Pike217 Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę ze spinningiem, pierwszą wędkę którą kupiłem jest bixlite 5-25 i łowiłem na nią średniej wielkości szczupaki, planuje niedługo kupić wedke ultra light typowo pod okonie Ale póki co chciałbym pobawić się obecną wędką z okoniami, czy podpowie ktoś jakimi przynetami lowic okonie z cw wędki 5-25 żeby w miarę komfortowo czuć brania okonia i w jaki sposób nimi lowic ? Male twisterki odpadają a jestem świeży w tym temacie i zastanawiam się jakie przynety okoniowe kupic do tego Cw i jak nimi lowic ? Proszę o porady Dodam jeszcze że chciałbym lowic zarówno na malej wielkości rzece jak i stawie w którym maksymalna głębokość wynosi ok 2.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Okonie możesz również łowić na gumy 9-12 cm [emoji4] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Jak wyżej, ale do wędki w podanym zakresie CW spokojnie możesz sobie działać z kopytem Relaxa 3 - klasyka, doskonała na początek . Do tego główki 5 , 7 g i spokojnie okonie będą to wcinać. Fajna przynęta na początek , sam tak zaczynałem - biorą na to szczupaki , okonie , bolenie a nawet leszcze + można liczyć na inne niespodzianki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Panowie na wodzie do max 2,5m polecacie o tej porze roku Relaxy 3", a nawet gumy 9-12 cm ? .Nawet jeśli przepisy pozwalają łowić na przynęty tych rozmiarów, to raczej koloega, który prosi o rady brania nie uświadczy. Teraz przydałaby mu się wędka do 3 lub 5g, jako linka główna plecionka 0,04, czeburaszki najlepiej wolframowe, a jak nie to ołowiane w gramaturze 1g,1,5g,2g lub do jig riga ciężarki z krętlikiem w przedziale 1-3g. Przynęty tanty, pijawki, larwy ważki itp. i można próbować kusić okonki;). Okonie na 5" "kotlety" będzie czas za kilka miesięcy '). Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Jakbym miał iść na okonie z wędką 5-25 to postawiłbym raczej na metal: obrotówki, wirujące ogonki, cykady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
codmen Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Można też spróbować innej metody. Boczny trok lub jakiś Rig na tym CW będzie w miarę ok i pula przynęt się rozszerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Ahh ten znienawidzony boczny trok Powiem szczerze, że jak zaczynałem przygodę z rzeką to bywało, że boczny trok dawał o wiele więcej ryb niż jigowanie Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi