskimi przepisami by nie było później niespodzianek:http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/1015/1http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000166101.pdfPozdrawiam M. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magik Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Kolego Vako z długością kiji to trochę przesadziłeś.Proponujesz koledze połów z łodzi motorowej i polecasz kije 2.7 m-3.4 m to jakieś nieporozumienie.W zupełności wystarczy kij o długości 1.80 m-2.20.m po co męczyć rękę i komfort łowienia lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja co do długości patyka na Bałtyk wymyśliłem sobie tak, że czym niższa burta i głębiej tym krótszy, a analogicznie wyższa i płycej to dłuższy. Chociaż ostatnio na wysokiej burcie łowiłem castem 6'9" stopy tyle, że cały czas na odpływie, jak raz była pomyłka i dryf nie w tą stronę to musiałem szybko zwijać, bo pletką darłem po kilu. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreczmar Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jeśli tylko pogoda na to pozwoli to na pewno wypłynę! Nie zamierzam się obściskiwać z muszlą, jednak nie wiem jak zachowa się mój organizm dlatego wolałbym aby na jednostce była możliwość skorzystania z wc i dlatego zdecyduję się pewnie na kuter. Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to w terminie 26 i 27 maja wypływa Globtroter ale o tym już pisałem kilka postów wyżej. Zaopatrzę się w kilka pikerów ewentualnie przywieszek i spróbuję swoich sił. Będę już mega zadowolony jak uda mi się złapać choć jednego dorsza A jak mnie zniechęci choroba morska to pozostanie tylko spining z brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Kolego Vako z długością kiji to trochę przesadziłeś.Proponujesz koledze połów z łodzi motorowej i polecasz kije 2.7 m-3.4 m to jakieś nieporozumienie.W zupełności wystarczy kij o długości 1.80 m-2.20.m po co męczyć rękę i komfort łowienia lepszy.A ja myślę że ty nie wiesz o czym piszesz. Twoja recepta pasuje do łowisk głębokich ponad 50m. W ten sposób łowie na Władku i Zatoce.Na płytkiej wodzie do 30m z reguły łowi się długimi kijami. Wynika to z faktu, że gdy staniesz nad głowami dorszy, bez względu na rozmiar jednostki którą będziesz podróżował, to obiekty twojego zainteresowania momentalnie odpłyną spłoszone. Zatem istnieje technika która opiera się na użyciu finezyjnego sprzętu. Tak łowi cała kadra Polski i najlepsi zawodnicy morscy Europy. Cienka plećka, mała gramatura pilkera(np. poniżej 50g.) i długi kij 3,4m z lekkim młynkiem(max400g)to sedno takich łowów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magik Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja nie wiem o czym piszę ?Łowienie dorszy to nic innego jak łowienie sandaczy, więc po co mi kij o długości 3.40 m na łodzi? Co innego na kutrze.Tak samo co ma wspólnego długość kija do głębokości łowiska.Na dorsze wypływam głównie z Darłowa i od paru lat przeważnie tylko łódka i kij 3.40 na łódce to nieporozumienie.Za dużo kolego przed kompem a za mało praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cortez Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) słuchaj kolego,z Kołobrzegu nie wypływają żadne motorówki komercyjne,tylko kutry!! Jak wspomniałeś o Globetrotterze,powiem tak,jest to średnia jednostka wędkarska,z w miare dobrym socjalem,jeśli chodzi o umiejętności szypra to przeciętne,mogę polecić dobry i sprawdzony kuter, podbij na priv to pogadamyco do sprzętu,nie słuchaj podpowiedzi typu,"dobra wędka 3,00-3,40m i plecionka 0,19mm"łowię dorsze od dobrych 15 lat,a kilka lat byłem w posiadaniu własnej motorówki,więc moge co nieco powiedzieć o łowiskach w okolicy Kołobrzegu G-4 ,H-5będąc na kutrze idealny dla mnie kijek to 2,40m do 120gr c.w. a z łódki jednoskład 1,9m z plecionką do max 0,15mmJak już wspomniał kolega Russian 80 w przypadku kiedy dopadnie Cię choroba morska lepszym rozwiązaniem będzie kuter,na motorówce niestety tego miejsca na położenie się będzie brak.. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez cortez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jak już wspomniał kolega Russian 80 w przypadku kiedy dopadnie Cię choroba morska lepszym rozwiązaniem będzie kuter,na motorówce niestety tego miejsca na położenie się będzie brak..Leżenie nie jest wskazane w czasie choroby morskiej. W/g jednego z szyprów wyjściem jest "przyspawanie" się do relingu i wpatrywanie w horyzont. Kiedyś na jednym z kutrów jeden z wędkarzy źle się poczuł i zszedł na dól położyć się, nie mineło 5 minut jak biegiem wracał i zwracał za reling. A że akurat obok mnie to usłyszałem co mu zalecił szyper. I przyznaję że jakiś czas później na łódce kolegi (21ft z kabiną) wykorzystałem ten sposób. Byliśmy ok. 20-22km od brzegu i pogoda się zmieniła . Zawiało 6B w porywach 7 czyli stan morza musiał być 5 i wtedy nie najlepiej się poczułem i "przyspawanie" zdało egzamin. Drobną niedogodnością było to że byłem przemoczony do suchej nitki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cortez Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Leżenie nie jest wskazane w czasie choroby morskiej. W/g jednego z szyprów wyjściem jest "przyspawanie" się do relingu i wpatrywanie w horyzont. Kiedyś na jednym z kutrów jeden z wędkarzy źle się poczuł i zszedł na dól położyć się, nie mineło 5 minut jak biegiem wracał i zwracał za reling. A że akurat obok mnie to usłyszałem co mu zalecił szyper. I przyznaję że jakiś czas później na łódce kolegi (21ft z kabiną) wykorzystałem ten sposób. Byliśmy ok. 20-22km od brzegu i pogoda się zmieniła . Zawiało 6B w porywach 7 czyli stan morza musiał być 5 i wtedy nie najlepiej się poczułem i "przyspawanie" zdało egzamin. Drobną niedogodnością było to że byłem przemoczony do suchej nitki. Przy 6-7 B i to z kierunków NW i NE nigdy nie będzie stanu morza 5przy łódce 21 ft co daje 6.4m stan morza 3 jest już sztormem, Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Na napływie czym mniejsza głębokość tym dłuższy kij jest potrzebny, aby odsunąć się od burty na tyle, aby nie drzeć pletką po kilu, czym głębiej tym większy kąt i mniejsza szansa na przetarcie, na odpływie również kontrola przynęty jest inna na długim, ale tutaj wedle upodobań. Polecam trochę połowić zanim zaczniemy mędrkować. Ze swojej strony skończyłem. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Szanowni Panowie. Proszę o powstrzymanie się od osobistych przepychanek. Każdy ma prawo wyrazić własne zdanie, ale w sposób kulturalny i nie dotykając innych. Na początek wykastrowałem ostatnie dwa wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Wracając do meritum... Ktoś wybiera się w ten weekend na dorszyka? :-) Jak tam bieżące wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 @vako i @magik, bardzo proszę o kolejną wymianę zdań w wiadomościach prywatnych. Teraz usuwam Waszą rywalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Na dorszach byłem tylko raz ale Neptun nie był dla mnie łaskawy Kilka złowionych bolków opłaciłem męczarnią w kib..... Od tamtej pory minęło już kilka lat i chyba wybiorę się jeszcze raz. Może tym razem będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Ja ruszam w najbliższą sobotę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreczmar Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Napisz na jakim kutrze byłeś jak wrażenia i co udało się złapać Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Witam, na 22 maja mamy zaplanowany rejs na dorsza z Władysłswowa, bankowo Zwolniło się jedno miejsce a jak coś mi się wydaje to pewnie i dwa, także jak jest ktoś chętny i ma akurat wolną niedziele to na priv możemy dogadać szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Spokojnie sprawdzę czy miejsce w zamrażalniku na taki wypadzik zostało i dam znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Spokojnie sprawdzę czy miejsce w zamrażalniku na taki wypadzik zostało i dam znać Masz trudne dni? Czemu ma służyć Twój wpis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Byłem ostatnio we Władysławowie i trochę słabo. Łowiliśmy na wodzie do 40 m. Szyper mówił i pokazywał filmy że do końca lutego się działo a teraz co rejs to gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Ja byłem ze znajomymi 7.05 we Władku- płyneliśmy z Ostrym. na 8 ludzi z naszej ekipy od 1 do 5 szt średnio 2kg- niby bez szału, ale jak na pierwszy raz ciesze się, że nie wyzerowaliśmy- zabawa była fajna :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Masz trudne dni? Czemu ma służyć Twój wpis?Kwintesencji wypadów na dorsze no chyba , ze kolega puszcza to przepraszam i płynę z kolega na pierwsze w Polsce dorszowe C&R .Ogulnie przepraszam i znikam z tematu . Edytowane 13 Maja 2016 przez antoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek222 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Wybieram się za tydzień do Karwi na tydzień ,ponieważ brak możliwości wędkowania tradycyjnego pomysł padł na rejs na dorsza tylko w tym zielony jestem i tu moje pytanie czy w tym okresie warto i drugie czy ogarnę to łowienie swoim kijem 2,6m 100gr z tatulą 200 plecionka 50lb 130m na szpuli przynęty myślałem na miejscu zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi