Skocz do zawartości

Jazie 2024

homax

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dopływ większej nizinnej rzeki, na końcu zestawu dwu centymetrowy wobler własnej produkcji i przez kilka godzin miałem dobrą zabawę, w sumie udało się przechytrzyć siedem ryb. Niektóre odprowadzały przynętę prowadzoną przy powierzchni po kilka metrów, wrażenia bezcenne ????. 

post-51351-0-90424900-1714927766_thumb.jpg

• Like 28

Pierwszy jaź złowiony na spinning jako przyłów przy łowieniu okoni. Wiedziałem że są w tym "rowie" ładne jazie, ale złowić nigdy nie mogłem. Zawsze przy próbie podejścia do brzegu, na wodzie robiły się "fale i po miejscówce. A dojść do wody bezszelestnie tam się nie da, brzeg usypany żołędziami i suchymi liśćmi. Z ciekawostek, to w ten dzień dość mocno wiało i udało mi się jeszcze jednego mniejszego wyciągnąć. Zaliczyłem też jeden spad już przy podbieraniu.5e9d7141bf79e7f3a9626bf96fad66ef.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 12

Robercie,

może i łowisz duże jazie,

może i łowisz dużo jazi,

ale...(cholera do czego by się tu przyczepić? Hmmmm...o już wiem)

...strasznie słabo wybarwione płetwy mają te Twoje wiślane ryby, także "rodzynek" ???? ???? ????

Mucha czy spin jeśli to nie jest tajemnicą?

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

• Like 2

Adamie,

Jazie łowię na muchę.

Zdjęcia nie oddają rzeczywistych kolorów ryb (wszystkich łowionych przeze mnie, nie tylko jazi), bo to są (z wyjątkiem dwóch) słabej jakości zrzuty ekranów z filmików nagranych kamerką ustawioną na selfie w starym smartfonie.  Czasami wystarczy mocniej zachmurzone niebo i wtedy prawie nic nie widać.

„Rodzynek” był znacznie ładniej ubarwiony (wliczając w to płetwy J) niż jaź, którego zaprezentowałem na poprzedniej stronie w dniu 14.04.2024 – tylko wtedy to nie był zrzut ekranu z filmiku (zdjęcie zrobił kolega, który umie to robić).

Poniżej zrzut ekranu leszcza. Uwierzyłbyś, że ten leszcz był ciemnego, miedziano-złotego koloru?

Pozdrawiam,

Robert

Robercie,

może i łowisz duże jazie,

może i łowisz dużo jazi,

ale...(cholera do czego by się tu przyczepić? Hmmmm...o już wiem)

...strasznie słabo wybarwione płetwy mają te Twoje wiślane ryby, także "rodzynek" ???? ???? ????

Mucha czy spin jeśli to nie jest tajemnicą?

Pozdrawiam
Adam W. (Wacha)

post-46657-0-34639400-1716982879_thumb.jpg

• Like 6

• 3 tygodnie później...

Pierwsze w życiu

69279b4d8f24945a4a6089d98f0d8bcc.jpg

22abd96bf82af9b3144cf1e30939b402.jpg

Dwa takie powyżej 45, jeden czterdziestak i z 20 szt około trzydziestakow. Przyjemne łowienie, choć trochę gorąco było. Spodobało mi się - popracuje jeszcze nad nimi [emoji3]

Wiem wiem - za granicą się nie liczy [emoji4], ale dla oka wrzucam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 17

Panie kochany! Pamiętam jak 2 lata temu w Szwecji caaałe stada takich do ok 50 cm pływały "pod nogami" obrotówka meps 3-4 byla najlepsza i nie wiem co by się musiało wydarzyć aby tak było w Polsce.

Na szkierach w tym roku pływały stada ryb 55-65, było ich tyle że woda zmieniała kolor "na czarny" w tych miejscach....setki...ale odpuściliśmy im....natomiast widok - NIEZIEMSKI. :wub:

• Like 3

• 3 tygodnie później...