mleko_1 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 W wędkarstiwe używamy rożne skroty do okreslania wagi, wytrzyamlosci i innych oznaczen. Floating- PływającySinking- TonącySuspending- zatrzymuajcy sie na pewnej glebokosciDR- deep runer- gleboko tonacySDR- super deep runner- bardzo gleboko tonacy Version- wersja, typ wobleralenght- dlugoscweight- waga oz- jednostka wagi okolo 28.35 gramalb- jednostka wagi okolo 0,45 kgyd- jednostka dlugosci = 0,9144 mft- -||- = 0,3048 min- -||- = 2,54 cm CHWDP- Chowaj wedke do pokrowca Czy trzeba jeszcze inne znac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 W sumie to nie moj slowniczek tylko zerzniety (tutaj w sensie-skopiowany ) w sieci.To i nawet lepiej bo mozna to traktowac jako obowiazujace definicje a nie opis. Mleko, jak Ci sie wszystko w wedkowaniu udaje to gratuluje i jednoczesnie wspolczuje nudy... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Moze wszystko nie udaje sie bo ostatnio ciezko z Okoniem ( prawdziwym okoniem ) ale nawet jak cos sie spieprzy to nie przeklinam tylko naprawiam lub cos w tym stylu.O jaka nude Ci chodzi Gumo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Smaczek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Taaaa, to taki polski folklor.Jeszcze nigdy nie słyszałem, gdy komuś urwała sie ryba powiedzenia z cyklu: motyla noga.Zazwyczaj jest to:o (wyraz nr1), (wyraz nr2) by to strzelił, ja Cię (wyraz nr3).Z resztą należy zwrócić uwagę na niebywałą uniwersalność (nie tylko wędkarską) wyrazu nr2 używanego jako podmiotu dodając do niego tylko wyrazy (określenia podmiotu).np (2 oznacza wyraz nr2):na 2 mnie to- po co mi brać dwa spinningi na ryby2 Ci w d- spróbuje złowić innego boleniatwardy jak 2- określenie konsystencji niedogotowanego pęczakumiękki jak 2- silikon z którego wytwarzają gumy Mannsanie stój jak ten 2- idziemy na drugą miejscówkędużo dłuższy od 2- niewymierowy okonekdługości 2- twister 1,5 calanie ma 2 na (imię żeńskie)- to jest niemożliwebrzydki jak 2- bardzo brzydkipręży się jak 2- jazgarz wyciągnięty z wody2- kłusownikkoło 2 mi to lata- nic mnie to nie obchodziOczywiście można by tak w nieskończoność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Tomku, ostatnio z sąsiedniej główki to właściwie nic innego nie docierało do moich uszu. TYLKO wyrazy ze słownika!Towarzystwo pół/pół:-jeden trzeźwy (lub prawie trzeźwy)-drugi skaleczony (ale nie za bardzo)-trzeci, nie wiedzieć czemu (przecież do wieczora daleko), trafiony przez pomroczność jasną. Łaził po płyciźnie, w poszukiwaniu końca własnej żyłki.Słownik opanowali perfekcyjnie. Do tego stopnia, że słowa spoza TEGO słownika, stanowiły niewielki margines Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 My tu mowa o skrotach a nie o poelnych zwrotach Nad stawem mowi ewentualnie Ku*** jego mac albo Ja pier****Nikt chyba nie mowi: Slowo dwa jego mac albo Ja sie slowo numer 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 klon Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ja słyszałem takie powiedzonko: Mam brania jak o kobiecie w deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Z niemala satysfakcja stwierdzam, ze: 1.Temat podpasowal2.Sformulowania w/w beda sie nie raz przewijac, a ze w wersji oryginalnej na forum wisiec nie moga, proponuje zachowac w pamieci przyporzadkowanie numeryczne do poszczegolnych wyrazow.W ten sposob ten pozornie jalowy watek nabierze jakichs walorow praktycznych. Gumop.s.Mleko, to proste (wyraz 1), znowu ten zasrany metrowy szczupak, i w morde (wyraz 3), znowu w tym samym miejscu, (wyraz nr 2) mu w odwlok...A jutro znowu to samo, i pojutrze...A jak pojde na rzeke to znowu te metrowe bolenie, brzany..a halibut to sie zaden nie uwiesi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Teraz kumam. Tez slyszalem powiedzonko ze Ryby biora jak kobiete w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 explorator73 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Niestety na pytanie co złapałeś często odpowiedź brzmi:wyraz 2 (w dopełniaczu) złapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Swet Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Taaaa, to taki polski folklor.Jeszcze nigdy nie słyszałem, gdy komuś urwała sie ryba powiedzenia z cyklu: motyla noga.Zazwyczaj jest to:o (wyraz nr1), (wyraz nr2) by to strzelił, ja Cię (wyraz nr3).Z resztą należy zwrócić uwagę na niebywałą uniwersalność (nie tylko wędkarską) wyrazu nr2 używanego jako podmiotu dodając do niego tylko wyrazy (określenia podmiotu).np (2 oznacza wyraz nr2):na 2 mnie to- po co mi brać dwa spinningi na ryby2 Ci w d- spróbuje złowić innego boleniatwardy jak 2- określenie konsystencji niedogotowanego pęczakumiękki jak 2- silikon z którego wytwarzają gumy Mannsanie stój jak ten 2- idziemy na drugą miejscówkędużo dłuższy od 2- niewymierowy okonekdługości 2- twister 1,5 calanie ma 2 na (imię żeńskie)- to jest niemożliwebrzydki jak 2- bardzo brzydkipręży się jak 2- jazgarz wyciągnięty z wody2- kłusownikkoło 2 mi to lata- nic mnie to nie obchodziOczywiście można by tak w nieskończoność . poprostu sie popłakałem...., ze śmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Z ... proponuje zachowac w pamieci przyporzadkowanie numeryczne do poszczegolnych wyrazow.... Można również rozszerzyć słownik, by jeszcze bardziej pasował do sytuacji Zapamiętanie numerów przyda się wtedy gdy nawinie się ktoś przypadkowy i zamieści na przykład zdjęcia również meblościanki. Wtedy zwykłe A to 2 byłoby z jednej strony wyrażniem prawdziwych emocji a z drugiej byłoby przez wtajemniczonych zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 WaFT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 W sumie kolorystyka jest wazna w lowieniu bo przeciez na Bolenie nie wybierzesz sie z FireTiger. Oczywiscie moze wziac na tygrysa ale to szansa 1 na 1000. <_< Dalej- na Szczupaka przedewszystkim z kolorami Płoci, Wdregi, Okonia a dopiero dalej cos odwazniejeszego jak naprzykald Yellow Zebra albo Parrot. I tu Ci kolego zdziwie, wielokrotnie łowiłem bolenie na bardzo jaskrawe przynęty, tz. oczojebki . Najwazniejszy jest ruch przynęty i sposób jej podania i prowadzenia, kolor schodzi na drugorzędny plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 14 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Kurde, to musialo byc ciekawe. Bolenia na jaskarwego chudzielca.kolor oczojebny kojarzy mi sie z Fire Tiger, Red Tiger, Green Tiger oraz Parrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 kolor oczojebny kojarzy mi sie z Fire Tiger, Red Tiger, Green Tiger oraz Parrot A mi oczojebny kolor kojarzy się z każdym jaskrawym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 14 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Jaskrawe- w sumie tak...ale nie kiedy sa kolory jaskrawe tworzac normalne wzorki ktore az tak nie bija po oczach ze mozna dostac jaskry Kontrast czerwnonego i czarnego widac z daleka a na przyklad LPD jest jaskrawy ale Real kolor bo jest to kolor Dace czyli ploci z czarnobylu swiecacej w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Takie buty, mówisz... Być może, być może... Ja tam właśnie jadę nad Wartę. Wędkarstwo katalogowo-kanapowe to nie moja parafia. Koniec końców, ryba i tak wie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Mleko, kolory czesciej sa dla wedkarza, a nie dla ryby. Wystrugaj sobie woblera z byle jakiego drzewa, pomaluj go tylko bezbarwnym i zobaczysz ze tez bedziesz ciagnal ryby. Wazna jest praca przynety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Praca najwazniejsza ale tez ryby nie mozna przestraszyc. Biora na takie i na takie lecz ja kierujac sie wyborem przynety patrze na naturalne ubarwienie i kolory ryb plywajacych w danym akwenie...jak slabo biora to siegam po red Head a jak bran nie ma to zakladam Yellow Tiger. Jesli to nie pomaga po paru godzinach to ide do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Od dluzszego czasu nie demonizuje koloru przynety, zwykle mam jaskrawe i stonowane, w przypadku gum miewam jeszzce ciemniejsze (np. jakis motor oil).W przypadku boleni, musze powiedziec, ze ten rok z lekka przewaga bran na oczojeby , jesli wziac pod uwage bolenia...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mleko_1 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Co z tymi rybami ise dzieje ???kiedys Bolen tylko na olowianki, jasne blaszki i piórka w olowiu czyli Kastmaster Kongera a teraz na Oczojeby. To wina ocieplenia, urbanizacji i niszczenia tarlisk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tofik Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 skoro rozmowa toczy sie o skrotach to podam dla mnie kojarzacy sie najgorzej PKP (pieknie k...a pieknie) wypowiadam to zawsze gdy ladna ryba zejdzie z kija lub odstrzele dobra przynete i z pierwsza predkoscia kosmiczna (7,9 km/s ) odleci gdzies w pi.du Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
mleko_1
W wędkarstiwe używamy rożne skroty do okreslania wagi, wytrzyamlosci i innych oznaczen.
Floating- Pływający
Sinking- Tonący
Suspending- zatrzymuajcy sie na pewnej glebokosci
DR- deep runer- gleboko tonacy
SDR- super deep runner- bardzo gleboko tonacy
Version- wersja, typ woblera
lenght- dlugosc
weight- waga
oz- jednostka wagi okolo 28.35 grama
lb- jednostka wagi okolo 0,45 kg
yd- jednostka dlugosci = 0,9144 m
ft- -||- = 0,3048 m