Skocz do zawartości

Uszkodzona łódka potrzebna pomoc Fachowca

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu zerwała mi się łódka (materiał: laminat 4,5x1,8m), wpadła na kamień i mam teraz problem

• mam dziurę w poszyciu dna, przecieka woda, widoczna rysa długości około 10cm,
    woda przedostaje się do środka w ilości około 30-50 litrów na godzinę
    problem jest taki ze nie mam teraz w pobliżu miejsca/garażu i możliwości aby posklejać uszkodzone miejsce w dogodnych warunkach (chodzi o temperaturę aby wysłucha żywica), sezon niedługo będzie trzeba kończyć więc główna naprawę wykonam w kwietniu przyszłego roku.

Proszę o sugestie jak można ewentualnie zabezpieczyć to uszkodzenie tak aby do końca roku można było bezpiecznie wypłynąć kilka razy. Może jest jakiś środek, który można kłaść na zimna a uszczelnił by mi łódkę na kilka wypraw?

Z góry dziękuje za pomoc i sugestię

Kup sobie silikon dekarski bezbarwny ,chwyta nawet na wilgotnym podłożu .Tymczasowo załatwi problem.

Jakoś tego nie widzę bez maty i żywicy :D .Nie kombinowałbym na Twoim miejscu.

1. wyjazd na ryby siła wyższa, muszę coś zakombinować

2. o silikonie zaraz coś poczytam

ewentualnie czekam na dalsze pomysły B)

pozdr

Z włóknami szklanymi nie powinna pękać i się wykruszać.. jak np uniwersalna która w małym stopniu się poddaje i pracuje.. Zaznaczam ze nie nakładałem jej nigdy na łódkę, ale błotniki w motorach itp owszem.. Możesz zabezpieczyć to jeszcze np. farbą olejną... i tak gruntowny remont przeprowadzisz wiosna więc chyba sam wygląd dna się nie liczy... przy nakładaniu zetrzyj powierzchnię w okolicy pęknięcia papierem ściernym i odtłuść rozpuszczalnikiem. I moim zdaniem powinno grać ale to już jest trochę zabawy, nie tak jak z silikonem...

coś muszę zrobić, na coś muszę się zdecydować (do piątku mam czas)

teraz wylewam kilka wiader na godzinę a wolał bym mieć przynajmniej ten komfort aby zrobić to ewentualnie raz dziennie

nie chce sie wpędzać w dodatkowe koszta, remontu na wiosnę nie uniknę a do końca roku jest Jeszce trochę czasu aby połowić

a jak myślicie coś na bazie Poxipol - np. klej 2-składnikowy? nadawał by się?

ja nie widzę problemu.kup puszeczkę zywicy z matą,zedrzyj w miejcu pęknięcia farbę papierem ściernym,wysusz powierzchnię posmaruj żywicą ze 2-3 warstwy maty,żywica i po robocie.żywica jest rozrabiana z utwardzaczem więc nawet przy niskiej temp.powiinna złapać.ja kiedyś przesadziłem z utwardzaczem to po chwili Żywica sama zaczęła się dymić.

ja nie widzę problemu.kup puszeczkę zywicy z matą,zedrzyj w miejcu pęknięcia farbę papierem ściernym,wysusz powierzchnię posmaruj żywicą ze 2-3 warstwy maty,żywica i po robocie.żywica jest rozrabiana z utwardzaczem więc nawet przy niskiej temp.powiinna złapać.ja kiedyś przesadziłem z utwardzaczem to po chwili Żywica sama zaczęła się dymić.

są osoby, które twierdzą, że takie operacje powinno sie wykonywać przy temp zew +15C

ale to chyba jakiś mit bo podobno to tylko kwestia dobrania odpowiedniej proporcji utwardzacza

i dobrego przygotowania powierzchni (głównie chodzi o odtłuszczenie) i można laminować przy niższych temp

przyznam się nie mam doświadczenia żadnego jeśli chodzi o laminowanie

15 oC to za mało powinno byc co najmniej 18oC. Jeżeli już to radzę dobrze nagrzać miejsce po laminowaniu (mozna dogrzewać promiennikiem) , należy uważać bo żywica jest łatwopalna. Inna opcja to posmarować sikaflexem i czymś to zatkać (sklejka, blacha, tworzywo. można spróbować jeszce przyłapać wkrętami albo śrubami

Zrób jak pisa Busz231. Żywica poliestrowa + mata szklana. Położysz nawet w temperaturze około 0. Czas życia żywicy około 3 minut, silnie nagrzewa się po wymieszaniu z utwardzaczem.

Zależy jaka zywica epoksydowa utwardza się nawet przez 24 godziny (taka można dawać na wszystko). Poliestrowa twardnieje w niskiej temperaturze szybciej, ale też długo (w zależności od ilości inicjatora-max 4,5%)

to możne jeszcze kilka słów Ktoś napisze o odtłuszczeniu naprawionej powierzchni?

- czym to zrobić (rozpuszczalnik np. nitro)? no i chyba trzeba będzie to przykryć folia i chronić przed wilgocią skoro to tak długo schnie?

Do odtłuszczania detergent (proszek do prania+ gorąca woda) później aceton. Osuszyć! żywica nie schnie lecz wiąże (utwardza się) W niskiej temperaturze może się nie utwardzić i byc wypłukana później przez wode Radzę dobrze ogrzać miejsce laminowania. Brzegi oszlifować skośnie Łatę należy nakładać wychodząc na brzegi uszkodzenia z zapasem około 15cm kłaść najpierw mały kawałek maty do największego na wierzchu, wszystkie warstwy na raz (maty 300 to z 5-6 warstw)To prowizoryczna naprawa to może wystarczy na dwa wypady, ale ja tego nie wiem.

Edytowane przez TAJMIEN

to możne jeszcze kilka słów Ktoś napisze o odtłuszczeniu naprawionej powierzchni?

- czym to zrobić (rozpuszczalnik np. nitro)? no i chyba trzeba będzie to przykryć folia i chronić przed wilgocią skoro to tak długo schnie?

Nie naprawionej a przed naprawieniem :rolleyes:

Nie uzywaj benzyny ekstrakcyjnej, nitra itp. Ostatnio leją w to co się da. Do acetonu mogę dodać alkohol, niekoniecznie gatunkowy ale czysty. Niekoniecznie też etylowy, propyl ładnie czyści. Powierzchnię trzeba zmatowić, gradacja 240 płótna ściernego będzie ok.

Do szybkiej naprawy, przy tak niewielkim uszkodzeniu, to wystarczy Ci srebrna taśma naprawcza, jaką hydraulik stosuje do tymczasowego uszczelniania rur. Żywicą w warunkach polowych, przy tak niskich temperaturach dobrze nie skleisz, bo skrapla się wilgoć z powietrza, więc powstaną mikro szczeliny i woda i tak będzie przesiąkać.

ale chłopaki wydziwiacie.ja kleję w różnych warunkach bez żadnych wykończeń.jak wyschnie tylko farba i nic nie przecieka.taka naprawa wystarczy ci nie na 2 wypady lecz na 2-3lata.papier 40-60 zedrzyj farbę,odpyl,wysusz i jazda,nie ma się co szczypać.albo pływanie albo dumanie.puszkę żywicy z utwardzaczem i matą dostaniesz w komplecie.

ale chłopaki wydziwiacie.ja kleję w różnych warunkach bez żadnych wykończeń.jak wyschnie tylko farba i nic nie przecieka.taka naprawa wystarczy ci nie na 2 wypady lecz na 2-3lata.papier 40-60 zedrzyj farbę,odpyl,wysusz i jazda,nie ma się co szczypać.albo pływanie albo dumanie.puszkę żywicy z utwardzaczem i matą dostaniesz w komplecie.

@busz231

przychylam się do tej sugestii, proszę podpowiedz mi jeszcze tylko jakie proporcje (żywica i utwardzacz) zastosować (sugerujesz) przy obecnie panujących warunkach - tak jak wspominałem prace na zewnątrz

Edytowane przez @Wojti

niestety musisz testować najlepiej nie wielką ilość-samą żywicę z utwardzaczem.ja załatwiałem żywicę w pobliskim zakładzie i prawie każda dostawa się różniła.w temp 20 stopni sugerowane 2 procent utwardzacza.ja dawałem max.do 10ciu.nie testowałem zestawów sklepowych ale zauważyłem że jest inny utwardzacz a przynajmniej jego konsystencja-jest sporo gęściejszy więc ciężko jest mi cokolwiek zasugerować.