Skocz do zawartości

Dorsze z kutra

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego wspomniałem o fokach. Tych kilka morświnów, które dotąd nie udusiły się w sieciach i reszta konkurencji, to trochę bajdy. Zawsze były i dorszom nie przeszkadzały. Bałtyk to jednak specyficzne morze. Bez dopływu wody przez cieśniny może sobie nie poradzić z tym wszystkim, co na jego obecny stan wpływało przez dziesiątki lat. Bardziej niż to jak duża była cegiełka, którą dołożyli wędkarze interesuje mnie to, jak można walnąć sto dorszy? Dlatego, że szyper dobrze namierzył i biorą? Pozdrawiam.

Byłem we Władysławowie w weekend. Ostatnio bylem z 6 lat temu i po tym co zobaczyłem to faktycznie popieram zakaz. Dorszyki dosłownie po 20 cm.kiedyś to z naplyniecia bylo z 30 dorszy na kitrze a teraz moze 3 a szyper i tak byl z siebie dumny. Zlowilem jednego 3 kg to szyper mówił ze dawno takiego nie widział. Wśród szyprow lekka panika mali chcą pływać na łososia ale ciekawe czy będzie az tak duzy popyt

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Panowie z kutrami mają kłopot:

https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,25445958,kutry-zablokowaly-porty-minister-grobarczyk-ma-juz-problem.html#S.main_topic-K.C-B.7-L.2.duzy

Cóż klimat i świat zmieniliśmy  to kłopoty będą siekać raz tu raz tam :(

Edytowane przez analityk
  • Like 1

A ja mysle, ze to calkowita strata czasu. Chyba ze ktos lubi klimaty zamachow i wysadzania parowek w powietrze. Widzial ktos kiedys zakwity sinic w oligotrofie? :) Nie watro nawet komentowac tych farmazonow. Pozdro

• Like 3

Jeżeli doradca ministra otwarcie mówi, że Bałtyk jest za mało żyzny bo rzekami spływa zbyt czysta woda co spowodowanie jest rozbudowaniem sieci oczyszczalni i finalnie ryby w wyniku tego mają co jeść to jego źródłem wiedzy może być co najwyżej Hogwart.

• Like 3

Wędkuje na morzu chyba od 2002r.i z moich obserwacji wygląda to tak że najpierw skończyły się duże dorsze.Następnie średniaki jako tako wyglądały.Teraz średniaki wyglądają jak wersja slim.Łeb wielki następnie skóra z kręgosłupem bez mięśni.Wcześniej wyciągając dorsza jeszcze w wodzie wymiotował szprotkami teraz są puste ewentualnie krabiki, garnela lub wsza morska.Skoro dorsze pływają ,,podobno''w zupie szprota to dlaczego są puste i bez mięśni....zmieniły preferencje żywieniowe i dbają o linię -raczej nie. 

Edytowane przez JG39
  • Like 3

Sam zakaz połowu dorsza nic nie zmieni. Limit połowowy dla Polski wynosił ostatnio 60tys. ton, a rybacy nawet w połowie nie byli w stanie wykorzystać przyznanej kwoty połowowej(KP). Inna sytuacja ma się ze szprotem i śledziem. Tu wykorzystywane jest 105%KP. Gdyby równocześnie zmniejszono limit połowu szprota i śledzia ze 100tys. do 20tys. ton na Bałtyku południowym (obszar 25 i 26) to byłaby jakakolwiek szansa. Niestety rabunkowa gospodarka trwa nadal w najlepsze ku uciesze i aprobacie rybaków i decydentów. Ciekawostką jest to że, w obszarach 28, 29, 32 jest zatrzęsienie srebrnych rybek, natomiast nie ma tam zbyt wiele dorszy.

post-59093-0-38091700-1575238091_thumb.png

Edytowane przez vako
  • Like 1

Z dorszami jak z ludzmi, jeden chudy, drugi gruby. Nikt im sila do pyskow szprotek wsadzal nie bedzie. Co nie znaczy, ze nie maja ich w zoladkach. Nie chce sie wdawac w przepychanki slowne, bo znam szczegolowe dane dotyczace dlugosci, masy i tego co te ryby zra/ile zra. Z faktami nie dyskutuje. Proba budowania hipotezy o przelowieniu ryb pelagicznych na wspomnianych podobszarach -co mialoby sie odbic na kondycji dorszy - jest raczej skazana na fiasko...Pozdro

Powiedz to tym wypasionym dorszom z obszaru 25 26

Gdyby Twoje stado regularnie przesiewano sitem (siatką) to nie wiem czy by Ci zależało na byciu wypasionym. Ponadto dorsze jakoś nie chcą migrować na północ za ławicami szprota w okresie letnim i pewnie też mają ku temu powód. Musimy się pogodzić z tym że rybka z wąsem jest na równi pochyłej do wyginiecia. Przynajmniej w wschodniej części Bałtyku i nie jest to zasługa wyłącznie rybołówstwa.

Co do żyzności Bałtyku i oczyszczania ścieków to chętnie zaproszę Pana Hałubka na weekendową lub nocną wycieczkę na Kaszuby żeby zobaczył że z tym oczyszczaniem to nie jest tak źle. Choć teraz już wiem że te nocne zrzuty "żywego" szamba są patriotycznym czynem ku chwale ojczyzny, w celu odbudowy zasobów ryb w Bałtyku.

Wędkuje na morzu chyba od 2002r.i z moich obserwacji wygląda to tak że najpierw skończyły się duże dorsze.Następnie średniaki jako tako wyglądały.Teraz średniaki wyglądają jak wersja slim.Łeb wielki następnie skóra z kręgosłupem bez mięśni.Wcześniej wyciągając dorsza jeszcze w wodzie wymiotował szprotkami teraz są puste ewentualnie krabiki, garnela lub wsza morska.Skoro dorsze pływają ,,podobno''w zupie szprota to dlaczego są puste i bez mięśni....zmieniły preferencje żywieniowe i dbają o linię -raczej nie. 

Ja od 1996 i nasze obserwację się pokrywają. Nie bardzo rozumiem w takiej sytuacji to co pisze "bigos" ? Niby racja że jak z ludźmi - jeden chudy , drugi gruby ale dlaczego 20 lat temu byli sami grubi ?

• Like 1

Pierwsza sprawa, to chyba sie nie rozumiemy. Nie twierdze, ze ryby maja po 5 kilo srednio , tylko ze nie jest prawda, iz wszystkie sa chude. Sa w roznej kondycji. Szkieletorow raczej malo. Ryby sa drobne, ale nie jakies drastycznie zabiedzone. Co do szczegolowych danych, to niestety forum nie jest miejscem, zeby na ten temat pisac. Bo to nie sa moje prywatne dane. Generalnie proponuje siasc na tylku pare lat i poczekac na poprawe sytuacji. Nastapi. Bez wymyslania teorii spiskowych. Pozdro