Skocz do zawartości

Półmetrowy okoń z Goczałkowic

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miałem okazje rozmawiać w zeszłą niedziele z łowcą tego okonia,bo spotkałem go na Goczałkowicach i wiem że go złowił na żwirowni w Nieboczowach.Mówił mi że jakiś koleś złowił szczupaka 106 na żywca jak tam był.Ja niewidziałem ani okonia ani szczupaka , a jak nie zobacze ,to nigdy do końca w żadne historyjki wędkarskie nie wieżę. :lol:

W sumie niewazne czy Z Goczalkowic czy z Wisly. Wazne, ze zostal za..brany i plynie teraz do Morza, ale w zupelnie innej formie.... :wacko:

Temu, ktory go zlowil gratuluje sukcesu ale po tym, co nastepnie sie stalo, moge tylko powtorzyc....tos niepieknie postapil, bratenku, co sie zowie, niepieknie..

Gumo

Dziś rano byłem na Goczałkowicach i pierwszy raz zaliczyłem komplet w 10 minut ,w czterech rzutach trzy ryby, sandacz 54, szczupak 64 i 80 :mellow: .Wszystkie na obrotówke,zresztą ostatnio szczupaki z Goczałkowic gustują w obrotówkach i wachadłach .W tym roku szczupaka jest masa ,troszke jakby mniej okonia ale jak palnie to powyżej 30.Sandacza jakby wymiotło,to znaczy łowi się ale pojedyńcze sztuki.Zresztą rybacy dbają oto aby niebyło go za dużo,sieci stoją od lodu do lodu czyli cały rok.Ostatni nawet w niedziele wypływają. Embarassed

• 2 tygodnie później...

@Kubuś,

dali mu w łeb, czy odszedł zdrów?

Co Ty - w cuda wierzysz?? :wacko: Juz dawno postulowalem, aby litere W w skrócie odwrócic do góry nogami...tam sie taka ryba nie uchowa.

Juz nastepna relacja jest - 95cm! Tez patelnia, ale ponoc w skrzela dostal. Dobrze ze trzeci - ten najwiekszy - uciekl, bo by sie okazalo ze na nowotwór jest chory albo na rybia grype i tez trzeba zarezac...

Sandacz zaczal zrec i niechybnie skonczy jako filet Embarassed

Przesyłam jeszcze zdjątka z ostatniego połowu,niestety jakość nie jest najlepsza bo są to zdjęcia z telefonu.. woda już zimna ale pomoczyć się w Goczałkowicach zawsze warto.

Warto...musisz miec liczna rodzine albo juz atmosfera zakupów swiatecznych tak na ciebie podzialala... :wacko: Bo jesli wypusciles te rybki - w co watpie - to troche je zle trzymales.

Tomi, pozwoliłem sobie na edycję Twojego postu oraz zasłonięcie zdjęć. Generalnie należy pogratulować Tobie osiąnięć. Rzeczywiście ryby są piękne ale czy nie wspaniale było by przynajmniej te dwie wypuścić z powrotem do wody?

Oczywiście bez przesady. Zawsze można coś wziąć ale ... brać wszystko i to takie sztuki? No nie wiem. Zdjęcia wywarły na mnie mieszane uczucie.

Złów i wypuść, pozwól cieszyć się innym (rybie i następnym wędkarzom). Kiedy zaczniesz, szczególnie w takich momentach, wypuszczać ryby poczujesz miłe uczucie, że robisz coś dobrego. Życzę Tobie przeżycia takich chwil.

Pozdrawiam

Remek

Panie Kubo przede wszystkim tylko i wyłącznie moją sprawą jest to czy ja te ryby zabrałem czy też nie.Proponowałbym ci złowić trzy takie rybki i zrobić sobie z nimi zdjęcie,a wtedy zrozumiesz jak trudno jest utrzymać trzy ryby prawidłowo do zdjęcia stojąc po pas w wodzie.W tym roku złowiłem na Goczałkowicach około 80 szczupaków a wziąłem może 15 i życzyłbym sobie żeby większość wędkarzy tak robiła .Ja jestem znany w moim towarzystwie nie z mięsiarstwa a z tego że z tym walcze i to nie tylko słowami ,przez co muszę już uważać na niektórych psełdowędkarzy bo co niektórzy już na mnie czatują.Jeżeli nie jesteś pewny co ja zrobiłem z tymi rybami to nie pisz takich bzdur typu zakupy świąteczne czy liczna rodzina bo można kogoś tym bardzo urazić.

Waci

Dodam jeszcze, że przetrzymywanie ryb na agrafkach jest nie zgodne z regulaminem PZW i nie etyczne. Goczałkowice nie należą do pzw i mają swój regulamin w kturym jest wiele chorych zakazów ale nie ma zakazu używania agrafek, czy to jest etyczne to jest to sprawa każdego z nas.Czy etyczne jest łowienie na jerki w których kotwice są jak na krokodyle,kilka razy złowiłem szczupaczki na sildera ktury był tak głęboko połknięty że wątpie że to przeżyły, kotwice porozrywałi im skrzela.Większość wędkarzy do podbierania używa teraz chwytaków co mi wydaje się bardzo niehumanitarne dlatego ja zawsze podbieram ręką.Każdy ma swój pogląd na sprawy etyczne i niech tak zostanie

... Proponowałbym ci złowić trzy takie rybki i zrobić sobie z nimi zdjęcie,a wtedy zrozumiesz jak trudno jest utrzymać trzy ryby prawidłowo do zdjęcia stojąc po pas w wodzie.

@tomi, sorry, ale nie wiem, co w tych zdjeciach jest prawidlowego? gdybys je ulozyl (ryby) w kuchni, na desce w towarzystwie warzyw, bylyby przynajmniej apetyczne, tak sa tylko ... jak to bylo z tymi mieszanymi uczuciami?

@remek, dobrze zrobiles edytujac ten post, takie fotki, nic na tej stronie nie zgubily, nawet jezeli wedkarz wypuscza wiekszosc zlapanych ryb

Ja to doskonale rozumiem ale czy małe szczupaki wiedzą o tym że te duże kotwice nie są dla nich przeznaczone,po tym jak głęboko łykają sildery to chyba nie :( Przesyłam zdjątka suma którego złowiłem i wypuściłem żeby przekonać co niektórych że wiem jakie miłe uczucie jest gdy wypuszcza się rybkę,tamtej nocy złowiłem trzy sumy i wszystkie wruciły całe i zdrowe do Paprocan.Teraz bęnde robił zdjęcia wszystkim wypuszczanym przeze mnie okazom żeby nie być posądzonym o mięsiarstwo.

post-110-1348913160,4793_thumb.jpg

post-110-1348913160,5132_thumb.jpg

post-110-1348913160,5457_thumb.jpg

Ale to nie ja wszystkiego się czepiam :)Mam wrażenie że na tym forum jest kilkanaście osób ,starych bywalców na forum Salmo którzy nietolerują nikogo z zewnątrz.Jak powstała ta strona myślałem że wreszcie bendzie normalna stronka o spiningu dla wszystkich , tymczasem jest to strona kilku miłośników jerkingu .Jeżeli ktoś wie z jakiego materiału są śrubki w multiku czy też ile grafitu jest w jakimś tam blanku albo zna wszystkie kolory silderów to do tej elity sę wkręci.Łowiący na zwykłe kręcioły i kije made in taiwan niemają o czym tutaj pisać .Powinno się zamieścić instrukcje jak trzymać ryby do zdjęcia żeby mogło tu być zamieszczone :lol: