Okonhel Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Nadal obowiązuje zakaz, podstawa: ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2020/1579 z dnia 29 października 2020 r. ustalające uprawnienia do połowów na rok 2021 w odniesieniu do niektórych stad ryb i grup stad ryb w Morzu Bałtyckim oraz zmieniające rozporządzenie (UE) 2020/123 w odniesieniu do uprawnień do połowów w innych wodach Rozdział II, Art 8 pkt 2 I nie ma tam terminu do kiedy... Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Okonhel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Nadal obowiązuje zakaz, podstawa: ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2020/1579 z dnia 29 października 2020 r. ustalające uprawnienia do połowów na rok 2021 w odniesieniu do niektórych stad ryb i grup stad ryb w Morzu Bałtyckim oraz zmieniające rozporządzenie (UE) 2020/123 w odniesieniu do uprawnień do połowów w innych wodach Rozdział II, Art 8 pkt 2 I nie ma tam terminu do kiedy...Tw rozporządzenia są wydawane na rok. W tym roku obowiązuje nowe i też jest zakaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Ten rok powinien być ostatni, takie przynajmniej miały być założenia UE zakazujące połowu na trzy lata, ale znając życie i podejście niektórych szanownych komisarzy nie zdziwi mnie jak dowalą jeszcze z rok dwa "Polaczkom" choćby dla zasady:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Jak już ten zakaz dobiegnie końca, to ceny będą zaporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JG39 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Jak już ten zakaz dobiegnie końca, to ceny będą zaporowe.Zobaczymy jak ze wszystkim.Chętnych do 100% obłożenia będzie brak to i kalkulacje będą zmieniać.Takie życie.....czekamy oby ostatni rok....pozdro wilki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 A myślicie, że ryba się odbudowała? Śmiem wątpić. Natura powinna być ważniejsza niż nasze przyziemne pasje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JG39 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 jak to sprawdzić skoro rybacy i wędkarze mają zakaz.Prowadzisz jakieś badania?Wiesz coś więcej ?Żyjesz z morza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 A myślicie, że ryba się odbudowała? Śmiem wątpić. Natura powinna być ważniejsza niż nasze przyziemne pasje. To kup sobie lornetkę i na ptaszki patrz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Ten zakaz moim skromnym zdaniem troche taki śmiech na sali, bo co z tego że dorsz ma czas na "regeneracje" jak nie wiele mu do żarcia zostawiają. Zwiększone połowy śledzia i szprota bo czymś trzeba nadrobić, tak więc pożyjemy zobaczymy czy coś to zmieni.Obym się mylił i byśmy doczekali się chociaż trochę większych bolków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Ja na szczęście swój sprzęt dorszowy sprzedałem jak wszedl zakaz połowów . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 A ja nie bo używam go cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Ja na szczęście swój sprzęt dorszowy sprzedałem jak wszedl zakaz połowów . Ja wprost przeciwnie. Rozmnożyłem swój sprzęt do połowów morskich. Połowy morskie nie ograniczają się przecież tylko do Bałtyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) [emoji106] Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Lutego 2022 przez MietekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Niestety ze względów ekonomicznych nie bardzo mogę sobie pozwolić na dalsze wyprawy morskie np ,, Szwecja czy Norwegia " więc podjąłem decyzję że sprzedaję cały sprzęt dorszowy . Pewnie że fajnie by było wyskoczyć gdzieś w tamtym kierunku chociażby na weekend ale ..... Stąd taka decyzja .Przed zakazem bywałem na Bałtyku kiła razy w roku .A bywały miesiące że i kilka razy w miesiącu . Np .W Szwecji też bywałem dwa razy do roku na wiosnę i na jesieni . Nie mówię że nie wrócę nad Bałtyk mam nadzieję że tak . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Zawstydziłeś mnie Mietku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Nawet tak nie pomyślałem.Każdy ma własne dylematy .Poza tym jak skończyłem 6 dyszek to zacząłem na morzu chorować i to był między innymi powód do rezygnacji z dorszy.[emoji482][emoji106] Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 A myślicie, że ryba się odbudowała? Śmiem wątpić. Natura powinna być ważniejsza niż nasze przyziemne pasje.Niestety nie, i jest coraz gorzej z rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Ja słyszałem że w siaty ciągle nielegalnie łowią dorsze i ciągle nieduże. No ale to tylko słyszałem, nie widziałem także może plotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Będą nieduże ponieważ ciągle odławia się masowo szprota, śledzia i inną drobnicę. Dorsz musi też coś jeść. Kanibalizm w tej populacji jest bardzo powszechny. I jak ma się odrodzić stado w Bałtyku jak pożera swoje potomstwo. Moim zdaniem zakaz połowu dorsza przy jednoczesnym intensywnym odpowiem tzw. paszowym nic nie da, a proceder ten trwa od wielu lat. Wystarczy poszukać w Google czy yotoobe jaki jest problem z dorszem u wybrzeży Kanady. Tam takie rozwiązanie nie przyniosło pozytywnego skutku. Stado dorsza nie odrodziło się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 W odrodzenie dorsza przy jednocześnie masowemu odławianiu mu pożywienia można wierzyć jak w super łowiska WP za 250zl. Sam zakaz połowu dorsza chyba nic nie da kiedy nie będzie miał on warunków lepszych. To nie jest raczej proces na 3-5 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Poczytajcie o przyczynach spadku populacji dorsza w Bałtyku- tu nie chodzi o bazę pokarmową- bo śledzia i szprota jest coraz więcej. Przychyczna jest brak odpowiednich warunków do rozmnażania- mało efektywne tarło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Gdyby tak było to zamiast samych 35cm bolków pływałyby w Bałtyku w większości 10kg+ dorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Poczytajcie o przyczynach spadku populacji dorsza w Bałtyku- tu nie chodzi o bazę pokarmową- bo śledzia i szprota jest coraz więcej. Przychyczna jest brak odpowiednich warunków do rozmnażania- mało efektywne tarło. Jest jeszcze przełowienie - wszyscy łowili, kraje nadbałtyckie chciały jak największych limitów, paszowce łowiły wszystko jak leci i mamy smutny obraz rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sneer Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Poczytajcie o przyczynach spadku populacji dorsza w Bałtyku- tu nie chodzi o bazę pokarmową- bo śledzia i szprota jest coraz więcej. Przychyczna jest brak odpowiednich warunków do rozmnażania- mało efektywne tarło.Niestety to prawda. Niestety, bo problem jest znacznie poważniejszy niż przełowienie tego czy innego gatunku i widoki na odrodzenie dorsza wydają się raczej marne. Literatura w tym temacie jest obszerna, warto poczytać: https://mir.gdynia.pl/historia-dorszowej-zapasci/, https://www.researchgate.net/publication/313179809_Eutrofizacja_w_Morzu_Baltyckim_-_koniecznosc_holistycznego_podejscia_do_problemu_Eutrophication_in_the_Baltic_Sea_-_necessity_of_a_holistic_approach_to_the_problem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Były dorsze i były połowy i nie szkodziło , za prl mówiono ,,jedzcie dorsze gówno gorsze " .Problem w tym że od kilkunastu lat nie trałuje się na czuja tylko są sonary do lokalizacji . Wtedy ciągną ile wlezie w siatę . To samo z flądrą. Gdy mówiono że zabraknie to pukano się w czoło .Wystarczył głupi przepis znoszący ochronę i na tarle gdy flądry się grupowały paszowce zamiast szprota wyławiały flądry . Zakaz ,całkowity zakaz połowu za wyjątkiem strefy przybrzeżnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi