Mundurowy Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Za mocny będzie, ostatnio wszyscy łowią na kije z cw max 100g jak będzie łowił na 50 metrach a będzie trochę dryfu to nie połowi takim patykiem ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Cześć, łowi ktoś dorsze na pilkera, z kutra u nas na Bałtyku?Tak mnie naszło.Jaki kij do tego kupić? Shimano Technium Boat Slim 2,41m do 200g da radę czy to do innego łowienia? pozdrawiam,TomekKolego,zależy na jakich metrach będziesz łowił i jakich pilkerów używał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Teoretycznie od przyszłego roku jest koniec zakazu. Piszę teoretycznie bo nie wiadomo czy nie będzie dalej przedłużony.Odnośnie kija musisz sprecyzować pytanie.Gdzie zamierzasz łowić? Na zachód od Łeby - łowiska płytkie z reguły do max 50m. Średnia głębokość ok 20m. Na wschód od Łeby łowiska głębokie do 100-110m. Średnia głębokość ok 60m.W każdym z tych łowisk potrzebne są inne wędziska. Można co prawda próbować kupić uniwersał ale to zazwyczaj kończy się tym, że inni łowią a ty się przyglądasz, bo nie możesz sprowokować ryby do brania lub jej zaciąć. Poza tym chcesz łowić z motorówki, kutra, czy własnej jednostki? Pojmam tu celowo połów z brzegu, do którego wystarczy 3m spin do 30g lub 40g CW.Jak odpowiesz sobie na to pytanie CDN...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinMal Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Ja pytam o sprzęt - serio nie kumam takich komentarzy.Wrzuciłem na grupę FB to pytanie i rozpętała się gówno-burza nt. okresu ochronnego, zakazu połowu i innych rzeczy. Zapytałem o wędkę - nic więcej.A ja zapytałem czy można już łowić? nic więcej!Odpowiedzi już nie potrzebuje wystarczy że vako napisał Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Tu stronka od GIRM na której jest aktualne info dla wędkarzy:https://girm.gov.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) A ja zapytałem czy można już łowić? nic więcej!Odpowiedzi już nie potrzebuje wystarczy że vako napisał PozdrawiamUnijne przepisy.https://girm.gov.pl/container/Informacja%20dla%20rybakow/TAC_2021.pdfPolskie przepisy:https://girm.gov.pl/container/tekst%20jednolity%20roz-%20MRiRW%20w%20sprawie%20wykonywania%20rybo%C5%82%C3%B3wstwa%20rekreacyjnego.pdf PS. By być precyzyjnym to w Polsce, zgodnie z przepisami można łowić dorsze w podobszarze(podrejonie) nr 24 w liczbie 5 lub 2 sztuk na dobę w określonej odległości od brzegu. Źródło:Artykuł 8Środki dotyczące połowów rekreacyjnych dorsza atlantyckiego w podrejonach 22–261. W ramach połowów rekreacyjnych w podrejonach 22 i 23 oraz w podrejonie 24 w odległości do sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych można zatrzymać nie więcej niż pięć osobników dorsza atlantyckiego dziennie na rybaka, z wyjątkiem okresu od dnia 1 lutego do dnia 31 marca 2021 r., w którym można zatrzymać nie więcej niż dwa osobniki dorsza atlantyckiego dziennie na rybaka.2. Zakazuje się połowów rekreacyjnych dorsza atlantyckiego w podrejonie 24 w odległości powyżej sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych oraz w podrejonach 25 i 26.3. Niniejszy artykuł pozostaje bez uszczerbku dla bardziej rygorystycznych środków krajowych: Dodam jeszcze, że jak ktoś chce się trochę w temacie dokształcić, to polecam stronę MIR-PIB i gazetkę Wiadomości Rybackie. To tam najprędzej pojawi się info o zniesieniu zakazu dla połowów rekreacyjnych.https://mir.gdynia.pl/ Edytowane 20 Marca 2023 przez vako 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Gdzie zamierzasz łowić? Na zachód od Łeby - łowiska płytkie z reguły do max 50m. Średnia głębokość ok 20m. Na wschód od Łeby łowiska głębokie do 100-110m. Średnia głębokość ok 60m.W każdym z tych łowisk potrzebne są inne wędziska. Można co prawda próbować kupić uniwersał ale to zazwyczaj kończy się tym, że inni łowią a ty się przyglądasz, bo nie możesz sprowokować ryby do brania lub jej zaciąć. Poza tym chcesz łowić z motorówki, kutra, czy własnej jednostki? Pojmam tu celowo połów z brzegu, do którego wystarczy 3m spin do 30g lub 40g CW.Jak odpowiesz sobie na to pytanie CDN...... Za dużo pytań, za mało danych.Chyba jednak odpuszczę.Nad morze mam 600 km, nie wiem gdzie będę urlopował, a zatem nie wiem gdzie miałbym łowić.No chyba, żę kupie ekonomicznie i jedna wędka na płytką wodę, druga na głęboką - uzupełnią kolekcję łąpaczy kurzu na strychu Co zatem polecisz na obie wspomniane przez Ciebie opcje?Mam na myśli: "Na zachód od Łeby - łowiska płytkie z reguły do max 50m. Średnia głębokość ok 20m. Na wschód od Łeby łowiska głębokie do 100-110m. Średnia głębokość ok 60m." Miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 A ja zapytałem czy można już łowić? nic więcej!Odpowiedzi już nie potrzebuje wystarczy że vako napisał PozdrawiamMasz rację, przepraszam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Dzisiejsza oferta rynkowa mocno kuleje, z powodu niewielkiego zainteresowania tego typu wędziskami. Wędzisko na wody płytkie powinno być długie minimum 2,7m i aby komfortowo się nim łowiło nie dłuższe niż 3,4m. Ciężar wyrzutowy max do 180g. Dawniej w ofercie były kombajny z kilkoma szczytówkami o rożnym CW. Od biedy do tego typu łowów można zaadaptować obecnie cięższe feedery. Ponieważ wolno łowić tylko na płytkich łowiskach(na zachód od Rewala ) to wstawiam kilka kijków w zależności od zasobności portfela. Jeśli ktoś zaczyna przygodę proponuję na początek wypożyczyć kij z kołowrotkiem(można ewentualnie zabrać ze sobą własny kołowrotek z plecionką) i przyjrzeć się innym czym łowią, a nawet poprosić sąsiada i spróbować połowić jego sprzętem przez jeden dryf dla porównania. Wody płytkieWersja ekonomiczna:https://allegro.pl/oferta/wedka-konger-carbomaxx-pilk-2-7-100-250g-7693278034https://allegro.pl/oferta/pilker-wedka-morska-seakon-cod-feeder-270cm-200g-13102724162Wersja medium:https://allegro.pl/oferta/dragon-boat-master-tournament-pro-60-180g-2-95m-12883010073https://allegro.pl/oferta/wedka-penn-squadron-pilk-3-00m-80-140g-11556040700Wersja wyczynowa:https://allegro.pl/oferta/wedka-konger-saltex-saltex-sea-bass-315-150-morska-13306342712 Edytowane 21 Marca 2023 przez vako 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Pojmam tu celowo połów z brzegu, do którego wystarczy 3m spin do 30g lub 40g CW. Witam.A tak teoretycznie - gdzie są najlepsze rejony do łowienia dorsza z brzegu ?I czy to jest realne czy taka bardziej teoria ?Nie spotkałem się dotychczas w lieraturze ani w intenecie z łowieniem dorszy z brzegu na polskim wybrzeżu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Witam.A tak teoretycznie - gdzie są najlepsze rejony do łowienia dorsza z brzegu ?I czy to jest realne czy taka bardziej teoria ?Nie spotkałem się dotychczas w literaturze ani w internecie z łowieniem dorszy z brzegu na polskim wybrzeżu. Pozdrawiam.Jak najbardziej realne. Najlepszym okresem na połów dorsza z brzegu jest okres w którym tubis ma tarło czyli październik- listopad. Wtedy nie trudno o kontakt. Najlepsze wyniki mają wtedy łowiący surfcastingiem ale i spinningiści mogą liczyć na sukces. Okres kiedy można się z nim spotkać z brzegu to października - kwiecień, głównym czynnikiem determinującym pojawienie się ryb jest odpowiednia temperatura wody i baza pokarmowa - w tej kolejności. Na morzu nie ma najlepszych miejsc, bo co sztorm jest inaczej, a okresy jesienny i zimowo-wiosenny potrafi dać się we znaki. Jeśli chodzi o porę to ranki i wieczory oraz noc.PS. Ryba złowiona własnoręcznie w okolicach Gdańska. Edytowane 21 Marca 2023 przez vako 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 A ja się zapytam dlaczego na łódkę kijek min 2.7m? Nie wygodniej operować +-2m??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Jeśli masz głębokie łowisko to tak. Taki będzie w 95% optymalny. Na płytkich łowiskach rzadko kiedy łowi się bezpośrednio z burty, bo na jałowym biegu pracuje silnik i ryba się płoszy. Znacząco lepsze wyniki mają ci co rzucają dalej, a do tego potrzebny jest długi kij. krótkim za cholerę nie da rady. zwłaszcza gdy łowisz pilkerem i przywieszką jednocześnie lub na same przywieszki. Edytowane 21 Marca 2023 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 A ja się zapytam dlaczego na łódkę kijek min 2.7m? Nie wygodniej operować +-2m???Chyba chodzi o dalekie rzuty i jigowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Z resztą na forum jest @t12tom wielokrotny mistrz Polski w tej dyscyplinie i mógłby sporo skrobnąć w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Powyższe rozporządzenje jest nieaktualne. Obecne: 1szt. Od kwietnia do stycznia. A w wyznaczonym okresie całkowity zakaz. (Bodaj luty marzec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Naprawdę silnik płoszy ryby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Powyższe rozporządzenie jest nieaktualne. Obecne: 1szt. Od kwietnia do stycznia. A w wyznaczonym okresie całkowity zakaz. (Bodaj luty marzec).Masz rację już sam znalazłem:https://girm.gov.pl/wskazowki-praktyczne-oraz-odpowiedzi-na-pytania-najczesciej-zadawane-nam-przez-wedkarzy Połowy rekreacyjne dorsza atlantyckiego w podrejonach ICES 22- 24.1.W ramach połowów rekreacyjnych w podrejonach 22 i 23 oraz w podrejonie 24 w obszarze leżącym w granicach sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych zatrzymywać można nie więcej niż jednego osobnika dorsza atlantyckiego dziennie na rybaka, z wyjątkiem okresu od dnia 15 stycznia do 31 marca, gdy należy zakazać połowów rekreacyjnych dorsza.2.Zakazuje się połowów rekreacyjnych dorsza atlantyckiego w podrejonie 24 poza obszarami leżącymi w granicach sześciu mil morskich mierzonych od linii podstawowych oraz w podrejonach 25 i 26. Edytowane 21 Marca 2023 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Ja łowiłem DAM 3.30 do 250g. z dwoma szczytowakmi Darłowo Ustka Łeba Władysławowo. Długa wędka przydaję się do łowienie daleko od kutra lepiej kontrolujesz opad. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Naprawdę silnik płoszy ryby??Na 7-10 m na pewno tak. Mówimy o kutrze. Poza tym tak płytko często ryba się przemieszcza jest tam chwilowo za pokarmem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 (...)Nie spotkałem się dotychczas w lieraturze ani w intenecie z łowieniem dorszy z brzegu na polskim wybrzeżu. (...)Słabo szukałeś... Jest trochę artykułów w internetach ( w prasie wędkarskiej tez się temat przewinął), a nawet były organizowane zawody surfcastingowe "Piaskowy Dorsz": https://wedkuje.pl/n/sposob-na/29111https://cwanaryba.pl/lowienie-dorszy-z-plazy.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Na Rozewiu spod nóg kolega złowił w lutym tego roku, taki ok 50cm. Chyba na bodziasa ???? Także na bank podchodzą pod brzeg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Na 7-10 m na pewno tak. Mówimy o kutrze. Poza tym tak płytko często ryba się przemieszcza jest tam chwilowo za pokarmem. Łowiłem dorsze z łodzi nawet na 5 m - gdyby silnik płoszył ryby to bym nic nie złowił a łowiłem. Śledzi mój silnik też nie płoszy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 (edytowane) Łowiłem dorsze z łodzi nawet na 5 m - gdyby silnik płoszył ryby to bym nic nie złowił a łowiłem. Śledzi mój silnik też nie płoszy .Napisz jeszcze ile metrów miała twoja łódź i jakiej mocy był silnik, tytułem wyjaśnienia, by obraz był pełny.PS. Śledzie to jednak inna bajka. Edytowane 26 Marca 2023 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Łowiłem dorsze z łodzi nawet na 5 m - gdyby silnik płoszył ryby to bym nic nie złowił a łowiłem. Śledzi mój silnik też nie płoszy .Napisałem wyraźnie że chodzi o kuter. Jedno napłynięcie kutrem.i pojedyncze sztuki zaraz wszystko rozgonione. A mała łódka z silnikiem zaburtowym ma tam roboty na pół dnia. Taka specyfika płytkich łowisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi