Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ilu z Was jeździło na dorsze na dorsze ja systematycznie kiedyś sztuki 2 kg tzw bolki. w końcowym okresie super sztuka. Do tego cholernie chude wręcz zabiedzone. No i wielkie trałowce w okolicy. Dorsza nie ma bo nie ma co jeść. Proste jak drut. Do tego odłowy paszowe. To jakaś kpina na akwenie rozmiaru Bałtyku. Zakaz OK popieram ale DLA WSZYSTKICH. łącznie z paszowcami. Min Grabarczyk tak popiera zakaz połowu u nas. Nie rozumiem dlaczeo nie popiera go na całym Bałtyku??? A tak trochę to dziwne że zbiega się to z budową elektrowni wiatrowych w na tym obszarze. Chcemy chronić dorsza OK . Zakaz połowu dla wszystkich. W tym czasie 0 ingerencji w tym obszarze. Co z tego że nie bedzie połowów skoro tarliska zostaną zniszczone w ramach modernizacji gospodarki czyt. budowy farm wiatrowych. 

• Like 1

chłopie co ty za brednie wypisujesz jakie zniszczenia tarlisk ty wiesz jak dorsz do tarła przystępuje chyba nie za bardzo dorsze wybierają się w toni w okresie wiosennym zależy od temperatury wody jeszcze jak pracowałem w PL.bylo to zawsze końcówka kwietnia +/- i trwało przez cały maj dorsze wybierają się w toni głębokiej wodzie z mojego doświadczenia 70+ a nawet ponad 100 . wiatrak mają powstać w okolicy Władek -Jastrzębia w odległości 10mil od brzegu. Obecnie od 15lat pracuje na morzu północnym tu jest tyle farm wiatrakowych że na Bałtyku by miejsca zabrakło i rybom to wcale nie przeszkadza ba są miesiące ze to najlepsze łowiska okolice farm te farmy obojętnie czy Duńskie,Niemieckie,Holenderskie nie są głębiej stawiane jak 30 metrów to gdzie Ty tarliska chcesz niszczyć! co do sprawy zakazu dorsza na Bałtyku jeśli morzna to tak nazwać zakaz jest ale gdzie na naszym wybrzeżu znam ludzi co pływają u Duńczyków którzy od początku roku mają żniwa dorszowe na Bałtyku okolice Niemiec i Dani z tygodnia potrafią 1000kast tej ryby do portu przywieźć oczywiście legalnie bo tam rybę sprzedaje się bez pośrednio do marketu rybnego w porcie i tam jest odrazu inspekcja więc taki to jest zakaz.

No jak widzę wypowiedzieli się najwięksi znawcy z połowów dorsza. Z ciekawości byliście na dorszach chociaż raz? Czy znacie to tylko z YT. Jak napisałem, zakaz OK ale dla wszystkich. A gdzie powstaną farmy zobaczymy., tu masz np link 

https://gp24.pl/pge-chce-budowac-farme-wiatrowa-na-morzu-w-poblizu-leby/ar/13746058

I kolego nie tak jak piszesz Władek-Jastrzębia, wstukujesz w Google i wyskakuje gdzie - proste a nie uwagi "chłopie..." sprawdź chociaż nim napiszesz bzdurę i próbujesz kogoś obrażać.  Ty piszesz Władek- Jastrzębia, ja w 1 min znalazłem Łeba, Ustka  Jeżeli chodziło by naprawdę o ochronę gatunku zakazano by wszystkim i na całym akwenie. Jeżeli nikt nie wie o co chodzi chodzi o pieniądze. Nie porównuj Morza Północnego. Na oko linie brzegowa jest kilkukrotnie dluższa niż nasz dostęp do Bałtyku. Tu trzeba postawić farmy szybko, nie na raty. I nikt nie ma przeszkadzać.

Jak najbardziej rozumiem że bedąc ileś tam lat poza domem można nie znać realiów dlatego wrzucam linka gdzie m.in będą te farmy https://wysokienapiecie.pl/9310-morskie-farmy-wiatrowe-orlen-polenergia-pge/. Farmy moi drodzy będą wzdłuż całego wybrzeża jak widać na jednym z linków nie w odległości  10 mil. Wpiszcie sobie G  Ustka farma, Kołobrzeg farma , przecież to proste.  

W tej konwersacji nie chodziło dokładnie o to w jakiej miejscowości dokładnie mają stać farmy tylko że farmy nie niszczą żadnych tarlisk dorsza to po pierwsze po drugie wiem to od znajomych szyprów o wiatrakach w okolicach Władka a czy powstaną to mi to lata szczerze ten temat jest j7z około od 10 lat na tapecie i nic z tego nie wynika w necie jest dużo projektów /'planów ktura nigdy nie ujżą światła dziennego .Co do połowu dorsza na Bałtyku to zakaz całkowity by się przydał pewnie jak wszyscy to wszyscy a nie tu tak tam siak to jest chore ale tak jest tylko o tym wspomniałem że Duńczycy łowią i nie mają zakazu taka sprawiedliwość

A tu nie chodzi o ochronę stada wschodniego i stąd zakaz połowu w naszych strefach?

Bo duńczycy odławiają zachodnie na które nie ma moratorium...

Edit - Faktycznie. https://www.wwf.pl/aktualnosci/komisja-europejska-wprowadza-zakaz-polowow-wschodniego-stada-baltyckiego-dorsza

Edytowane przez DanekM

A tu nie chodzi o ochronę stada wschodniego i stąd zakaz połowu w naszych strefach?

Bo duńczycy odławiają zachodnie na które nie ma moratorium...

Edit - Faktycznie. https://www.wwf.pl/aktualnosci/komisja-europejska-wprowadza-zakaz-polowow-wschodniego-stada-baltyckiego-dorsza

????????

Kiedyś, w początkach morskiego łowienia, gdy w Polsce była cisza w temacie, pływałem wielkimi kutrami z Heiligehafen, jak teraz wygląda sytuacja, trzeba byłoby się zorientować. Na jednym rejsie, mimo początków i braku doświadczenia, łowiło się 10-25 sztuk na rejs, wielkości 1,5-2,5 kg, całkiem niebrzydkie, większe i mniejsze były rzadkością. No tak, ale niedługo później, w Polsce także takie ryby dominowały, ale z liczniejszym przyłowem większych sztuk. Aż do pewnego momentu... .

• 1 rok później...

Niespełna 20 lat temu wypływałem na dorsze z synem kpt. L. Wiśniewskiego (Grzegorzem) na dorsze na WŁA-67 i już wtedy widoczne były na tej jednostce ślady zęba czasu. Ale przynajmniej ryby w tamtym okresie były normalnych rozmiarów a i zdarzało się wiele większych albo bardzo dużych. Szkoda łajby ale najwidoczniej jej czas już przeminął - szczęśliwie, że rybakom nic się nie stało.

Zmienię trochę temat. Zadałem to pytanie w wątku o plecionkach, ale tam ostatnio tylko dyskusja "handlowa" .

Plecionka na norweskie fiordy. 

Mam cztery typy : 

1) Sufix SFX 8 Braid Multicolor 300m za ok.80PLN

2) Cormoran Corastrong 8-Braid 300m za ok.75PLN

3) Dragon Salt Water Invisible. Można kupić 1000m za 199,99PLN.

4) Dragon Magnum 4X. Tą znam, ale tylko w wymiarze 0,08. 300m za 55PLN.

Zakupy w tym wypadku tylko przez internet. Bardzo proszę o Wasze typy.

Jeżeli o mnie chodzi to daiwa albo sufix, chwalą siglona x4, hype tackle nie miałem.Generalnie x8 bardzie się strzępi. Poza lowieniem pstragow lub troci drogich pletek nie kupuję i lecę po taniości

Edytowane przez papierzakilures

• 2 tygodnie później...