Skocz do zawartości

Kij kiepsko rzuca - potrzebne inne przelotki?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej
Mam mały problem z Shimano Sea Bass. O ile kij jest ogólnie zajebiaszczy, to kiepskawo dosć rzuca.
Niby - wiele więcej mi nie potrzeba, ale... ciągle jest wrażenie że kij daje 60% możliwości...
Idea jest taka - ma za małe przelotki?
wejsciowa od kręcioła to 20, później 15 a później chyba 10. Suwmiarki niestety nie mam, wiec to tak "na oko"
Czy, Waszym zdaniem, zmiana na np 30-20-15 pomogłaby rzutowo?
Wymagane byloby ponowne rozmieszczenie, czy można w tych samych miejscach?

Mi to wygląda Y-owato. Rozmiarowo pod 3000 Daiwy/4000 Shimano. Przelotka wejściowa to powinno być LV30 lub Y25 na wejściu, nawet Y30 by nie zaszkodziła...

Może na plecionce nie będzie masakrycznej różnicy, ale jakaś tam będzie.

Edytowane przez krzysiek

Tak, niedoczytałem - mam do tego shimano 4000 ew megazajebistego zalta.

Ramka przelotki wygląda jak y - jedna nóżka na blanku, dwie przechodzą w pierścień.

Wrażenie jest takie, jakby gdzieś plecionka tarła podczas rzutu - jak rzucanie na maxa skręconym multi. Przynęta dosć szybko zwalnia, mimo ze na początku jest zajebiscie.

O ile w normalnych warunkach - 20g wobler i pogoda ok, moge tym pizgnąć ile chcę, o tyle jak trzeba przy mocnym wietrze to jest jakaś masakra.

Przynęta dosć szybko zwalnia, mimo ze na początku jest zajebiscie.

O ile w normalnych warunkach - 20g wobler i pogoda ok, moge tym pizgnąć ile chcę, o tyle jak trzeba przy mocnym wietrze to jest jakaś masakra.

Tłumienie na wejściowej, albo gdzieś dalej obcierka o blank. Genralnie spacing do duszy.

Acha, powód jest albo ekonomiczny, albo nie chcieli obciążać blanku, żeby sie nie "lał" (vide beastmaster w lżejszych gramaturach). Albo bezhołowie.

Edytowane przez krzysiek

Tak jak Krzysiek pisze 30 na wlocie mogłaby rozwiązać sprawę .Generalnie przy kiju 2m pod ciężkie główki nie robiłoby to różnicy Tak jak Ty miałem zbrojonego seryjnie Millenium Jerk do 35g 6'6" i gumy latały daleko.Ale w twoim przypadku blank po rzucie jednak jest trochę rozbujany i szczegulnie przy wobach lub blachach będzie różnica w odległości.

Kuba nie jestem teraz na 100% pewny czy Milleniu miałem 20V czy 25V ,bo madyla już mam pod multik ,ale była bardzo mała i też dość blisko kręcioła, le gumami szło rzucać bo kijek był krótki .Teraz pewnie poprawili zbrojenie ,choć nie zna obecnego Dragona ,tamten był z pierwszej serii.

A tą pierwszą to minim, 65cm od stopki musisz odsunąć ,bo od szpuli to już w dłuższych badylach wychodzi.

Pomierzyłem - przelotka jest 61cm od krawędzi szpuli, czyli - jest dobrze.

Myślę, czy by nie kupić po prostu przelotki 30 plus jakiegoś sic-a na top, szpulki nici (choć, aż się prosi o nici muchowe :D których mam szufladę) i ...

Polookałem na YT jak to robią, do-able, nawet z moimi zdolnościami :D

Plus ten kij jest tak źle wykonany (jedna z przelotek przekoszona w poprzek dobre 10st), ze gorzej chyba trudno by to zrobić.

Pytanie o lakier - jest wymagany jakiś megahiper? epoxy dałoby radę?