russian80 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 panowie,duzo czytam artykułów,itp itd i duzo czytałem ze plecionki niszczą przelotki.jak to jest u was,..mam troche fajnych lubianych przezemnie kijków i nie chce zeby wyszły jakies rowki w przelotkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Sici, alconite, hard-y wytrzymują plecionki, o innych raczej tak na 100-wę nie można powiedzieć, że wytrzymają.Jak masz jakieś druciaki albo pseudo z pierśieniami sic to może być padaczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Kolego raczej bym się nie przejmował na twoim miejscu bo problem jest mocno wyolbrzymiony albo w ogóle nie istnieje.Chyba że masz sprzęt z bazaru i pierścieniami z PCV .Niedawno zresztą przewinęła się już w jakimś wątku rozmowa na ten temat.Z wytartymi przelotkami jest trochę jak z duchami wszyscy o nich mówią a nikt ich nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 No widział widział .Kolega ma berkleya, były przy nich druciaki, po plecionce pozostał rowki jak nic i nie tylko na szczytowek.Przezbroił w alconite i jest teraz pewny, że nie niszczy plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 zreszta i plecionki teraz sa tez inne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Kolego raczej bym się nie przejmował na twoim miejscu bo problem jest mocno wyolbrzymiony albo w ogóle nie istnieje.Chyba że masz sprzęt z bazaru i pierścieniami z PCV .Niedawno zresztą przewinęła się już w jakimś wątku rozmowa na ten temat.Z wytartymi przelotkami jest trochę jak z duchami wszyscy o nich mówią a nikt ich nie widział. Zgadzam się.Łowię plecionkami już parę latek,wędek nie mam nie wiadomo za jaką kase i nie zauważyłem żadnego niszczenia przelotek.Nie ma co się tym przejmowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Nawet i najniższa klasa materiałowa czyli aluox, dają radę. Szczytową jedynie warto w sic zaopatrzyć bo tam kąt największy i tarcie i brud różny się zbiera. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 No widział widział .Kolega ma berkleya, były przy nich druciaki, po plecionce pozostał rowki jak nic i nie tylko na szczytowek.Przezbroił w alconite i jest teraz pewny, że nie niszczy plecionki. Jozi to zderzenie dwóch epok, więc nie dziwota że wychełtało rowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Parę lat temu łowiłem na Dragona Millenium bodajże 5-25g, miał on przelotki bodajże SIC (oczywiście nie Fuji) i ...wystarczyło kilkanaście razy połowić plecionką FireLine by powstał rowek na przelotce szczytowej.Tak więc warto zainwestować w lepszy osprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 no własnie ostatnio kolega z forum wysłal mi zdjecie wędki na sprzedaz i byly wyrobione rowki on mówi ze od przyponu szczupakowgo,ze zdarzylo mu sie przeciągnąc..ale rowków było pare wiec jakos nabralem dystansu do plecionek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 W tym wątku, rozpoczętym przeze mnie kilka dni temu http://jerkbait.pl/topic/18482-plecionka-berkley-fire-line-powazne-watpliwosci/page__st__20 było o zagrożeniu przelotek ze strony plecionek - jako przykład była mowa o Berkleyu FireLine. Nie da się ukryć, że ta linka jest wyjątkowo sztywna, a zwłaszcza na początku użytkowania szumi niemiłosienie - ten szum nie bierze się znikąd - to tarcie linki o przelotki - wg mnie jego natężenie świadczy o proporcjonalnie wiekszym destrukcyjnym działaniu na nie. Na szczęście linka z czasem sie uspokaja i staje bardziej wiotka - jak zdacydowana większośc plecionek. Na razie na przelotkach mojego Kongera Equsa (niestety to przelotki nieoznaczonej marki) nic nie widzę ale tę wędkę używam dopiero ok. pół roku. Tak czy owak - którego tematu by nie dotknąć i z którym wędkarzem nie pogadać, okazuje się, że te plecionki to raczej nie jest wynalazek na miarę XXI wieku. Myślałem, że Berkley Nanofil będzie rozwiązaniem rewolucyjnym ale jak sobie poczytałem na temat tego wynalazku to odpuściłem. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że trzeba wrócić do żyłki - wytrzymałość wprawdzie nie ta ale odpadnie problem splątań, bród, strat po 20 metrów i diabli wiedzą czego jeszcze. RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Mam wedki z przelotkami fuji alconite jak i sic jak też daiwy,shimano,kongery z wkładami sic i na żadnych plecionki nie wywarły wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Zazwyczaj (o ile wkład nie jest z PCV, jak to już ktoś napisał), rowek powstaje na ramce przelotki. Rzeczywiście plecionki potrafią zniszczyć metalową ramkę b. szybko. Nowe przelotki szczytowe mają pierścień na tyle twardy, że jedynie woda niosąca mnóstwo drobinek piasku + plecionka może go podniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasjonata12 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 nigdy o tym nie pomyslalem ale nawet żyłka potrafi zrobic rowki w niskiej klasy wędce. ja łowie na żyłki i średniej klasy wędki wiec lepiez zostane przy tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Mam stary kijek Shimano symetre specjal i kilka lat temu wymieniłem przelotkę szczytową bo się wytarł rowek od używania ze 3 sezony FireLine. Katalogowo jakie były przelotki nie pamiętam ale pozostałe oprócz szczytowej wytrzymały do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 mam kijek Byrona zakupiony w 1998 roku, wtedy ich top seria EQUIPE i prawie od nowości używałem pletki, wędka przeszła na emeryturę jakieś 3 latka temu, jakoś nie zauważyłem problemu z przelotkami, miałem też Milleniuma i też bez śladów zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Niestety, nie tylko plecionka, ale też żyłka zbiera z wody zanieczyszczenia niszczące pierścienie przelotek. Plecionka ciągnie ich więcej, więc szybciej zauważymy efekty. Nie ma znaczenia czy wkładka przelotki to hardloy czy SiC. To tylko kwestia czasu i środowiska w którym łowimy. Myślę, że rok łowienia w niosącej piach Wiśle bardziej zaszkodzi przelotkom niż dziesięć lat połowów w czystym jeziorze. W moich najstarszych kijach wielokrotnie szlifowałem i polerowałem przelotki, gdyż były wyraźnie pocięte. Myślę, że jedynie diament może wytrzymać na tyle długo, by o problemie zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 z praktyki to raczej sporo kasy idzie mi na plecionki zniszczone przez przelotki niż odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 RBTS, to trochę bajka. Mam kij na hardloyach używany od 15 czy może nawet więcej lat na rzekach. I nic. Wkłady jak nowe. Mam inne kije, lekkie, ciężkie po kilka, kilkanaście lat używane. Nigdy nic się nie stało. Używam głównie plecionek i nie szkodzą przelotkom. Kije zbrojone, jak i seryjne kongery, shimano. Nie wiem jakie przelotki polerowałeś, ale żeby wypolerować współczesne sic czy hardloy to jakoś sobie nie wyobrażam. Kiedyś owszem, miałem w tanich kijach DAMa pocięte pierścienie, ale dziś, jeśli ktoś nie łowi ekstremalnie ciężko, lub nie używa kija z przelotkami z minionej epoki o problemie może naprawdę zapomnieć, prędzej wędka się znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orvis123 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 czy plecionka Dragona jest warta zakupu , na allegro 150 m kosztuje 25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 nie ten temat ale jak juz to zalezy do czego bo jak chcesz korale na niej nawlekac to ok :-) jesli mowimy o tej samej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam.Czy ta przelotka wytrzyma traktowanie plecionką PP ? Wędka to Cormoran Black Bull hyper.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Kto więc wygra przelotka vs plecionka ? Może ktoś używał tej serii spinningów z plecionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 ja juz uzywam pleciony do cormorana black bull tipmaster 5-20gr ale to dopiero zaczałem,i załozylem plecione do daiwy infinity jigerspin do 28gr nawet nie słysze szumu przelotek ani nic..mysle ze nowsze wedki daja rade,zresztą uzywam lekkich wabików wiec jakos sie nie bajam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 U mnie to będzie ciężki spinning i przynęty do 20gr w rzece , szkoda by było zdemolować przelotki na pierwszym wypadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi