panpawel85 Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Tak na czystą logikę... masz racje, ale jesli jeszcze raz przeczytasz co napisałem w poprzednim poście , jest szansa, że zrozumiesz... Nie pisałem o trailerach i paszowcach...Kuter wędkarski zabiera 20 wędkarzy, niech każdy złowi 50 bolkow i juz jest 1000szuk, często małe kuterki nie łowią nawet tyle. Takich kuterków wędkarskich niech wyjdzie po 8 z 10 portów i juz sie robi konkretna ilośc ryby.......Nie chce sie sprzeczać na tematy ryboustwa i stanu morza... Napisze ze od drzwi mojego domu do morskiego brzegu mam mniej niz 2,5km, nad morzem spędziłem całe 34 letnie życie, wędkując, pływając, obserwując i rozmawiając z ludźmi którzy utrzymywali sie przel lata z rybałki... Nie jest źle z Dorszem... Jest fatalnie!!! Ale każdy sam decyduje czy chce jeszcze bardziej zmniejszyć populacje tej ryby wypływając po mięso. Pozniej jest głupie gadanie, ja tylko 20 wziąłem i tylko 4 razy w roku wypływam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Tak na czystą logikę... masz racje, ale jesli jeszcze raz przeczytasz co napisałem w poprzednim poście , jest szansa, że zrozumiesz... Nie pisałem o trailerach i paszowcach...Kuter wędkarski zabiera 20 wędkarzy, niech każdy złowi 50 bolkow i juz jest 1000szuk, często małe kuterki nie łowią nawet tyle. Takich kuterków wędkarskich niech wyjdzie po 8 z 10 portów i juz sie robi konkretna ilośc ryby.......Nie chce sie sprzeczać na tematy ryboustwa i stanu morza... Napisze ze od drzwi mojego domu do morskiego brzegu mam mniej niz 2,5km, nad morzem spędziłem całe 34 letnie życie, wędkując, pływając, obserwując i rozmawiając z ludźmi którzy utrzymywali sie przel lata z rybałki... Nie jest źle z Dorszem... Jest fatalnie!!! Ale każdy sam decyduje czy chce jeszcze bardziej zmniejszyć populacje tej ryby wypływając po mięso. Pozniej jest głupie gadanie, ja tylko 20 wziąłem i tylko 4 razy w roku wypływam...Mam inne zdanie na ten temat.Łowię kilkadziesiąt lat na Wigrach. 90% ludzi mieszkających nad tym jeziorem kłusowało na potęgę, nie licząc kłusoli napływowych. Oprócz tego kilka brygad rybackich zawodowych odławiało ryby. Ryb było w bród, kormoranów jak na lekarstwo. Kto miał łódź na Wigrach zaliczany był do elity wędkarskiej. W 1989r. utworzono Wigierski Park Narodowy. Od tego czasu zaczęło się dziać źle. Wędkarzy coraz mniej, tak na oko mniej o jakieś 90%, kłusoli również. Od kormoranów natomiast aż biało - czarno. Biało bo tak wszędzie paskudzą.... Byłem w ostatni poniedziałek na Wigrach. W zasięgu wzroku byłem sam. I tak jest od lat. Zakazy, brak wędkarzy, kłusoli, a ryb coraz mniej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Nie jest źle z Dorszem... Jest fatalnie!!!Do czego i ja się przyczyniłem, no nie tylko ja. Zaczynałem łowić na Bałtyku gdy pewnie część kolegów z JB na stojąco pod stół wchodziła.Jakoś tak w 1996 a może 7 byłem pierwszy raz i jeździliśmy na łódź kolegi a później było coraz więcej kutrów i chyba w 2001 ( 2002 ? ) po raz pierwszy byłem na "Admirale". Złowienie 50 czy 60 dorszy na wędkarza było normą a takie z jakimi się wędkarze teraz fotografują wypuszczało się do wody. Ustka i Łeba to nie były rekordy ale takich od 2 do 7/8kg można było natrzepać. Jastarnia i Hel po 2000 na jednej z łódek na 5 wędkarzy 14 dorszy powyżej 10kg a takich 4 do 10 o ile pamiętam 15, mniejsze filetować ? bez przesady, są duże lepiej duże. Ktoś nam kiedyś powiedział że na całym wybrzeżu jest ok. 300 lub trochę więcej łódek i kutrów które łowią z wędkarzami. Niech to będzie 2000 ludzi i każdy złowi 10kg to jest 20 000kg/ dziennie . I załóżmy że przecież nie codziennie ale 15x w miesiącu tak wypłyną to jest .............. od zajebania. No a przez te wszystkie lata ? I czy każde po 10kg odpuszczał ? Może jeden złowił 3kg ale inny 30 ? W Norwegii ryb jest na szczęście dużo tylko że wędkarzy też jest, na bank więcej niż u nas, jasne że przyjezdnych z całej Europy bo Norweg jak ma łódkę to najchętniej łososia poszukuje albo haliflądry. I taki innostraniec może wywieźć z Norwegii max 20kg filetów jeśli spędzał czas w zarejestrowanej bazie wędkarskiej. Nie wiem jak jest z kontrolami na Bałtyku ale oni tam kontrolują i kary są bolesne. Kiedy kilka lat temu były jeszcze nie za duże takie kary to grupa naszych za nadwyżkę 80kg dostała 10tys NOK (4300PLZ). W tym roku Germanie nie wiem za jaką ilość dostali 50tys. NOK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Niedługo dorsze będziecie łowić na bałałajkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Podnoszę temat.Pływał może ktoś ostatnio na dorsza z Ustki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Ostatnio... w maju ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Pytam, bo miesiąc temu z Darłowa kompletna klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Teraz póki woda ciepła to tylko głęboka woda. Może Władek i 80m+Kiedyś tak pływalem, ale dla kilku chudzin ledwo przekraczających wymiar szkoda wysiłku. Jeśli już to gdy się woda oziębi na Ustkę, i tak do przełomu kwietnia i maja. Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez morrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Nie jest przyjemne wędkowanie na 80m+. Niemniej mam takie plany na Władysławowo, ale w przyszłym roku właśnie na przełomie kwietnia/maja. Obecnie albo Ustka, albo nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 info z 20 sierpnia. nadawca wiarygodny.http://www.splawik.com/topic/41330-wyprawy-na-dorsze-z-w%C5%82adys%C5%82awowa-2015/page-95#entry374337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Jak ryba jest w zasięgu to Roman z Zahira ją znajdzie. Gorzej jak gdzieś odejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Janusszr - fajnie się łowi na 80-90m., ale w sytuacji gdy BIORĄ ryby chociażby 1,5 -2 kg i co jakiś czas większe rodzynki. A ostatni raz tak łowiłem ... kupę lat temu wypływając jeszcze z Kołobrzegu. Łowienie z tej głębokości "stykowców" czyli obecnego standardu jest męczące i mało sensowne dla mnie. A jak jeszcze na pokładzie znajdą się kutafony, które MUSZĄ i prują rybom boki trzema kotwicami na parasolce i czterema przywieszkami to szlag człowieka trafia. Marzy mi się rejs gdzie wszyscy na łajbie się mniej lub bardziej ale znają, nie ma mięsiarzy-szarpakowców a ewentualne spożycie alkoholu i palenie papierochów jest na rozsądnym poziomie, by nie przeszkadzać Kolegom. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 To płyń Zahirem. Mała łódź, szyper zna fach. Można się ugadać żeby płynął na płytsze wody, bo on nie z tych co wożą by wozić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Albo niech kolega "skrzyknie" ekipę i czarter całego kutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Marzy mi się rejs gdzie wszyscy na łajbie się mniej lub bardziej ale znają, nie ma mięsiarzy-szarpakowców a ewentualne spożycie alkoholu i palenie papierochów jest na rozsądnym poziomie, by nie przeszkadzać Kolegom. Tylko tak jeździliśmy na Bałtyk a teraz tak do Norwegii. Z elementem nieznanym nawet nie próbuję bo może spieprzyć cały wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Norwegia w przyszłym roku. Ekipa znana-rodzina. Czerwiec. Minimum dwa tygodnie.Obecnie mam zaplanowany wyjazd tygodniowy do Rowów, dlatego pytam o szanse połowienia z Ustki. W poprzednich latach było nieźle, ale po tegorocznym Darłowie mam obawy. Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Chyba jakis zakaz się szykuje https://m.youtube.com/watch?v=1pZyol4ZzXY&feature=share Edytowane 16 Października 2019 przez Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Nie szykuje, ale już obowiązuje. Na razie do końca roku, ale z możliwością przedłużenia. Trudno liczyć, że sytuacja z dorszem zmieni się w kilka miesięcy, więc raczej zakaz przedłużą. Centrala Rybna zamknięta do odwołania. https://ec.europa.eu/poland/news/190723_baltic_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Chodzi o zakaz połowu dorsza w celach handlowych......Po co wprowadzacie to zamieszanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Chodzi o zakaz połowu dorsza w celach handlowych......Po co wprowadzacie to zamieszanie?Jeszcze raz zobacz materiał, w którym Marek Kluczek mówi o połowach rekreacyjnych i odczytuje treść decyzji Komisji Europejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Jeszcze raz zobacz materiał, w którym Marek Kluczek mówi o połowach rekreacyjnych i odczytuje treść decyzji Komisji Europejskiej. Wprowadza ludzi w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 A widzial ktos gdzies ta „ tresc decyzji komisji europejskiej””? Hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 A widzial ktos gdzies ta „ tresc decyzji komisji europejskiej””? Hmm?Swego czasu moja księgowa przyniosła do firmy jakąś rewelację "podatkowo-zusową".A skąd pani ma te wiadomości? Spytałem.Kobiety w kolejce o tym mówiły.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Jest to fakt, potwierdzony chocby wczoraj przez mojego znajomego armatora.Aktualne trwają rozmowy, na temat rekompensat za częściową likwidację flotykutrow wedkarskich, ewentualnie postoju w porcie na czas zakazu.Jednakże, rok zakazu to zapewne tylko początek planu naprawczego... Edytowane 19 Października 2019 przez Kmicic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Według mnie to przez połowy śledzia, dorszyk nie ma co jeść i nie rośnie tak jak powinien, populacja mała, wagowo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi