Skocz do zawartości

Pytanie o kolowrotek

Fanc

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciężki ma być? lekki?

Ja do wszystkiego uzywam komy i mimo łowienia i pluskania się w atlantyku żyje, bez piernięcia. Jedyny element który "pada" to korbka - trzeba ją przesmarować, lub wystarczy przemyć, chya sól od środka się osadza i powoduje opór w obrocie, choć - to zupełnie nie rzutuje.

młynek który chodzi mi bardzo po głowie to:

http://www.fishingme...reels~3442.html

tyle ze raczej poprzednia generacja

Widzialem podobny u Bujo i kurde, rewelacja.

Niestety - cena zabija

To lekki młynek

Jak ma być ciężki to:

http://www.ebay.co.uk/itm/Ross-Momentum-LT-4-Gold-or-Black-Fly-Reel-Brand-New-In-Box-/360457501642?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ecf0fbca

Też rewelacja, też saltwater i też cena...

Ew - Vision Nite? Fajnie to wyglądało i się kręciło, niestety nie lowiłem nim

Zarażony ideą drugiej szpuli przez jakiś czas w ten sposób łowiłem, to znaczy nosiłem drugą szpulę z linką. Rzadko kiedy zmieniałem, był to raczej mobilny bagaż. Dzisiaj linkę wymieniam na łowisku zrzucając z młynka nawijając drugą, zajmuje mi to 5-10 minut. Nie mam zawodniczej gorączki. Argument, że ryby w tym czasie mogą demolować zestaw jest bez znaczenia. Spokojnie po tej czynności dalej wędkuję, zapas chowam w kieszeni. Taki system pozwala mi zaoszczędzoną kasę na drugiej szpuli (50% wartości kołowrotka) przeznaczyć na wyższy (czytaj lepszy) model młynka, można też w skarbonkę. Jedyna dodatkowa szpula jaką posiadam to zapas do Loop Runner i to tylko dla tego, że ciężko sprzedać nie tracąc. Kołowrotek jest dla mnie równie ważny jak kij, lubię ładne wzornictwo, płynną mruczącą pracę, perfekcyjne wykonanie i niezawodność. Zdecydowanie wolę poczekać z zakupem w tym czasie dozbierać brakującą kwotę, jak pod wpływem emocji brać co popadnie z gorączką odsprzedaży na zakończenie sezonu. Taka mała sugestia i zarazem inny punkt widzenia przy kompletowaniu sprzętu...

Na fotce konsekwencja takiego podejścia...

46983990.jpg

45117928.jpg

Andrzej, kolowrotki klasa, chodzi mi po glowie model o numer wiekszy, tylko cena mnie skutecznie zniecheca. Swoja droga na zdjeciu masz rachunek za dwa tygodnie na Alasce :)

Bardzo celnie :D

Sprzętomania jest super, ale... chyba lepiej gdzieś jeździć, niż śmigać pod domem wypasionym sprzętem. Oczywiscie - jak kto lubi

Dla mnie druga szpula to podstawa, wymiana trochę mniej zwariowana

!newbie mode on

Zanabyłem niedawno kijek w 8/9 klasie i teraz powoli rozglądam się za kołowrotkiem. Zastanawiam się właśnie na ile przydatne będą dla mnie dodatkowe szpule i linki. Czy na początek nie wystarczy mi WF8 floating z końcówką inter lub slow sinking? Docelowo ile linek wykorzystujecie przy połowach szczupaka?

Aha tak poza tematem, wędkę kupiłem u jednego syna albionu i poszukuję dobrej duszy na terenie królestwa, która mogłaby odebrać paczkę z wędką od Johnny'ego. W tym momencie nie ma mnie w kraju i nie mogę zorganizować kuriera do odebrania sprzętu.

!newbie mode off

Pytanie co za kij, nikt nie będzie w stanie odpowiedzieć bez podania sprzętu. Producenci dość dowolnie opisują wędki i linki, więc... ciężko powiedzieć jak nieznana linka będzie z nieznaną wędką robiła.

Dla mnie w miarę uniwersalne są 3 linki - inter, pływająca, 3 stopień.

Kij to zagadka, jakiś fabryczny CD Nz 9' #8/9 kupiony na wyprzedaży :rolleyes:

Niestety nikt od Composite nie odpowiedział na moje wiadomości także liczę się z tym, że to straszna kiszka będzie.

Do kija 9' raczej szukać rozmiaru 7/9 i wadze do 200g?

Edytowane przez baca

Bardzo celnie :D

Sprzętomania jest super, ale... chyba lepiej gdzieś jeździć, niż śmigać pod domem wypasionym sprzętem. Oczywiscie - jak kto lubi...

Kuba, moje spostrzezenie odnosi sie tylko i wylacznie do mojej sytuacji finansowej ;)

Każdy robi jak mu pasuje...

Lubię fajne sprzęt-a, staram się tak kierować finansami by wcześniej czy później zdobyć upragniony młynek. Wiele z nich podlega rotacji, tak to leci od dłuższego czasu. Lata chomikowania, potem wyprzedaż rzeczy zbędnych i znowu obrastanie w nowe zabawki. Na sicie zostają jedynie te ulubione, dla mnie kultowe. Co do wyjazdów - nie narzekam, nad wodą jestem często a że nie jest to Alaska, Szwecja lub inna Syberia. Może kiedyś. Od Kolegi który zaliczył pół świata często słyszę - pojedziesz raz, zasmakujesz. Działa jak narkotyk, myślisz o jednym - następna wyprawa. Nic się nie liczy, wszystko podporządkujesz jednemu... Może uda się w tym roku - zobaczymy. Jestem po pięćdziesiątce - był czas na to by napełnić skarbonkę z wizerunkiem rybki - innych nałogów nie posiadam, AMEN... :D

Zapasowa szpula - wiedziałem, że temat kontrowersyjny. Jest to jednak indywidualna sprawa każdego z nas, nikogo nie przekonuję i zachęcam. Nad wodą można sprawdzić co i jak, będzie ku temu okazja. Co do wartości i cen zabawek. Mnie wystarczy zwykłe auto kompaktowe, obecne od nowości i 170 tysi na liczniku, inny woli SUPER terenówkę a droga nad Dunajec jest jedna i to w całym zakresie asfaltowa... :P To tak przez analogię do naszych zabawek...

Pozdrawiam

obraz039yg.jpg

foto @popper - czyli Waldek

Wracajac do kolowrotkow i dodatkowych szpul, to mysle ze kwestia upodoban i fajnie ze, katdy ma swoje. Ja lubie miec dodatkowa szpule, przewijanie jak dla mnie troche problemaryczne( szur sie czasam skreca i potem naciaganie, itd..), a lowie na duzej rzece i musze troche nim machac, wiec sznur ma byc "igla". Przy kompletowaniu sprzetu u mnie, pierwszym pytanie jest jak czesto bede nim lowil, jesli nie za czesto( a z tym tak bedzie) to wystarcza mi fajnie spasowana srednia klasa z kompletem sznurow rio lub guideline :D .

Znalazlem jeszcze cos takiego, pytanie cza warte swoich pieniedzy ?

http://www.ebay.de/itm/Sage-flyreel-Fliegenrolle-2080-/160528134385?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item256038f0f1

http://www.ebay.de/itm/Guideline-Haze-V2-79HD-Fliegenrolle-/320923218102?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item4ab883b0b6