Skocz do zawartości

Kij kiepsko rzuca - potrzebne inne przelotki?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję porzucać tym kijem w odmianie do 50g. Pierwsze wrażenie, super kij z dobre pieniądze - w lokalnym wędkarskim kosztuje 39 euro. Przy zwykłym rzucaniu nie było problemu, gorzej przy wywalaniu sandeela ile fabryka dała ( a tak się tu rzuca, tym bardziej, ze najczęściej złośliwie wieje w twarz 30 km/h). Czuć, że temu kijowi coś brakuje i chyba i nie jest to wina źle rozmieszczonych przelotek. Kij po prostu nie ładuje się. Zachowuje się podobnie jak wędki z początku lat '90. Trochę to dziwne, bo akcję podczas holu ma super, najpierw pięknie pracuje szczytówka, a przy mocniejszych obciążeniach zaczyna giąć się ładnie dolnik. Myślę, że te wędki po prostu tak mają (mało węgla, dużo żywicy), ale i tak kupię takiego Sea Bassa do tłuczenia po skałach.

Wiesz, wymiana jednej przelotki, jesli moze to pomóc - gra warta świeczki jak dla mnie, tym bardziej, jesli uda się to zrobić samemu.

Z alternatywą mam problem jak wiesz, przekopałem ostatnio większosć opcji i nic co by jakoś przekonywało

Ten kij mi bardzo leży, fajnie się nim łowi, tylko nie rzuca...

coż, spróbowac możesz. być może coś to poprawi. kto to wie. jezli chcesz zastosować nic do wiązania much to celuj w 4/0 co najmniej.

nie wiem jak z epoxy. moze zwykłe długo wiążące też da rade? mozesz również wysłać to do mnie. ta jedną przelotkę mogę ci przewiązać.

jesteś pewien że pierwsza przelotka to 20stka? trochę to dziwaczne w seryjnym kiju. zmierz dokładnie zewnętrzną średnicę ringu/insertu.

pozdrówka

jeżeli swiatło ma 20mm to przelotka nr. 25

30 jest trochę wieksza, ale z włąsnego doświadczenia wiem że dobry spacing plus pleciona z powodzeniem dziają zaczynając od 25 właśnie.

anyway, mam Tomasowego złomka. zapytaj może podaruje Ci z niego przelotki.

są jescze całkiem ok, chociaż ramki trochę pobijane.

pozdrówka

jeżeli swiatło ma 20mm to przelotka nr. 25

30 jest trochę wieksza, ale z włąsnego doświadczenia wiem że dobry spacing plus pleciona z powodzeniem dziają zaczynając od 25 właśnie.

anyway, mam Tomasowego złomka. zapytaj może podaruje Ci z niego przelotki.

są jescze całkiem ok, chociaż ramki trochę pobijane.

pozdrówka

Chwila, chwila przelotki z tego "złamasa" idą do HM62 Pike, zapomniałeś ? ;-)

Edytowane przez tpe

Witam,

a tak z ciekawości zapytam , czego Wy się spodziewacie po budżetowym kiju Shimano? Przecież to jest najtańszy kompozyt i nawet uzbrojenie go w tytany, AGS-y czy inne Rec'oile nic nie da.

Nie da się zrobić z Trabanta sportowej fury.

A i jeszcze jedno ten kij jest całkiem poprawnie uzbrojony! Zdecydowanie lepiej niż inne wysokie modele rzeczonej firmy.

Pzdr.

Tarłoś

• Like 1

Hej

Mam mały problem z Shimano Sea Bass. O ile kij jest ogólnie zajebiaszczy, to kiepskawo dosć rzuca.

Niby - wiele więcej mi nie potrzeba, ale... ciągle jest wrażenie że kij daje 60% możliwości...

Idea jest taka - ma za małe przelotki?

wejsciowa od kręcioła to 20, później 15 a później chyba 10. Suwmiarki niestety nie mam, wiec to tak "na oko"

Czy, Waszym zdaniem, zmiana na np 30-20-15 pomogłaby rzutowo?

Wymagane byloby ponowne rozmieszczenie, czy można w tych samych miejscach?

Ostatnio "poprawiałem" koledze Shimano Drop Shot bodajże 2,40 m Miał taki sam problem jak ty, kij kiepsko rzucał a ponadto na drugiej przelotce od kręcioła był bardzo popękany , wręcz siwy lakier, co świadczyło o znacznych przeciążeniach w tym miejscu. Wymieniłem tylko dwie przelotki i poprawiło się zdecydowanie .Zdemontowałem pierwszą 20 stkę oraz drugą 16 stkę i w miejsce 20stki zamontowałem 30stkę a w miejsce 16 wymontowaną 20stkę. Ustawiłem stożek na 30,20,12 . Nie trzeba było za bardzo zmieniać miejsc , różnice były zaledwie milimetrowe w stosunku do starych mijsc. Kij i kolega odżył. Rzuty są zdecydowanie dłuższe i hole ryb nie powodują takiego tarcia na przelotce otwierającej bo była ona za niska w stosunku do stosowanego kołowrotka więc cała siła skupiała się na niej a wracając "próbowała wyrwać" przelotkę sąsiednią (16) uszkadzając lakier.Nie wiem jak skonstruowany jest twój kijaszek ale rozpatrz taką opcję i inaczej ustaw stożek

Witam,

a tak z ciekawości zapytam , czego Wy się spodziewacie po budżetowym kiju Shimano? Przecież to jest najtańszy kompozyt i nawet uzbrojenie go w tytany, AGS-y czy inne Rec'oile nic nie da.

Nie da się zrobić z Trabanta sportowej fury.

A i jeszcze jedno ten kij jest całkiem poprawnie uzbrojony! Zdecydowanie lepiej niż inne wysokie modele rzeczonej firmy.

Pzdr.

Tarłoś

Dokladnie mam takie same spostrzezenia.

Analogia do sytulacji mi sie nasuwa taka, ze jakis czas temu machalem shimano "catana" i mialem niemal identyczne odczucia co autor watku.

Panowie, przeta nikt nie oczekuje, ze zmienię przelotkę i w ręce będzie megabass przynajmniej.

Jak może to choć trochę pomóc - świetnie. Kosztuje niewiele, a z moim tempem to jeszcze chwila zejdzie nim kupię coś w jego miejsce, jakoś do chrustów kolejnych przekonać się nie mogę. Machałem nie wiem iloma i ciągle kołdra za krótka, albo kark, albo pięty, gdzieś ziębi.

Skończy sięna odszczekaniu pod stołem swoich "małych potrzeb" i zbudowaniu kija....

No niestety kareta to kareta a powóz to powóz,czasami sama konstrukcja blanku narzuca ubranie ,ale w przypadku jakosci do ilosci jest ok i po co dywagacje ,ono bo lubimy poprawiać i ulepszac szkoda ze swiatowe korporacje nie wyciągają wnioskow ,szacunek dla tych co chce im sie poprawić cos co jest spieprzone nie ze względu projektu tylko projekt spieprzony ze względu kosztów

Mogę podpiąć się pod temat?

Tak sobie teraz myślę że może u mnie jest coś nie tak z przelotkami bo jakoś krótko latają moje przynęty, a może mi się tak tylko wydaje. Przelotek jest 8 szt, kij ma długość 6'9"

idąc od kołowrotka mamy(wysokość mierzona od ścianki blanku do najdalszego krańca przelotki) 37mm-średnica wewnętrzna pierścienia wynosi 15mm,20mm,15mm,8mm,7mm,5mm,5mm i szczytowa.Może kołowrotek ma za dużą średnicę szpuli(Daiwa 2500)? Średnica mierzona po rancie ma coś około 50mm jak dobrze pamiętam.Panowie jak myślicie?

Edytowane przez Andru77

Jeżeli faktycznie masz przelotki takich rozmiarów i przede wszystkim w takiej kolejności ustawione (pomijam spacing, bo nieznany), to jest z nimi coś mocno posrane i trudno jest znaleźć inne określenie. Nie wiemy, jakie parametry ma kij (poza długością), ale jeśli ma jakieś 12-17lb, to do Daiwy 2500 ja bym założył pierwszą minimum Y 25, albo V 30. Każda z nich ma 51 mm wysokości ...

Pzdr,

Fatso