Skocz do zawartości
  • 0

Ile lat realnie może posłużyć markowy ponton z PVC?

godski

Pytanie

Nurtuje mnie zagadnienie jak w temacie.

W sieci istnieje przekonanie że po 8-10 latach klei się starzeje i może puścić w związku z tym pływanie nim nie jest już tak bezpieczne.

Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, sam ma 4 metrowego Busha który ma 10-12 lat i nic się nie dzieje. Może dlatego że na wodzie był tylko kilkanaście dni odkąd go mam (z 8 lat) i od kilku lat pompuję go na wiosnę , składam i przechowuję w piwnicy.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko zależy jak często się użytkuje gumiaka , przechowuje zimową porą , czy go czyścimy z piachu w środku a piach jak papier ścierny niszczy powłokę . Tak czy siak po 10 latach należy go dokładnie przejrzeć pod lupą , tak pod lupą swojego dawnego jak zobaczyłem ile ma miejsc poprzecieranych to mnie strach obleciał że przy dużym słońcu może wystrzelić i go wywaliłem mimo że nie miał żadnej dziury . A teraz pływam łódką i na ponton się nie zamienię z racji wygody  :)  

• 0

mam ponton kupiony w 2012... ostatni sezon przepływałem dopompowując 2-3 razy dziennie i za każdym razem wylewam kilkadziesiat litrów wody... materiał pewnie spokojnie wytrzyma jeszcze drugie tyle, natomiast połączenia niestety nie:( posypał mi się z dnia na dzięń jak pewnego pięknego dnia postanowiłem go wreszcie umyć i zostawiłem dnem do góry (czarnym!!!) do wysuszenia... a że tego dnia był ekstremalny upał tyle wystarczyło:( rozpada się na połączeniu balonów z podłogą i pawężą czyli tam gdzie temperatura była najwyższa... lepiej za bardzo nie dbac...

• Like 1

• 0

Mam Ponton Yamahy wykonany przez Zodiak'a, rocznik 2008. Używam go niestety tylko kilka razy w roku. Na razie nic nie wskazuje, żeby miał się rozpaść. Jeśli chodzi o przechowywanie, to leży złożony w torbie w garażu, wożę go w bagażniku samochodu i pompuję nad wodą.

Edytowane przez radeqs

• 0

Kupiłem Dwa pontony Kolibri km330 i km330d jeden z 2010r więc ma już 14 lat i dalej śmiga u kumpla. Ma w prawdzie kilka latek z mojej winy i codziennie trzeba powietrza troszkę dopompowac po całym dniu plywania ale wody nie nabiera ani nie rozkleja się na łączeniach. Km330d kupiłem w 2015r więc ma już 9 sezonow, nie ma żadnych latek, nie rozkleja sie ani nigdzie nie puszcza wody. Użytkowane dosyć intensywnie 50-100 dni w roku na Bugu i okolicznych jeziorach. W sezonie trzymane napompowane a na zimę składane i chowane w piwnicy.

Edytowane przez nox66
  • Like 1

• 0

Pierwszy ponton jaki kupiłem od kumpla, był spalony od słońca, podłoga ściorana i kil miał ok 30 dziur, ksywa „dziurawy kondon”. Puszczały poszczególne łaty, dulki itp. Klej stracił totalnie moc. Co godzine trzeba był dopompować, bo puszczały połączenia i nie było już połączeń komór. Był to Bush Crab 360. Pływałem sezon, ale i tak się zwrócił. Ponton poniżej 10 lat

Drugi kondon to Proscan 360. Po wymyciu zostawiłem go napompowanego na trawie. Słonko dobrze operowało i wystrzelił na łączeniu balonów. Dodatkowo na łączeniu balonów i pawęży wchodziła woda. Po paru miesiącach okazało się że pawęży nie ma. Papka pod farbą. Ponton poniżej 10lat.

Morał taki. Jak dbasz, tak masz. Mam 3 letniego Maverika i wygląda świetnie. Czyszczony po każdym łowieniu i niestety składany, na czym plecki cierpią . Na razie nie widzę defektów kleju, ale wiem, że to kwestia czasu. Przypuszczam, że żywotność takich produktów to ok 10 lat.