Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Dla nie zorientowanych to dorsze od marca do sierpnia mają tarło.Rybacy mają zakaz połowu.Wędkarzy zakaz nie dotyczy ale mamy chyba trochę etyki.W okolicach Karwi polecam Żarnowiec i Choczewo na szczupaka i okonia.

Edytowane przez rothen
  • Like 3

Dla mniej zorientowanych. Dorsze to nie szczupaki, a morze to nie jezioro. Rybacy mają zakaz połowu tych ryb w konkretnych obszarach, a nie konkretnym czasie. Nie wszystkie dorsze tra się w tym samym czasie. Tarło odbywają w toni. Jak się trą to nie biorą. Połowy wędkarskie (w odróżnieniu do rybackich) tych ryb z reguły odbywają się w strefie dennej, Więc jest mała lub znikoma szansa że połowisz akurat te które się trą.

Pozdrawiam.

PS. Nie mieszajmy etyki z elementarną wiedzą.

Jak się boisz zony to wypożycz sobie wędkę na kutrze. Kup tylko w przyportowym sklepie kilka pilkerów(150-200g na Władek) i kilka twisterów w kolorze czerwonym/czarnym.

Edytowane przez vako
  • Like 2

Kolego okres ochronny tak jak pisałeś dotyczy rybaków.Ale mimo wszystko jest okresem tarła dorsza i wędkarze mający etykę powinni to uszanować.Tak jak pisałeś , jak się trą to nie biorą tylko są szarpane i cały pokład klei się od ikry.Jeżeli taka forma łapania tobie odpowiada to nie mam pytań.Drugą sprawą jest fakt że szyprowie mają świadomość jakich w tym okresie mają "fryzjerów" i duuużo pływają.Dają złapać na napływie po 1-2 ryby i zmiana stanowiska.Nie są głupi aby w tarło wytłuc sobie rybę na miejscówkami a na jesień i zimę świecić oczami przed wędkarzami.

Dla mniej zorientowanych. Dorsze to nie szczupaki, a morze to nie jezioro. Rybacy mają zakaz połowu tych ryb w konkretnych obszarach, a nie konkretnym czasie. Nie wszystkie dorsze tra się w tym samym czasie. Tarło odbywają w toni. Jak się trą to nie biorą. Połowy wędkarskie (w odróżnieniu do rybackich) tych ryb z reguły odbywają się w strefie dennej, Więc jest mała lub znikoma szansa że połowisz akurat te które się trą.

Pozdrawiam.

PS. Nie mieszajmy etyki z elementarną wiedzą.

Jak się boisz zony to wypożycz sobie wędkę na kutrze. Kup tylko w przyportowym sklepie kilka pilkerów(150-200g na Władek) i kilka twisterów w kolorze czerwonym/czarnym.

Gwoli ścisłości, nie ma w przepisach czegoś takiego jak okres ochronny dorsza. Jest jedynie zakaz poławiania narzędziami które docelowo służą do połowu dorsza. Okres ten różni się w zależności od obszarów Bałtyku, na naszym podwórku przypada na lipiec i sierpień. Przepis dotyczy tylko i wyłącznie narzędzi używanych w rybołówstwie komercyjnym, w związku z tym wędkarze mogą w tym czasie swobodnie łowić. Co do tarła i etyki - tarło dorsza jest rozciągnięte na przestrzeni całego roku (w zależności od wielu parametrów. m.in. obszaru) jak już zostało to wspomniane powyżej, więc jadąc nawet w listopadzie czy w marcu nie mamy gwarancji, że trafimy na wytarte ryby.

Edytowane przez Pumba
  • Like 2

Kolego okres ochronny tak jak pisałeś dotyczy rybaków.Ale mimo wszystko jest okresem tarła dorsza i wędkarze mający etykę powinni to uszanować.Tak jak pisałeś , jak się trą to nie biorą tylko są szarpane i cały pokład klei się od ikry.Jeżeli taka forma łapania tobie odpowiada to nie mam pytań.Drugą sprawą jest fakt że szyprowie mają świadomość jakich w tym okresie mają "fryzjerów" i duuużo pływają.Dają złapać na napływie po 1-2 ryby i zmiana stanowiska.Nie są głupi aby w tarło wytłuc sobie rybę na miejscówkami a na jesień i zimę świecić oczami przed wędkarzami.

Niech za odpowiedź posłużą cytaty z innego forum. W zbędną polemikę nie będę się wdawał, bo mam wrażenie graniczące z pewnością, że ty kolego ma morzu nie łowisz wcale, tylko piszesz o swych uprzedzeniach lub zasłyszanych opowieściach. O biologi dorsza pisać nie będę bo przedmówca(@Pumba)

napisał już prawie wszystko. Dodam jeszcze, że na kilkanaście lat jak łowię dorsze, nie zdarzyło mi się złowić ryby cieknącej mleczem lub z której sypała by się ikra.

Cytat z innego forum jak wyglądają te osławione pokłady na dniach ostatnich:

http://www.splawik.com/topic/41384-wyprawy-na-dorsze-z-%C5%82eby-2015/page-12

oraz jak są łowione i gdzie() gdy biorą:

http://www.splawik.com/topic/41330-wyprawy-na-dorsze-z-władysławowa-2015/?p=369832

Edytowane przez vako
  • Like 1

Cóż może i ja wcisne swoje 2 grosze do dyskusji. Oczywiście można poławiac dorsze ale powinno się do tego przygotować nie chodzi mi o sprzęt tylko o lód w butelkach. Jak ktoś lowi w różnych porach roku to wie o czym piszę. Niestety rybka z miesięcy letnich jak się tylko trzyma w kascie i wymienia wodę od czasu do czasu niestety robi się biała i traci walory kulinarne. Ja zawsze mam w lodówce zapas zamrożonej wody i zawsze mam rybkę świeżą. A co do dorszy na tarle to łowi się te wytarte jesli chodzi o miesiące letnie.

• 7 miesięcy temu...

na kuter Admirał. Jakieś opinie o tej jednostce?

Opinie ma b. dobre. Sam byłem kilka razy i mogę potwierdzić. Niestety ostatnie kilka lat to spadek i ilości i wielkości dorsza i tutaj czy będzie to "Admirał" czy inny kuter to ryby większe nie będa. Szyper na "Admirale" w ub. roku starał się i szukał a ponoć sa tacy co nie do końca się do tego przykładają. 

• Like 1

Witam wszystkich,planuje wyjazd z grupą znajomych na dorsza z władka, może ktoś poleca jakieś jednostki  ? byłem  raptem dwa razy na rejsie ,ale mamy chęci. Szukamy niedużej jednostki (12 osób,) ewentualnie jakieś opinie o jednostce Hektor. lub Rebok. Dzięki za informacje

Witam wszystkich,planuje wyjazd z grupą znajomych na dorsza z władka, może ktoś poleca jakieś jednostki  ? byłem  raptem dwa razy na rejsie ,ale mamy chęci. Szukamy niedużej jednostki (12 osób,) ewentualnie jakieś opinie o jednostce Hektor. lub Rebok. Dzięki za informacje

MaXimus/Lukas lub Zahir-B. będzie pan zadowolony.

• Like 1

"Marinero" , "Admirały" "Ostry"

• Like 1

Witam wszystkich. W weekend czeka mnie wizyta w Trójmieście. Czy wiecie, czy jakieś kutry wypływają we Władysławowie w niedziele?

Zdaję sobie sprawę, że termin jest bliski i pewnie wszystko zajęte (jeśli pływają). Z drugiej strony, będę sam, czasami może ktoś rezygnuje w ostatniej chwili.

A może ktoś ma znajomego armatora? albo sam nim jest :)

Dziękuję i pozdrawiam,

Tomek

• 3 miesiące temu...

Witam,

W sierpniu będę na wczasach w okolicach Władka i nie odpuszczę takiej okazji żeby zameldować się na którymś z kutrów :D  wybór padnie raczej na Dickmana albo Raszpiego ewentualnie Ostry.

Zapewne wielu forumowiczów wybiera się na wakacje nad Morze i zahaczy o rejs na dorsza :clappinghands: tak więc życzę udanego odpoczynku i POŁAMANIA KIJA :wub: