Skocz do zawartości
  • 0

NOWA Yamaha 20KM na 25KM jak przerobić

rózgaś

Pytanie

Siema. Kupiłem nową 20tke yamke 4t na wtrysku. Jestem idiotą bo do 25 trzeb było 2k dopłacić i nie wpadłem na to. Żałuję bardzo a szkoda mi pozbyć się rocznego motoru. Jak przerobić to na 25km bo to ten sam motor. ?? Help

Ps nie kupujcie tych nowych 20tek. Starej nowa do pięt nie dorasta.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dużo tym nowym silnikom brakuje do 10 letnich. Niestety żenua. Kolego a te softy szmery bajery to jaka kasa. Bo to jedyna jednostka przy silnikach jaką rozumiem

1200 mi powiedzieli, ale dzwoniłem jakoś dobry rok temu więc mogło się zmienić. Zobacz sobie filmik kolegi, mówi w jakiej firmie robił chipa, sytuacja powinna być analogiczna do 20tki:

https://youtu.be/8x_febbEOAA

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

Siema. Kupiłem nową 20tke yamke 4t na wtrysku. Jestem idiotą bo do 25 trzeb było 2k dopłacić i nie wpadłem na to. Żałuję bardzo a szkoda mi pozbyć się rocznego motoru. Jak przerobić to na 25km bo to ten sam motor. ?? Help

Ps nie kupujcie tych nowych 20tek. Starej nowa do pięt nie dorasta.

Kiedyś się bawiłem KESS-em V2. Teraz fabrycznie mam obficie więc nie muszę :). Ale on robił też marine jakieś tam. Nie wiem czy nowe EFI rusza i trzeba by doczytać bo też to aktualizują cały czas. U chińczyka kosztuje z 4 stówki. Coś podobnego do Kess-a na pewno robi ale nie siedzę w tym, a szukać mi się nie chce. Jak ktoś z tego żyje to poszuka sobie. Ale to jest kwestia programatora, programu i wsadu. Wsad można prawdopodobnie odczytać z 25, i wgrać do 20.To tak na luźno celem oświecenia.

Ponieważ jest to outboard to cena też x 3 do realnych usług. Na YT wpisałem hasło, chwile poszukałem i wyszło, że to kabelkiem po usb z ich softem zrobi nawet w domu online. Jednak Amerykańcy to bogaty naród i po 600$ za jedną aktualizację ich kasuje ten niżej przykładowych linków. Ale tak dla ciekawostki jedynie zapodam, że to nie jest żaden prom kosmiczny ocierający się o NASA. Kupujesz sobie aktualizację i reszta to kabelek i trochę chęci przy porannej kawie. 

PS. Co do ostatniego cytowanego zdania.

Za cenę tej aktualizacji kupiłem silnik Yamahy 2T 6HP i zostało jeszcze na rok pływania na paliwo. W ciągu godziny odblokowałem go na 8HP prostymi narzędziami i obecnie Tośka 9.8 4T na podobnym gumowcu nie daje rady więcej jak parę metrów odejść na dystansie powiedzmy 500 metrów.  Taki mammy postęp technologiczny :).

• 0

Każda dziedzina motoryzacji to obecnie planowane postarzanie, i finalnie cienka delikatna miernota - jednorazówka z masą plastiku pięknie opakowana. Oko ma ucieszyć jedynie bo ludzie oczami kupują obecnie. I faktycznie cieszą oko nowe silniki swoim wyglądem. Tyle, że pod starszymi kwadratowymi kopułami nie ma kawałka plastiku, a silniki kolejne dekady żwawo podają ogień na tłoki, co w przypadku tych nowych już takie oczywiste nie jest.

• 0

....

Tyle, że pod starszymi kwadratowymi kopułami nie ma kawałka plastiku, a silniki kolejne dekady żwawo podają ogień na tłoki, co w przypadku tych nowych już takie oczywiste nie jest.

Prawdę mówisz- taki poradziecki jeszcze przykładowo  :)

Ale kto by dziś taki wytwór estetyki przypiął do łajby za kilkadziesiąt tysięcy?

post-65245-0-94340000-1707907533_thumb.jpg

• 0

Wicher ma już elegancka budowę.

Do mnie gość chciał przywieść to z foto...

Powiedziałem mu ze Storma mu zrobię a to niech sobie odrestauruje (zajmuje się motorami z okresu II WWS) przypnie do pychówki lub kajaka z początku XIX wieku i będzie ładnie pasować.

.83289f7cc0ae8f321e6c05f2a413a451.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Ale kto by dziś taki wytwór estetyki przypiął do łajby za kilkadziesiąt tysięcy?

Wichrami to nawet ruskie już nie pływają od dawna. Chyba jakieś niedobitki jedynie. Miałem na myśli prawdziwe silniki, a nie ruskie gnioty. Cofnij się tak 3 dekady do tyłu i popatrz na Yamahę, Hondę, Mercurego, Tohatsu etc. Do dzisiaj wiele z nich pływa i nie widzę ani jednego powodu, aby coś stało na przeszkodzie w ich użytkowaniu nawet przy łajbie za kilkadziesiąt tysięcy. Jak podaje z nową łodzią Yamaha 2T masz na filmie, Wstydu wg. mnie żadnego nie ma. Ani od strony technicznej, a wyglądu bo te stare kwadratowe 30-40 autolube całkiem ładnie dalej wyglądają.

Edytowane przez darek63