Skocz do zawartości

Półmetrowy okoń z Goczałkowic

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak czytam o zabiciu takiego okonia. To nawet mi sie nie chce myslec ze to wyczyn wedkarski zlapac taki okaz. To morderstwo.

Wspolczuje okoniowi ze mial pecha i trafil na takich lowcow.

Mozna byc nokillowcem, mozna robic co sie chce. Ale jak ktos nie ma wyobrazenia ze zlapal rybe ktora ma kilkadziesiat lat...to sorry.Niech lepiej siedzi w domu a nie chodzi zabijac ryby :angry:

Zdegustowany bezgranicznie

Guzu

Co zrobic Guzu, tu jest Polska i tu sie zabija... :wacko:

Czeka nas jeszcze jako kraj kilkadziesiat lat ewolucji...

Jakos gdy ryb wiecej, latwiej przejsc spokojniej nad zabiciem nawet okazu. A gdy dobija sie ostatkow to faktycznie, taki niesmak w gebie...

Gumo

p.s.Dostales moja odpowiedz?

To prawda, taki okon 50cm to juz jest pomnik przyrody nawet w Szwecji...

Ja myslalem o mniejszych okoniach i o syt. szwedzkiej. Sa miejsca, gdzie po prostu nie ma mniejszych okoni niz dajmy na to 0,5kg (a jak sa to zaraz te wieksze robia z nimi porzadek).

W takim ukladzie nie waham sie zabic duzego okonia, sandacza czy szczupaka bo od czasu do czasu lubie jesc ryby. (duzego to nie znaczy wielkiego)

W Polsce teraz w zasadzie zabranie czegokolwiek to znaczace, wymierne w % zubozenie rybostanu.

A co z tego, ze to Polska?

A to, ze tutaj trzebaby sobie kupic albo pistolet albo....przygladac sie ewolucji... :wacko:

Gumo

Szkoda ze tam tylko z brzegu mozna

Dlatego sa ladne...

Sa i inne obostrzenia jak to na zbiorniku wody pitnej....prawdopodobnie rybacy tez kiepsko dzialaja. W okolicy jest sporo gospodarstw rybackich z prawdziwego zdarzenia tj. zbiornikow wykonanych reka czlowieka specjalnie pod katem hodowli konkretnych gatunkow...

Gumo

. Złapali m.in okonia 51cm (niestety, zatlukli go).

Szczegóły na PW.

Już jako dzieciak wiedziałem że ryby powinny mieć górny wymir ochronny i to nie tylko szczupaki ale wszystkie ryby drapieżne ojak i część ryb spokojnego żeru. Bo ta ryba to nie tylko pomnik ale taki gwarant dobrego i obfitego tarła wiosną. Takie ubezpiezenie dla jezior które kosztuje nas tylko odrobine zdrowego rozsądku.

(Jak mi który co zabiera rzadkie okazy na kolacje powie że z rybami coraz gorzej to mam go ...)

Pozdrawiam

Michal - nie chcialem urazic twojego patriotyzmu lokalnego... :lol:

Mialem na mysli nasz kraj ojczysty, piekny i wyrybiony subtotalnie. :( Na lowiskach z mala presja (zarganica) drapieznik bije, bo jest ciekawy albo nie boi sie zerowac. Mam wrazenie, ze w Polsce ryba ma juz jakies odruchy obronne i sie boi.

Tak nawiasem, to na przykladzie Goczalkowic widze rozwiazanie, proste i na skróty, jak poprawic stan naszych wód - tylko zbiorników zamknietych. Primo zarybiac drapieznikiem (bo skarlalej drobnicy jest dosc), secundo zakazac odlowów sieciowych, tertio zakazac polowów z lodzi na piec lat. No i pilnowac jak na Slowacji. I sie powinno poprawic. Ale do tego celu woda musi nalezec do samorzadu/byc prywatna.

Kuba,

Na Goczalkowicach sa rybacy. TO jednak nadal PL. Tu nie ma wyjatkow. Maja chyba tylko lepszy kaganiec niz gdzie indziej...

Byl jakis material o tajemnicach tej wody napisany przez T. Krzyszczyka. O sandaczach po 13 i wiecej kg. Ktore wlaza w rybackie zaki.

PL ma taki klimat, ze jak jest woda i jest czysta, to ryby beda rosnac i sie mnozyc, rekordy tez beda. Nikt tu laski nie robi, ryby tez nie.

Tylko trzeba miec glowe na karku a nie zabijac okonia, ktory rosl kilkadziesiat lat do 51 cm. Zjedza go 2 osoby a za 3 godziny go wysraja i bedzie po okoniu i kilkudziesieciu latach. <_< :angry:

Guzu

Tylko trzeba miec glowe na karku a nie zabijac okonia, ktory rosl kilkadziesiat lat do 51 cm. Zjedza go 2 osoby a za 3 godziny go wysraja i bedzie po okoniu i kilkudziesieciu latach.

Guzu, ogólnie rzecz jasna, masz rację. W konkretnych przypadkach może byc różnie. W lasach, prawidłowo gospodarowanych, tez masz wycinki sanitarne i czasem pomnika trza wyciąć. Myśliwi tez czasem musza strzelić rekordowego dzika, czy jelenia (pomijam strzały dewizowe). Porównania do babuleńki (Kubuś!) sa nietrafione. Tym samym czasem może się okazać, ze trzeba trochę polulację odmłodzić i kilka okazów z wody wyjąć trwale.

Ale to możemy stwierdzić dopiero gdy gospodarka bedzie prowadzona racjonalnie. i to niezależnie przez kogo...

Pozdrawiam Marek