karbusd Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Posiadacie silnik Haswing Armada? Podzielcie się spostrzeżeniami, prędkościami na danej łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Śrubę widzę ma to sklonowane z Torqeedo / epropulsion . W specyfkacji jest napisane 6000W przy max 90A - coś tu się nie zgadza , bo 6000/48= 125A . 90x48= 4320W . Więc ma 4,3kw. Kwestia jest gdzie to ma silnik - pod wodą czy w czapce . Jak w czapce czyli tak jaki v1 epropulsion navy to daj spokój sobie z tym wynalazkiem . Przy mocy rzędu 4kw i jednostce około 400kg popłyniesz jakieś 10-11kmh , przy 6kw ja u siebie płynę 12/13 przy masie całkowitej z 500kg i łódce 3.9m , na dętce 3,6m na pusto latało 22kmh (navy 6.0) za parę złotych więcej naprawdę nie duzokupisz epropulsiona , który bije na głowę haswingi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 24 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Tylko moja łódz to RF470 więc większych gabarytów. Zastanawiam się czy warto wymienić Haswing Protuar 5.0 /armada 5.0 na coś co da troszkę większą prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Powiem Ci tak , przy tej wielkosci łodzi , prędkość powyżej 12kmh to będzie wywrotka pieniędzy:) przy realnymsilniku 6kw nienosiagniesz więcej niz. 12-14kmh , a prądu będzie szło sporo , gdy dasz na full. Bo 125A to nie w kij dmuchał . Elektryki i eko ślizgi czy prędkości powyżej 15kg przy dużych łodziach , to są naprawdę drogie zabawy, liczone w dziesiątkach tysięcy PLN . Jedynym słusznym kompromisem finansowo predkosciowym jest silnik około 4kw . Uzyskasz nie wiele mniej niż przy 6kw , koszty silnika mniejsze i zasiwgbprzybtej samej baterii większy . Tak wygląda rzeczywistość . Żadne złote naklejki tego nie zmienią . Załóż do swojej łodzi spaline 6/8hp i osiaginktore uzyskasz będą identyczne jak przy 6kw elektryku . A jeśli budżet schodzi na drugi plan a chce się szybko przybyłych gabarytach to torqeedo 12kw i to będzie odpowiednik z 18hp spaliny , tylko cena silnika około 12k € + bateria z 5k€ na jesień będą epropulsion x10/12/20 KW - tańsze trochenod torqeedo , ale to wszytsko naprawdę duuuze pieniądze i baterie 96v…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 24 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Wiem, że duże/ mocne silniki to wywrotka forsy. Zależy mi na tym aby tą łódką pływać 10km/h czyli ciut sprawniej niż na protuar 160lb. Startuje czasami w zawodach które odbywają się na strefie ciszy. Zrobiło się troszkę tych silników 160lb na mniejszych łódkach i mam problem żeby im dorównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 24 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Jaki silnik około 4kw by się nadał? Dochodzi, jeszcze sprawa tego,że chciałem mieć sterowanie sterociągiem, ale może bym to przeżył ( rumpel ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Moc to pierwsza rzecz a dobra śruba i sprawność druga . Dla przykładu kiedyś dawno temu na silniku spiryt 1.0 , czyli 1kw miałem lepsze osiągi niż na haswingu 2.0 ktory miał bodajże 1,5kw . Rasowe chińczyki jak haswing itp klonują markowe silniki z skutkiem takim sobie … zazwyczaj piszczą , trzeszczą coś w nich zawsze się zajdzie . Nie mniej jednak są tańsze . Sterowanie sterociagiem jest możliwe w epropulsion , torqedo . Są manetki radiowe , moce w torqeedo są 2 , 4kw w epropulsion 3 i 6 . Jest jeszcze bodajże austryjacka Aquamot , która teznrobi naprawdę dobre jakościowo silnik i tamjest pełen zakres mocy od 1 do ponad 20kw . Stawialbym na epropulsion 3.0 dobra cena do osiągów lub torqeedo 4.0 sporo drożej osiągi nie dużo lepsze . Jest jeszcze Karwin , ale tam chyba drożej niż w torqeedo . Osobiście w życiu nie dał bym 14k za haswinga…no way . Za 15k PLN z mały groszem lub i nie navy 6.0evo Lub taniej nay 3.0evo różnica w V bezie kosmetyczną 2-3kmh max . Twoje pieniądze i wybór , ja już swoje wydałem na te zabawki i póki co ostałem przy navy 6evo . Większe moce to raz że drogo ale i ciężko - bo silniki ważą po 60kg + baterie 80-120kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
karbusd
Posiadacie silnik Haswing Armada? Podzielcie się spostrzeżeniami, prędkościami na danej łodzi.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi