Skocz do zawartości

Półmetrowy okoń z Goczałkowic

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Tomi,

przesadzasz troszkę... :D

Strona jest otwarta dla wszystkich chętnych, bez względu czy łowią na casting, czy jerkują, czy łowią na spinning, itp.

Została stworzona dla wszystkich wędkarzy, którzy mają coś do powiedzenia i chcą podzielić się swoim doświadczeniem.

A jeżeli ktoś grzecznie zwraca ci uwagę, np. dotyczącą trzymania ryb do zdjęć, itd. to znaczy, że komuś zależy na tym aby inni też to wiedzieli i mogli robić coś lepiej.

To nie czysta krytyka, a po prostu zwrócenie uwagi na to, że można inaczej... :D

Tomi, nie chciałbym by ktokolwiek postrzegał nas przez pryzmat elitarnej grupy wywodzącej sie z Salmo. Oczywiście rodowód większości z nas wywodzi się z forum salmo ale nie traktuj nas jako grupy zamkniętej, elitarnej. Szczerze mówiąc nie trzeba nic wiedziec o śrubkach, o super highendowym sprzęcie itd. Moim marzeniem jest pisać o rybach, rybach i jeszcze raz rybach. Tak więc do dzieła.

Pamiętam mój pierwszy post na zielonej stronie. Był o jerkach i jerkowaniu. Wiesz kto mi odpisał pierwszy? Rognis. A co mi napisał? Napisał mi, że mam sobie poszukać na forum bo tam już wiele napisano :D Teraz jesteśmy dobrymi kumplami i świetnymi kompanami (teamem) na łodzi.

Pozdrawiam

Remek

..tymczasem jest to strona kilku miłośników jerkingu..

Tomi, ja tu dosc czesto sie udzielam mimo, ze nie posiadam zadnej wedki jerkowej ani zadnej przynety jerkowej w sensie stricte...

I nie zagryzli mnie... :lol:

Co do elitarnosci i gadkach o topowym sprzecie to podloze tego zdaje sie jest w tym, ze jak kazdy ludzimy sie, ze po zast. coraz lepszego sprzetu, wyjmiemy ten wielki okaz albo przynajmniej zwiekszymy swoje szanse...

Jakos nawet przesadne, czasami, takie gadanie, bardziej do mnie przemawia niz jakis belkot na innych portalach albo pasjonujace przezycia, jak to ktos gacie sobie na plocie rozdarl... :D

Takze waska specjalizacja jerkowa nie wywolala takiego efektu masowosci, nie rejestruje sie tutaj kazdy....i dobrze.

Takze powtorze..do dziela, byc moze portal staje sie ograniczony przez niewielki doplyw swiezej krwi?

Pozdro

Gumo

To chyba mnie do tablicy wywolali...nie pisales, co zrobiles z rybami, ale na przyszlosc zwróc uwage, zeby ryb, które zamierzasz wypuscic, nie trzymac niemalze za skrzela lub wertykalnie. Bo szczuply trzymany tak jak na owym (zaslonietym) zdjeciu to padlina jest. Kwestii kompozycji zdjecia nie komentuje.

Oczywiscie rapr jest po twojej stronie, jesli chodzi o ilosc zabranych ryb. Powinienes przez moment jednak pomyslec, czy dasz rade przejesc trzy spore ryby. Kiedys Szwed pokazywal mi pewne jezioro sandaczowe i caly czas apelowal aby zabierac tylko tyle ryb, ile rzeczywiscie sie chce zjesc. A ryb tam jest nieco wiecej niz u nas.

Remek,gwoli wyjaśnienia.Jestem killowcem 8)ale z zasadami.Dam w łeb szczupakowi czy sandaczowi jeśli przekroczy 50 ale nie przekroczy 80cm.Okoń od 20cm i więcej niż 6szt ale nie więcej niż 12(i tak tylu nie złowiłem)a zdarza mi się wypuścić bo nie chce mi się skrobać.Sum ma u mnie wymiar zjadliwy od 100 do 130cm ale na ich szczęście jak trafię suma to w czerwcu :( :roll:Jeśli mam np. szczupaka i łowię dalej i trafi mi się sandacz to szczupak wraca do wody bo na cholere mi 2 ryby???

Mrożone to są dobre halibuty,pangi czy sole B).

Zresztą złowienie dwóch przyzwoitych ryb przez moją osobę byłoby opisywane w prasie i trzeba by wywiesić flagi państwowe :unsure:

http://www.relax.bielawa.pl/gal3/21A_0009.jpg

Patrz na date, poszedł na przemial, zlowiony na jeziorze nyskim, tak jak 90% fotek na ich stronie jez nyskie i otmuchowskie

Na Ebro nic nie wzielismy z sumów - a moglismy, bo dwa byly +/- konsumpcyjne - bo po co? Jadla nam nie braklo. Raz w zyciu dalem sie namówic na kotleciarstwo szczupakowe (w Szwecji) i starczy.

Dodam jeszcze, że przetrzymywanie ryb na agrafkach jest nie zgodne z regulaminem PZW i nie etyczne.

Że jest taki zapis w RAPR to słyszałem.Ale dlaczego jest to nie

etyczne :huh: :wacko:

Wyobraź sobie sytuacje gdzie chodzisz brzegiem rzeki i nosisz z

sobą siatkę na obręczach :roll:gdzie???w kieszeni kamizelki,i tak masz tam napchane pudełek :pW chlebak???nie wejdzie,

plecak???no,być może,ale jak go nie masz???

Chodzisz tak sobie i łowisz szczupaka,albo go od razu wypuszczasz ale jak chcesz pojeść to musisz go gdzieś przetrzymać bo do domu jeszcze nie chcesz wracać.

Trochę później łowisz sandacza w takim samym rozmiarze.

Dwie ryby są Ci zupełnie niepotrzebne,chętniej zdecydowanie

zjesz sandacza.Przyjemniej szczupakowi byłoby na agrafkach niż

w siatce którą latwiej mógł ktoś zobaczyć i zabrać.

Nie mówiąc już o tym że o wiele przyjemniej niż np.schowanym w trawie i nakrytym gałęziami.

Lapiesz szczupaka. A chcesz sandacza.

To szczupak nie na agrawke tylko buzi i z powrotem.

Jak nie zlapiesz sandacza to zjesz kurczaka albo wolowine.

Chyba mamy XXI wiek a nie prehistorie i nie czeka cala rodzina na obiad od Ciebie :huh:

Tematu agrawek nie komentuje.

Guzu

Chyba mamy XXI wiek a nie prehistorie i nie czeka cala rodzina na obiad od Ciebie :huh:

Guzu

Prawdą jest że nie czeka 8)ale mamy inne podejście do pewnych spraw.Wybaczam Ci jednak że masz inne zdanie od mnie i Ty pewnie też mi wybaczysz B)