Skocz do zawartości

Uniwersał do 300 zł. science fiction?

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem naprawdę sporo w wyszukiwarce, ale i tak nie znalazłem tego czego poszukuje. Więc tak mam 300 zł do przeznaczenia na kij. Powiem szczerze, że kij ten miałby służyć mi głównie do połowu szczupaka raczej na lekko/średnio no ewentualnie na większego okonia. Zakres przynęt to: obrotówki w rozmiarze 3-4 (gram. max do 10-12 gram), woblery w rozmiarach 5-9 cm (gram max.20) no i czasami guma (powiedzmy standardowy Predator 3 czy Relax 3') na główkach do 10-12 gram.

Da się to wszystko pogodzić? a jeśli tak to czym? długość jaką preferuje to zdecydowanie 240 cm. (ni mniej ni więcej). Pozdrawiam

Witaj. Gdybyś nieco zwiększył budżet to z czystym sumieniem mógłbym polecić Kongera Equsa Maxim - tu fotka i dane http://www.konger.pl/pl/start/wedka/13-Konger-Equs-Maxim-245

Ta wędka ma wprawdzie nominlnie ciężar wyrzutu określony na 10-28 g. ale ja używałem jej także z woblerami nawet 5 - gramowymi i było ok. Z przynętami lżejszymi, zwłaszcza mało lotnymi woblerami, już tak słodko nie było. Mam tego Kongera o długości 270 cm, ale tak jak na fotce występuje także 245 cm. Łowiłem na niego okonie, sandacze, szczupaki, a i sum się trafił. Nie jest to coś co możnby porównać do subtelnej wklejanki ale z czuciem brania nie było żadnego problemu. Jednocześnie wędka ma moc. Za moją dałem z rabatem 400 zł., a może teraz gdzieś trafisz taniej. Kupiłem ją w tym roku, za radą doświadczonego kolegi. Pozdrawiam. RB.

Miałem przyjemność trzymać taki patyk w ręce, no i gdyby nie to, że mam kilka innych fajnych patyków(a mało czasu na łowienie), to z pewnopścią bym go kupił.

A dokladnie - Max Empire Spin 240 cm - 10-30 gram.

Powininen być super do lekkiego łowienia szczupaków, szczególnie z plecionką, a i na pstrągach i boleniach powininen się sprawdzić.

Jeśli preferujesz kije szybkie, to- jak to już ktoś prponował- nabyj robinsona diaflexa trouta 2,55m i 5-15g lub light spina 2,45m i 5-20g.

W podanej cenie dostaniesz je nowe lub taniej używane i raczej się nie zawiedziesz.

Jeśli preferujesz kije wolniejsze,to prędzej jakiś konger lub używany patyk z niższym modułem węgla czasami do kupienia w stosownym dziale.

Od siebie mogę polecić kij Dragon Express, blank ten sam co Millenium tylko wykonanie inne (dzielony korek, inny kolor), miałem ten spinn i pod Twoje wymagania powinien być dobry akcja fast, niezłe wykończenie, w mojej opinii lekko niedoszacowane dolne cw , ogólnie spory wybór rzutowy i długościowy w serii :)

Dzięki za wszystkie porady i wskazówki... Nie ukrywam, że prosze o kolejne ;) z tego co wyżej to właśnie dość mocno rozważam zainwestowanie w Diaflexa. Wiadomo,że nie da się pogodzić wszystkiego jednym kijem. Mi chodzi o zakres powiedzmy od obrotówki w rozmiarze 3 do woblera w stylu 8 cm Percha Salmo.

Edit: a jeszcze tak obok a co myślicie np. o Nexave bądź Beastmaster Shimano

Edytowane przez Bootleg

To jeszcze mój głos w dyskusji na:

1) Robinson Diaflex 2,45m i 8-32g - tego mam

2) Max Empire Spin (o ile czegoś w nazwie nie pomieszałem) 2,4m i cw 10-30g - takiego kupowałem koledze do Norwegii.

Wg mnie Diaflex Trout czy ten do 20g będą zbyt delikatne jak na Twoje potrzeby. Musisz pomacać, może źle interpretuję to co napisałeś :)

Życzę udanych zakupów.

Jack_Daniels dobrze interpretujesz ;) właśnie ten 8-32g wchodziłby w grę. Trout zdecydowanie za małe cw dla moich potrzeb. Co do 20 wygląda to lepiej... jestem już po "macaniu" na sucho właśnie 20 i tego 32 gr, a także jednego kongera. Maxa Empire Spinn być może będę miał możliwość wypróbować za tydzień (znajomy który go posiada będzie wtedy dostępny.) Na dziś jednak skłaniam się w jakichś 80% na Diaflexa

volfi, ten do 32g na pewno nie będzie za twardy :) Nie miałem tego Twojego modelu w ręce, ale podejrzewam, że zbyt wiele sie nie różnią, w końcu mówimy o 6g różnicy :). Tego mojego to przede wszystkim używam do łowienia na S4P w rozmiarze 9,5cm i z tego co widzę to waży to to jakieś 7,5g + haczyk ofsetowy z lametą więc to jest ok 10g i bardzo ładnie się takim zestawem bawi. Zastanawiam sie również czy to jest ex-fast - w porównaniu do np Phenixa to ten Diaflex nawet nie jest szybki :), co akurat mi nie przeszkadza, a wręcz jest wskazane do takiego łowienia jakie lubię.

Im więcej rad tym lepiej, a nuż może uda Ci się trafić. Polecam już chyba nieprodukowaną serię Balzer Magna Magic. Był taki kijek 2,40 i c.w 3-25g. To był naprawdę udany patyk.

także polecam tego balzera - sam posiadam od kilku lat i nadal służy jako taki "uniwersał",choć mjkijek ma 2,7m ale cw taki sam 3-25gr