mleko_1 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 W wędkarstiwe używamy rożne skroty do okreslania wagi, wytrzyamlosci i innych oznaczen. Floating- PływającySinking- TonącySuspending- zatrzymuajcy sie na pewnej glebokosciDR- deep runer- gleboko tonacySDR- super deep runner- bardzo gleboko tonacy Version- wersja, typ wobleralenght- dlugoscweight- waga oz- jednostka wagi okolo 28.35 gramalb- jednostka wagi okolo 0,45 kgyd- jednostka dlugosci = 0,9144 mft- -||- = 0,3048 min- -||- = 2,54 cm CHWDP- Chowaj wedke do pokrowca Czy trzeba jeszcze inne znac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 mleko_1 z tego co mi wiadomo 1 oz to ok. 28gr ..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 1oz=28,35gr. patu był pierwszy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Nowa klawiatura i inne ulozenie liczb niz na tej wczesniej. Wiadomo 1 oz= 28,35 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 warciak Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 chowaj wędke do pokrowca- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 W wędkarstiwe używamy rożne skroty do okreslania wagi, wytrzyamlosci i innych oznaczen. Floating- PływającySinking- TonącySuspending- zatrzymuajcy sie na pewnej glebokosci Version- wersja, typ wobleralenght- dlugoscweight- waga @mleko_1 Te wyżej, to akurat normalne wyrazy, należące do wędkarskiej terminologii, tyle, że po angielsku. Jest ich naprawdę sporo. Np. moc i akcja kija są określane w katalogach często jako: Moc (skróty w nawiasach): ultra light (UL) - ultralekka light (L) - lekkamedium light (ML) - średnio lekkamedium - (M) średniaheavy - (H) ciężkaextra heavy (XH) - ekstra ciężka Akcja: slow (S) - wolnamoderate (M) - umiarkowanamoderate fast (MF) - umiarkowanie szybkafast (F) - szybkaextra fast (XF) - bardzo szybka Ze skrótów, przypomina mi się jeszcze jeden z wędkarstwa muchowego: AFTM - Association of Fishing Tackle Manufacturers - Towarzystwo Producentów Przynęt Wędkarskich, okreśający wagę (klasę) sznura. Tyle, że terminologia w wędkarstwie muchowym, to w ogóle odrębna bajka, oparta głównie na angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerzy Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Mleko i inni użytkownicy:Jedynym istotnym skrótem wwedkarstwie jest C&R reszta to blachostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Mleko i inni użytkownicy:Jedynym istotnym skrótem wwedkarstwie jest C&R reszta to blachostka Błachostka? Hm, a masz na myśli catch & release czy capnij & rąbnij...? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Ja nie mowie ze nienormalne wyrazy albo cos. Poprostu chce opiac skroty ktore mozemy spotkac na co dzien w wedkarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Luminescence- swiecacy w ciemnoscivertical lures- wertykalna przynetasurface lures- plywajaca po powierzchni pozniej opisze kolor salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Powiedz tylko po co?? już raz był taki temat w forum offtopic.... z tłumaczenim itd, naprawdę większość przytłaczająca zna te skróty, jak ktoś chce poznać kolory salmo czy jakiejkolwiek innej firmy ma do dyspozycji ich strony.Tu naprawdę średnia wieku to więcej niż 15lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Dobra dobra chcialem tylko byc uprzejmy a z nudow mozna robic wiele zeczy a dla mnie kolory salmo to jest 5 minut roboty- znam jak rozaniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 @mleko_1 Z ciekawości - czy znajomość tej całej kolorystyki wpływa na efektywność Twojego łowienia? Spadam nad Wartę - na szczęście w nocy ryby mają głęboko w poważaniu kolorki . W dzień jakby też, choć tu nie dam sobie prawicy obciąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Dlaczego ma wplywac na moje lowienie. Wplywa tylko wtedy gdy zamawiam dany kolor zeby wiedziec co mi przywiesc. Co Wy wszyscy uparliscie sie ze cos ma wpalywa na wedkowanie albo cos takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 W sumie kolorystyka jest wazna w lowieniu bo przeciez na Bolenie nie wybierzesz sie z FireTiger. Oczywiscie moze wziac na tygrysa ale to szansa 1 na 1000. <_< Dalej- na Szczupaka przedewszystkim z kolorami Płoci, Wdregi, Okonia a dopiero dalej cos odwazniejeszego jak naprzykald Yellow Zebra albo Parrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 @arkuhuZa tp Capnij i rabnij to powinnienes zaplacic glowa Ryby sa do lowienia anie do jedzenia- tak przynajmniej mysle i nigdy nie zabilem zadnej ryby i nigdy nie wzialem do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 @arkuhuZa tp Capnij i rabnij to powinnienes zaplacic glowa Ryby sa do lowienia anie do jedzenia- tak przynajmniej mysle i nigdy nie zabilem zadnej ryby i nigdy nie wzialem do domu @mleko_1 A to niby dlaczego powinienem? Nie mam zamiaru niczym Tobie płacić, mało tego - nie czuję się winny. Bez urazy - ale nic Ci do mnie i do mojego łowienia. Ci co mnie znają, wiedzą co robię z rybami. Tobie nie będę się z tego tłumaczył... I błagam - nie częstuj mnie oraz innych tutaj kazaniami z serii do czego są ryby. Przeczytaj i zastanów się, jakie bzdury wypisujesz. Wg mnie ryby są do tego samego, co reszta mieszkańców naszej planety... No chyba, że Matka Natura miała wspaniały, lecz nieco przewrotny zamysł, by ryby stworzyć specjalnie dla nas - wędkarzy(?!); do łowienia, jak sam sugerujesz. Zaiste diabelski plan <_< . Kończąc ten temat, bo jak wyżej już niektórzy zauważyli, nie ma on większego sensu, zastanawiam się, co będzie dalej? Jedną z przydatnych umiejętności na forum jest czytanie ze zrozumieniem. Jeśli Ty, mleko_1, nie zrozumiałeś mojego słownego kalamburka i żartu, naprawdę nie upatruj w tym mojej winy. Najedź na swoich nauczycieli tudzież spójrz głębiej w problem... Że jestem chamski? Ja to nazywam asertywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Żart zrozumiałem C $ R ale Ty nie zrozumiales ze zapłacosz głowaą Żart kontra Żart tylko ze ja nie mam nic do tych co biora ryby chyba ze ponad wyniar albo limit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 @mleko_1 W takim razie, pośmiejmy się razem i już bez off topic'owania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Śmiejmy sie razem i cieszmy z zlowionych ryb.C & R- cieszmy i radujmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Skoro juz idzie o sformulowania najczesciej spotykane w wedkarstwie w Polsce to tak, 1sze slowo(bez znajomosci nie ma sensu wyruszac nad wode): 1. wulg. «prostytutka; też: kobieta prowadząca rozwiązły tryb życia»2. wulg. «przekleństwo»3. wulg. «o kobiecie»4. wulg. «o kimś, kto dla osiągnięcia korzyści postępuje w sposób moralnie naganny» 2gie slowo(patrz j.w): 1. wulg. «członek męski»2. wulg. «wyzwisko używane w stosunku do mężczyzny» 3cie slowo: 1. posp. «przestawać dobrze funkcjonować»2. posp. «zbyt długo, zbyt drobiazgowo coś robić»3. posp. «o myślach, wspomnieniach itp.: mylić się»4. wulg. «mieć stosunek płciowy» Zauwazylem, ze zdania proste z uzyciem w/w slow w zasadzie opisuja wiekszosc sytuacji nad woda... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 ale nie wiem czy te slowa sa potrzebne do wedkowania.Mysle ze tak mowia osoby ktorym cos nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomek_w Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Niekoniecznie ... Kiedys slyszalem takie zdanie po sukcesie ... o!o kobiecie ale członek męski mieć stosunek płciowy ale wielki ....!!! Gumo pozwolilem sobie zacytowac Twoj slowniczek , mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko ? ... rzeczywiscie okresliles najczestsze zwroty w wedkarstwie jeziorowym i rzczecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dobrrreeeeee Tomku I jakże często słyszane nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ja jak przechodze przez jezioro wokol to najczesciej slysze: Od rana siedze i nic nie bierze Zrezygnowani kiwaja glowa na nie...Jak ktos cos zlowi to mowi- Bywaly wieksze albo tlumia ucieszenie zgrywajac Big Gameowcow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ci co faktycznie łowią, zwykle się nie chwalą - po co ujawniać dobre miejsca? Ryb nie tak znowu wiele, a Hunowie tylko czychają na takie wieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
mleko_1
W wędkarstiwe używamy rożne skroty do okreslania wagi, wytrzyamlosci i innych oznaczen.
Floating- Pływający
Sinking- Tonący
Suspending- zatrzymuajcy sie na pewnej glebokosci
DR- deep runer- gleboko tonacy
SDR- super deep runner- bardzo gleboko tonacy
Version- wersja, typ woblera
lenght- dlugosc
weight- waga
oz- jednostka wagi okolo 28.35 grama
lb- jednostka wagi okolo 0,45 kg
yd- jednostka dlugosci = 0,9144 m
ft- -||- = 0,3048 m