nurek28 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam.Mam poważny problem z wybraniem łodzi. Wacham się pomiędzy romaną 430 a aluminiowym quicksilverem 450. Może ktoś plywał lub pływa na romanie lub na jakiejś innej aluminiowej łódce i potrafi wymienić wady i zalety tych łódek.Z góry bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Moim zdaniem poza cena łodzie z aluminium wad nie mają.Szybsze, bardziej ekonomiczne, pozbawione w zasadzie konieczności konserwacji, w razie uszkodzenia poszycia (o co raczej trudno, bo aluminium stosowane przy budowie łodzi raczej się odkształca niż przebija) dosyć łatwe w naprawie. Dla mnie wybór jest jasny. Tylko aluminium. Quicksilvery to fajne łódki. Miałem taka 3.55m. Doskonała łódka.Widziałem też tą większa o która pytasz. Bardzo dzielna łajba na każda wodę w Polsce.Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włóczykij Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 W Polsce aluminiowa krypa ma jeszcze jedną wadę. O ile laminat mogą Ci ukraść tylko żeby na nim pływać, to aluminium mogą ukraść albo z analogicznego powodu, albo na złom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 A frajer jest ten który wydaje kupę kasy i nie pilnuje swoich zabawek. A pozytywne jest to że są u nas jeszcze rejony gdzie można łajbę zostawić na długi okres i nic nie ginie za co sam jestem wdzięczny miejscowym tubylcom i mam dla nich szcun pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yacaré Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Faworyzuje aluminium - lekkie i przy odpowiednim uzytkowaniu na wieki... Laminat bardziej wrazliwy na mechaniczne uszkodzenia, ale odpowiednio eksploatowany tez na dekady... Lodzie z laminatu stacjonowane na stale w wodzie zagrozone "osmoza"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Hello .. podepnę się do wątku i zdecydowanie polecam laminat z uwagi chociażby na wagę większą w stosunku do aluminium, wędkowałem z łodzi aluminiowych i jak dla mnie za lekka zachowuje się na wodzie jak rozwinięta taśma magnetofonowa na wietrze. Laminat ma jeszcze jedną zaletę........ uderzająca w niego fala nie powoduje efektu małego blaszanego bębenka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Dziękuje za wypowiedzi. A co do fali i laminatu to łapałem z kolegą na laminacie na dużej fali i też był pogłos od fali.Pytanie zadałem bo miałm okazje kupić nową łódke aluminiową 450cm za rozsądne pieniądze z kierownicą i sterociągami, owiewką i zadaszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Widać, że jesteś zdecydowany na alu. więc pozostaje życzyć tylko miłego i bezpiecznego użytkowania i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja plywalem na jednej i drugiej i co do efektu bebenka to slychac tak samo w plastiku jak i aluminium , i mi wlasnie to sie podoba bo slychac ze jestes na wodzie i lodzi . A co do Laminatu czy Alu to mysle ze i jedno i drugie ma swoje zalety i wady , i tylko od Ciebie zalezy co wybierzesz.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Zeby nie bylo slychac odglosu fal na lodce to....musi ona byc wyciagnieta z wody (pomijam syt. kiedy jest calkowita flauta). Pojawil sie tu zarzut w stos. do lodek aluminiowych, ze za lekkie i wiatr robi z nimi co chce....otoz jest tu podobnie jak z lodkami plastikowymi, zwlaszzca gdy grubosc laminatu "tykotyko" a plywadlo spore, szerokie i sporo wystaje nad wode. Natomiast sytuacja zmienia sie, jezeli owa grubosc rosnie, a co za tym idzie i masa. Wspomniany Quicksilver aluminiak to konstrukcja ok. 100kg (inna jej wersja tej samej dł. grubo powyzej), przeznaczone do solidnych silnikow.Bedzie to biegunowo odlegle od dajmy na to Lindera 440... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Widzę, że mój Linder mógł zostać sprzedany za znacznie lepsze pieniądze gdybym prędzej zdecydował się odwiedzać ten portal, trudno nauczka na przyszłość. Aktualnie z łódek które posiadam Wanda (do renowacji ostatni nabytek), Michał, oraz Wigry nie sprzedam żadnej. Każda z nich to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Koledzy idiotyczne pytanie zadam... gdzie znajdę stronę producenta łodzi quicksilver, konkretnie modeli aluminiowych!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja szukałem i nie znalazłem.Ale znalazłem aluminiowe łodzie marine widziałem kilka rodzaji na własne oczy i widziałem jak wylada po 8 latach nie szanowania i aż dziwne że nic jej nie jest. a wyciąana była na lince po piasku i innych banistych terenach. Dlatego się zastanawiałem nad aluminiową i traf chciał że znalazłem quicksilvera 450 Sf.http://www.marine.cz/motorove_hlinikove_cluny_marine.htm moja wygląda tak jak 14M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
nurek28
Witam.
Mam poważny problem z wybraniem łodzi. Wacham się pomiędzy romaną 430 a aluminiowym quicksilverem 450. Może ktoś plywał lub pływa na romanie lub na jakiejś innej aluminiowej łódce i potrafi wymienić wady i zalety tych łódek.
Z góry bardzo dziękuje.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi