Gobio Gobio Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Nie warto, lepiej wynajmij łódkę i popływaj po Żarnowcu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek222 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Tu jest ból jak kobieta zobaczy że pakuje swój majdan to mogę zapomnieć o spokojnych wczasach a jeden kij i kręcioł jakoś przemycę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Zestaw wystarczy. Trochę Tatuli szkoda. I linka za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dla nie zorientowanych to dorsze od marca do sierpnia mają tarło.Rybacy mają zakaz połowu.Wędkarzy zakaz nie dotyczy ale mamy chyba trochę etyki.W okolicach Karwi polecam Żarnowiec i Choczewo na szczupaka i okonia. Edytowane 19 Lipca 2016 przez rothen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dla mniej zorientowanych. Dorsze to nie szczupaki, a morze to nie jezioro. Rybacy mają zakaz połowu tych ryb w konkretnych obszarach, a nie konkretnym czasie. Nie wszystkie dorsze tra się w tym samym czasie. Tarło odbywają w toni. Jak się trą to nie biorą. Połowy wędkarskie (w odróżnieniu do rybackich) tych ryb z reguły odbywają się w strefie dennej, Więc jest mała lub znikoma szansa że połowisz akurat te które się trą.Pozdrawiam.PS. Nie mieszajmy etyki z elementarną wiedzą. Jak się boisz zony to wypożycz sobie wędkę na kutrze. Kup tylko w przyportowym sklepie kilka pilkerów(150-200g na Władek) i kilka twisterów w kolorze czerwonym/czarnym. Edytowane 19 Lipca 2016 przez vako 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Kolego okres ochronny tak jak pisałeś dotyczy rybaków.Ale mimo wszystko jest okresem tarła dorsza i wędkarze mający etykę powinni to uszanować.Tak jak pisałeś , jak się trą to nie biorą tylko są szarpane i cały pokład klei się od ikry.Jeżeli taka forma łapania tobie odpowiada to nie mam pytań.Drugą sprawą jest fakt że szyprowie mają świadomość jakich w tym okresie mają "fryzjerów" i duuużo pływają.Dają złapać na napływie po 1-2 ryby i zmiana stanowiska.Nie są głupi aby w tarło wytłuc sobie rybę na miejscówkami a na jesień i zimę świecić oczami przed wędkarzami. Dla mniej zorientowanych. Dorsze to nie szczupaki, a morze to nie jezioro. Rybacy mają zakaz połowu tych ryb w konkretnych obszarach, a nie konkretnym czasie. Nie wszystkie dorsze tra się w tym samym czasie. Tarło odbywają w toni. Jak się trą to nie biorą. Połowy wędkarskie (w odróżnieniu do rybackich) tych ryb z reguły odbywają się w strefie dennej, Więc jest mała lub znikoma szansa że połowisz akurat te które się trą.Pozdrawiam.PS. Nie mieszajmy etyki z elementarną wiedzą. Jak się boisz zony to wypożycz sobie wędkę na kutrze. Kup tylko w przyportowym sklepie kilka pilkerów(150-200g na Władek) i kilka twisterów w kolorze czerwonym/czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Gwoli ścisłości, nie ma w przepisach czegoś takiego jak okres ochronny dorsza. Jest jedynie zakaz poławiania narzędziami które docelowo służą do połowu dorsza. Okres ten różni się w zależności od obszarów Bałtyku, na naszym podwórku przypada na lipiec i sierpień. Przepis dotyczy tylko i wyłącznie narzędzi używanych w rybołówstwie komercyjnym, w związku z tym wędkarze mogą w tym czasie swobodnie łowić. Co do tarła i etyki - tarło dorsza jest rozciągnięte na przestrzeni całego roku (w zależności od wielu parametrów. m.in. obszaru) jak już zostało to wspomniane powyżej, więc jadąc nawet w listopadzie czy w marcu nie mamy gwarancji, że trafimy na wytarte ryby. Edytowane 20 Lipca 2016 przez Pumba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Kolego okres ochronny tak jak pisałeś dotyczy rybaków.Ale mimo wszystko jest okresem tarła dorsza i wędkarze mający etykę powinni to uszanować.Tak jak pisałeś , jak się trą to nie biorą tylko są szarpane i cały pokład klei się od ikry.Jeżeli taka forma łapania tobie odpowiada to nie mam pytań.Drugą sprawą jest fakt że szyprowie mają świadomość jakich w tym okresie mają "fryzjerów" i duuużo pływają.Dają złapać na napływie po 1-2 ryby i zmiana stanowiska.Nie są głupi aby w tarło wytłuc sobie rybę na miejscówkami a na jesień i zimę świecić oczami przed wędkarzami. Niech za odpowiedź posłużą cytaty z innego forum. W zbędną polemikę nie będę się wdawał, bo mam wrażenie graniczące z pewnością, że ty kolego ma morzu nie łowisz wcale, tylko piszesz o swych uprzedzeniach lub zasłyszanych opowieściach. O biologi dorsza pisać nie będę bo przedmówca(@Pumba)napisał już prawie wszystko. Dodam jeszcze, że na kilkanaście lat jak łowię dorsze, nie zdarzyło mi się złowić ryby cieknącej mleczem lub z której sypała by się ikra.Cytat z innego forum jak wyglądają te osławione pokłady na dniach ostatnich:http://www.splawik.com/topic/41384-wyprawy-na-dorsze-z-%C5%82eby-2015/page-12oraz jak są łowione i gdzie() gdy biorą:http://www.splawik.com/topic/41330-wyprawy-na-dorsze-z-władysławowa-2015/?p=369832 Edytowane 20 Lipca 2016 przez vako 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Cóż może i ja wcisne swoje 2 grosze do dyskusji. Oczywiście można poławiac dorsze ale powinno się do tego przygotować nie chodzi mi o sprzęt tylko o lód w butelkach. Jak ktoś lowi w różnych porach roku to wie o czym piszę. Niestety rybka z miesięcy letnich jak się tylko trzyma w kascie i wymienia wodę od czasu do czasu niestety robi się biała i traci walory kulinarne. Ja zawsze mam w lodówce zapas zamrożonej wody i zawsze mam rybkę świeżą. A co do dorszy na tarle to łowi się te wytarte jesli chodzi o miesiące letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Panowie, Co słychać we Władysławowie? Za dwa tygodnie mam zaplanowany wyjazd na kuter Admirał. Jakieś opinie o tej jednostce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 na kuter Admirał. Jakieś opinie o tej jednostce?Opinie ma b. dobre. Sam byłem kilka razy i mogę potwierdzić. Niestety ostatnie kilka lat to spadek i ilości i wielkości dorsza i tutaj czy będzie to "Admirał" czy inny kuter to ryby większe nie będa. Szyper na "Admirale" w ub. roku starał się i szukał a ponoć sa tacy co nie do końca się do tego przykładają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Witajcie. Panowie i Panie jak sytuacja na morzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cortez Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Witajcie. Panowie i Panie jak sytuacja na morzu?Dzisiaj trochę pizdzi weekend tez raczej będzie wietrzny,bynajmniej na wybrzeżu zachodnim a ryb jak nie było tak nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 W tym miesiącu byłem 2 razy 4 Darlowo i 11 w Ustce. Ogólnie nie narzekam. W Darłowie było parę ładnych ryb. Na Ustce więcej ale drobniej. Niestety ciężko trafić w pogodę bo ciągle wieje i ryba rozproszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Dziękuję za info, generalnie pokrywają się z moimi. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal 1980 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam wszystkich,planuje wyjazd z grupą znajomych na dorsza z władka, może ktoś poleca jakieś jednostki ? byłem raptem dwa razy na rejsie ,ale mamy chęci. Szukamy niedużej jednostki (12 osób,) ewentualnie jakieś opinie o jednostce Hektor. lub Rebok. Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam wszystkich,planuje wyjazd z grupą znajomych na dorsza z władka, może ktoś poleca jakieś jednostki ? byłem raptem dwa razy na rejsie ,ale mamy chęci. Szukamy niedużej jednostki (12 osób,) ewentualnie jakieś opinie o jednostce Hektor. lub Rebok. Dzięki za informacjeMaXimus/Lukas lub Zahir-B. będzie pan zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam wszystkich,planuje wyjazd z grupą znajomych na dorsza z władka, może ktoś poleca jakieś jednostki ? byłem raptem dwa razy na rejsie ,ale mamy chęci. Szukamy niedużej jednostki (12 osób,) ewentualnie jakieś opinie o jednostce Hektor. lub Rebok. Dzięki za informacje"Marinero" , "Admirały" "Ostry" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Miały być łajby do 12 osób, więc te powyżej odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Miały być łajby do 12 osób, więc te powyżej odpadają.Ostry jak najbardziej się łapie. Bierze max 10 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal 1980 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 dzięki wszystkim za odpowiedzi,chodzi o małe jednostki bo chciałbym opanować statek grupą samych znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam wszystkich. W weekend czeka mnie wizyta w Trójmieście. Czy wiecie, czy jakieś kutry wypływają we Władysławowie w niedziele?Zdaję sobie sprawę, że termin jest bliski i pewnie wszystko zajęte (jeśli pływają). Z drugiej strony, będę sam, czasami może ktoś rezygnuje w ostatniej chwili.A może ktoś ma znajomego armatora? albo sam nim jest Dziękuję i pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Wejdź na spławik tam się szyprowie udzielają i będziesz miał najlepsze rozeznanie co jednostek i wyników z ostatnich wyjść Edytowane 24 Marca 2017 przez Karas06 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witam,W sierpniu będę na wczasach w okolicach Władka i nie odpuszczę takiej okazji żeby zameldować się na którymś z kutrów wybór padnie raczej na Dickmana albo Raszpiego ewentualnie Ostry.Zapewne wielu forumowiczów wybiera się na wakacje nad Morze i zahaczy o rejs na dorsza tak więc życzę udanego odpoczynku i POŁAMANIA KIJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ja druga połowa lipca będę we Władku. Jaką motorówkę polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi