Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Dorsz jest już dawno po tarle, kolego Okonhel.

Kol. Janusszr - na jakiej podstawie twierdzisz ze jest dawno po tarle ? Na podstawie kilku podhaczonych dorszy ? Wczoraj jeszcze brały dorsze z ikrą więc wcale nie jest dawno po tarle.... Niektóre skończą w sierpniu....

Widocznie zegary biologiczne dorszom się poprzestawiały. Z tego co wiem, tarło w Bałtyku dorsz ma w maju-czerwcu. Jest koniec lipca........

Poprzestawiały się już dawno temu, ryby przed- i potarłowe spotyka się w Bałtyku o każdej porze roku. Stąd bierze się między innymi tak znaczny udział ryb w słabej kondycji w połowach.
  • Like 1

Widocznie zegary biologiczne  dorszom się poprzestawiały. Z tego co wiem, tarło w Bałtyku dorsz ma w maju-czerwcu. Jest koniec lipca........

Normalnie to wg naukowców dorsz bałtycki  ma tarło od marca do sierpnia, w części Bałtyku gdzie łowiłem i łowię (Hel-Władysławowo) największe nasilenie miał od czerwca do lipca, więc nic się dorszom nie poprzestawiało prócz tego że zasolenie coraz mniejsze a strefa bez tlenu na głębiach coraz większa a poza tym nie mają co jeść. 

I wszystko jasne. Szyper Złotej Rybki wywiózł nas nie dość, że na dość duże głębie (60+, niedotlenienie wody o której piszecie), to na dodatek w obszar zawładnięty przez sinice.

Bo  to nie "szyper" tylko fryzjer   :D  :D     zresztą to są już ich ostatnie dni  nabijania ludzi w butelkę,bo od 1 sierpnia do końca roku 2019 ( i oby dłużej ) jest całkowity zakaz połowów dorsza na płd-wsch części Bałtyku

Edytowane przez Traveller
  • Like 1

Bo  to nie "szyper" tylko fryzjer   :D  :D     zresztą to są już ich ostatnie dni  nabijania ludzi w butelkę,bo od 1 sierpnia do końca roku 2019 ( i oby dłużej ) jest całkowity zakaz połowów dorsza na płd-wsch części Bałtyku

Póki co jest to zakaz połowu dorsza dla rybaków a nie dla wędkarzy  - chyba że masz jakieś świeższe informacje. 

Zakaz łapania dorszy to tylko półśrodek. Powinien być zakaz łapania wszelkich organizmów morskich. Tak przez minimum dwa lata. Wtedy może byśmy zobaczyli poprawę

Co z tego że my będziemy mieli ograniczenia jak Rosja będzie łowić bez ograniczeń...

Rosja to wielki problem ale rekordy bije Dania. Po to jesteśmy w Unii żeby problemy rozwiązywać systemowo. Rosję spokojnie można postawić na miejsce na bałtyku grając jako Unia. Dla nich nasze morze to pikuś. Ale paszowce duńskie biją wszystkich na głowę

• Like 2

Wejdz na dowolny AIS i popatrz ile duńskich kutrow trałuje na strefach G, H, L a ile trałuje kutrów rosyjskich ... olbrzymia przewaga to duńskie paszowce!!!

Z tego co mi wiadomo wszystkie kraje nadbałtyckie prowadzą połowy paszowe. Dania zdecydowanie nie jest liderem...

Tak kolego wszystkie kraje prowadzą odłowu paszowe ale Dania największe pływalem bo Bałtyku i widziałem te kutry przetwurnie po 50-70 metrów jeden kuter ma większy limit niż połowa Władysławowa przykładowo kutry do 23metrów mają 600tan na rok liczony od stycznia kutry do 30 metrów czyli tak zwane Rufy mają 1000 ton w Polsce nie ma większych jednostek oprócz wła139 Orka a ci Duńczycy maj limity około 10tys do 15tys ton czyli teraz jest skala porównawcza

• Like 1

Zabawne napisałem przecież że jeden kuter duński ma tak limit jak połowa Władka Władek to największy port rybacki w Pl skąd ty bierzesz takie brednie znam połowę szyprów od Helu po Władek z którymi utrzymuje kontakt i sam pływam na morzu północnym pod Duńskom banderą od 12 lat i wiem dokładnie co się tu dzieje także kolego idź lepiej na pstrągi

• Like 1

Zabawne napisałem przecież że jeden kuter duński ma tak limit jak połowa Władka Władek to największy port rybacki w Pl skąd ty bierzesz takie brednie znam połowę szyprów od Helu po Władek (...)

Zanim zaczniesz się dalej kompromitować, proponuję byś zweryfikował swoje domysły z prawdziwymi danymi. Wystarczy kilka minut w Googlach...

• Like 1

Zanim zaczniesz się dalej kompromitować, proponuję byś zweryfikował swoje domysły z prawdziwymi danymi. Wystarczy kilka minut w Googlach...

człowieku ty się zweryfikuj ja w tym pracuje a nie siedzę na dupie przed kompem i wieżę w Pana gogle

Witam.

Czy, na serio, nie mogą Panowie przejść na priva? To staje się niesmaczne.

człowieku ty się zweryfikuj ja w tym pracuje a nie siedzę na dupie przed kompem i wieżę w Pana gogle

To skoro zajmujesz się zawodowo dorzynaniem zasobów naszego morza, to proszę, napisz nam ile wg. Ciebie wynoszą łączne połowy szprota na Bałtyku i udział w nich poszczególnych krajów? Ja siedzę na dupie bo mam urlop, a wierzę nie tyle co w googla, tylko to co jest napisane w oficjalnych dokumentach EU dotyczących podziału kwot. Masz może lepsze źródło?

Dorsz w naszym morzu, a w zasadzie jego kondycja jest tak samo słaba jak ta "gównoburza" i to jest najważniejszy fakt. Rożne źrodła podają rożnie dane, ale dosc często pada 30 lat jako okres na jaki powinno zostawić Bałtyk w świętym spokoju. Nie uprawiać ryboustwa ani wędkarstwa... na obecnym poziomie, często bywa ze kuterek wędkarski z wprawionymi wędkarzami wykosi wiecej niz niejedna mała jednostka rybacka... Dla mnie temat dorsza w Polsce nie istnieje, no moze jedynie jako problem fauny i flory naszego morza. Zamiast sie sprzeczać kto ile złowi i jakie ma limity, pomyślmy ze sami tez przyczyniamy sie do az tak słabej kondycji dorsza wypływając z wędkami i dziesiątkując i tak juz marne ławice skarlowacialych dorszy...