Skocz do zawartości

Plecionka kontra przelotki

russian80

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego raczej bym się nie przejmował na twoim miejscu bo problem jest mocno wyolbrzymiony albo w ogóle nie istnieje.

Chyba że masz sprzęt z bazaru i pierścieniami z PCV :lol: .

Niedawno zresztą przewinęła się już w jakimś wątku rozmowa na ten temat.

Z wytartymi przelotkami jest trochę jak z duchami wszyscy o nich mówią a nikt ich nie widział. :)

Kolego raczej bym się nie przejmował na twoim miejscu bo problem jest mocno wyolbrzymiony albo w ogóle nie istnieje.

Chyba że masz sprzęt z bazaru i pierścieniami z PCV :lol: .

Niedawno zresztą przewinęła się już w jakimś wątku rozmowa na ten temat.

Z wytartymi przelotkami jest trochę jak z duchami wszyscy o nich mówią a nikt ich nie widział. :)

Zgadzam się.Łowię plecionkami już parę latek,wędek nie mam nie wiadomo za jaką kase i nie zauważyłem żadnego niszczenia przelotek.Nie ma co się tym przejmowac.

Parę lat temu łowiłem na Dragona Millenium bodajże 5-25g, miał on przelotki bodajże SIC (oczywiście nie Fuji) i ...

wystarczyło kilkanaście razy połowić plecionką FireLine by powstał rowek na przelotce szczytowej.

Tak więc warto zainwestować w lepszy osprzęt.

W tym wątku, rozpoczętym przeze mnie kilka dni temu http://jerkbait.pl/topic/18482-plecionka-berkley-fire-line-powazne-watpliwosci/page__st__20 było o zagrożeniu przelotek ze strony plecionek - jako przykład była mowa o Berkleyu FireLine. Nie da się ukryć, że ta linka jest wyjątkowo sztywna, a zwłaszcza na początku użytkowania szumi niemiłosienie - ten szum nie bierze się znikąd - to tarcie linki o przelotki - wg mnie jego natężenie świadczy o proporcjonalnie wiekszym destrukcyjnym działaniu na nie. Na szczęście linka z czasem sie uspokaja i staje bardziej wiotka - jak zdacydowana większośc plecionek. Na razie na przelotkach mojego Kongera Equsa (niestety to przelotki nieoznaczonej marki) nic nie widzę ale tę wędkę używam dopiero ok. pół roku. Tak czy owak - którego tematu by nie dotknąć i z którym wędkarzem nie pogadać, okazuje się, że te plecionki to raczej nie jest wynalazek na miarę XXI wieku. Myślałem, że Berkley Nanofil będzie rozwiązaniem rewolucyjnym ale jak sobie poczytałem na temat tego wynalazku to odpuściłem. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że trzeba wrócić do żyłki - wytrzymałość wprawdzie nie ta ale odpadnie problem splątań, bród, strat po 20 metrów i diabli wiedzą czego jeszcze. RB.

Zazwyczaj (o ile wkład nie jest z PCV, jak to już ktoś napisał), rowek powstaje na ramce przelotki. Rzeczywiście plecionki potrafią zniszczyć metalową ramkę b. szybko. Nowe przelotki szczytowe mają pierścień na tyle twardy, że jedynie woda niosąca mnóstwo drobinek piasku + plecionka może go podniszczyć.

Niestety, nie tylko plecionka, ale też żyłka zbiera z wody zanieczyszczenia niszczące pierścienie przelotek. Plecionka ciągnie ich więcej, więc szybciej zauważymy efekty. Nie ma znaczenia czy wkładka przelotki to hardloy czy SiC. To tylko kwestia czasu i środowiska w którym łowimy. Myślę, że rok łowienia w niosącej piach Wiśle bardziej zaszkodzi przelotkom niż dziesięć lat połowów w czystym jeziorze. W moich najstarszych kijach wielokrotnie szlifowałem i polerowałem przelotki, gdyż były wyraźnie pocięte. Myślę, że jedynie diament może wytrzymać na tyle długo, by o problemie zapomnieć.

RBTS, to trochę bajka. Mam kij na hardloyach używany od 15 czy może nawet więcej lat na rzekach. I nic. Wkłady jak nowe. Mam inne kije, lekkie, ciężkie po kilka, kilkanaście lat używane. Nigdy nic się nie stało. Używam głównie plecionek i nie szkodzą przelotkom. Kije zbrojone, jak i seryjne kongery, shimano. Nie wiem jakie przelotki polerowałeś, ale żeby wypolerować współczesne sic czy hardloy to jakoś sobie nie wyobrażam. Kiedyś owszem, miałem w tanich kijach DAMa pocięte pierścienie, ale dziś, jeśli ktoś nie łowi ekstremalnie ciężko, lub nie używa kija z przelotkami z minionej epoki o problemie może naprawdę zapomnieć, prędzej wędka się znudzi.

• 4 miesiące temu...

ja juz uzywam pleciony do cormorana black bull tipmaster  5-20gr  ale to dopiero zaczałem,i załozylem plecione do daiwy infinity jigerspin  do 28gr nawet nie słysze szumu przelotek ani nic..mysle ze nowsze wedki daja rade,zresztą uzywam lekkich wabików wiec jakos sie nie bajam :)