Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pływam od 2013 roku nie będę dyskutował, ale już wtedy były owrzodzenia.

pozdrawiam byniek

To widocznie miałem wiele szczęścia, że po raz pierwszy od kilku lat trafiłem na owrzodzone dorsze :o  być może, że częściej wypływam z Władka i tam może nie ma ich tyle :huh:

Kilka razy byłem na 3 dyniowym łowieniu na Bornholmie. Za każdym razem trafiały się pojedyńcze dorsze z tymi ranami. A pierwszy raz byłem chyba w 2010 roku. Od szypra i załogi słyszałem, że takie ryby się trafiają. Ale nie pamiętam już od kiedy. A co do przyczyny powstawania to różne teorie były

Jak znajdziesz miejsce na Amelii to super. Ja mam termin 21go, chciałem sobotę, ale w maju było już zajęte.

Mam zarezerwowane miejsce na Amelii na ten piątek :) Pierwszy termin był ustalony na dzisiaj(wtorek-04.09.), ale jakaś grupka się wycofała i miałem tel. od właściciela, że przekłada rejs na piątek.

Jeszcze nie wiem, czy na A.Bis, czy na A.Max. Wolałbym na A.Bis. Łowiłem z niej dwa lata temu. Mniej stabilnie niż na A.Max, ale za to bliżej do lustra wody.

Jednak wybrałem Anglera. Dużo pozytywów przeczytałem o nim na innych forach.

Dzwonię dzisiaj do właściciela, a On mi mówi, że jeżeli jestem teraz w Rowach, to przyjedzie po mnie przed rejsem. Ile to kosztuje? Nic :) 

Byłem dwa tygodnie w Mielnie bez samochodu. Obdzwoniłem wszystkie kutry w Kołobrzegu i Darłowie. Żadem nie zaproponował takiej dodatkowej usługi. Nawet za dopłatą. Pytałem o to. 

• Like 3

Miałem zarezerwowane miejsce na Anlerze na piątek(07.09) Niestety wyszły nici. W ostatniej chwili tel. od właściciela Anglera. Nie przyjechała jakaś ekipa i rejs odwołany. Załapałem się cudem na Amelię Max. Największy "okręt" wyprawowy na dorsza w Ustce. Płyniemy na "ławicę słupską", a za nami podąża - Angler vel Piker. A tak go chwaliłem :(

Wyniki poniżej oczekiwań :( 3/4 czasu poświęconego na łowienie, to szukanie ryby. Załoga miła i uprzejma. Minus, to przymykanie oczu na chlanie przez niektórych piwska i gorzały.

• 8 miesięcy temu...

Ja osobiście polecam Hydrę w Kołobrzegu . Mniejsza jednostka niż większość kutrów (17 wędkarzy) . Byłem na rejsie 21.05 i wszyscy świetnie połowili. Najlepszy miał 51 szt , ja 47 . Łowisko III Kamienie ponad 3h płynięcia Szyper precyzyjnie napływał, obfite posiłki cały czas coś na stole było do jedzenia . W niedziele wybieram się znów jutro mam mieć potwierdzenie czy wypływamy .

• 1 miesiąc temu...

Darłówek i Złota Rybka. Pływał ktoś?

Solidna łajba(były holownik, złe warunki mu nie straszne, dożo miejsca na rufie) i załoga zorientowana na wędkarza. Pierwsza liga w tym porcie, nie ma co wybrzydzać tylko płynąć jeśli ryba jest na płytkim.

• Like 1

Dzisiaj korzystałem z uroków Złotej Rybki.  Nie jest to były holownik, tylko jest to była łódź Ratownictwa Morskiego. Ma bardzo nisko pokład rufowy. I na tym zalety tej jednostki się kończą.

Zapisując się na rejs usłyszałem, że dopłynięcie na łowisko trwa ok. 2 godzin, łowienie 6 godzin, powrót 2 godziny. Razem 10 godzin. Rzeczywistość zaś była taka, że dopłynięcie zajęło 3, 5 godziny, tyle samo  powrót. Po łowisku kręciliśmy się  3 godziny. Odjąć należy od tego czas na przestawianie łajby.....Po łowisku kręciliśmy się, Nie mogło być mowy o skutecznym łowieniu, bo szyper wybrał obszar Bałtyku który zaatakowały sinice. Czułem się jakbym pływał po jakiś bagnie. Było nas ok. 20 plus łowiąca załoga kutra. Rekordzista podhaczył trzy maleństwa. Ja zająłem trzecie miejsce z jednym dorszykiem. Szok.....

To raczej smutne wieści. 3,5h rejsu i sinice? Toć to na 30-50m musieliście łowić?

Nie chcę wchodzić w zbędne polemiki ale hak jak wół na rufie(co jedno drugiego nie wyklucza, że ratować też może. Tylko ta prędkość maksymalna10kts nie pasuje do jednostki ratowniczej).

http://kutrywedkarskie.pl/wp-content/uploads/2015/02/dar_zlota3.jpg

Edytowane przez vako

Próbowaliśmy łowić na 60+ metrach.

Smutne jest to, że nie dano nam nawet szansy połowienia. Trzy godziny kręciliśmy się w tym błocie.  Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Dorsz był,  ale nie brał. Wszystkie 6 sztuk było podhaczonych.  Kilka śledzi było również w ten sposób złowionych. 

• Like 1

To nie szok, to rzeczywistość

Jedno nie wyklucza drugiego.

W Ustce przynajmniej nie czarują wędkarzy. Z góry mówią ile płynięcia i ile łowienia.  Są uczciwi wobec chętnych na rejs. Ceny są wyższe, ale są również wyniki.

Edytowane przez Janusszr

W ostatnim numerze Polityki jest artykuł o fatalnej kondycji naszego dorsza - nie dość że jest go coraz mniej to jeszcze karleje. W sumie jak sobie przypomnę swoją wyprawę w Polsce na dorsze i porównam do wyprawy norweskiej to są solidne podstawy żeby tak sądzić :(

Kolego russian80. Czytaj ze zrozumiem.

Zawsze latem pływałem i zawsze miałem wspaniałe wyniki.

Dorsz jest już dawno po tarle, kolego Okonhel.

Karleje dorsz, czy nie  zdąży urosnąć zanim zostanie złowiony? Napisali w tej polityce co jest przyczyną  karłowacenia dorsza?