platynowłosy Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Panowie, temat jest taki.Mieszkanko, malutkie, w bloku, od dziesięcioleci nie remontowane, Ściana to beton, nawet gladki, pomalowany farba na biało. Teraz szara..Podłogi to beton, na którym kładziono kolejnę warstwy linoleum. Elektryka i hydraulika kuchenno łazienkowa w całości do wymiany...glazura i terakota do zbicia, okna plastikowe okAle w sumie sakramencko przytulne ciepłe miejsce. Pytanie o kolejność robót.Ściany, elektryka, pierwej, a potem, podlogi czy na odwrót.. Lecieć pomieszczeniami, czy po wszystko za jednym podejściem.? Jak byście zaprojektowali taki remont, kolejność przede wszystkim. Temat zakupów materiałów, Dzięki za wstępne wskazowkiAlek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjakub Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Podłoga na końcu. Ja remontowałem pokój po pokoju - tylko łazienkę zleciłem obcej firmie.Materiały kupowałem na bieżąco - tak żeby nie było problemów ze zwrotem (kupowałem przez internet) Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Najpierw roboty grube/brudne czyli kucie i skrobanie (płytki, posadzka, ściany itp) i instalacyjne (Elektryka, hydraulika)Potem łazienka (ponieważ jest syf w chałupie możesz sobię ciąć płytki w pokoju)Jak zrobisz łazienkę zakładasz kurtynę na dzwi i bierzesz się za resztę czyli otwory drzwiowe, ściany (gładzie) itpW zależności od tego co tam chcesz na podłodze albo kładziesz po malowaniu (panele, wykładzina) lub przed np płytki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Nie napisałeś jednego . Czy w mieszkaniu obecnie ktoś mieszka czy jest ,,puste" tj. bez lokatorów,bo to wiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Puste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 @jajakub dobrze to opisał , od siebie dodam : jeśli stare framugi drzwi będą wywalane ,to po pracach "brudnych" typu szpachlowanie ,szlifowanie itp.proponuję rozwinąć podłogi, a dopiero potem montaż drzwi wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2024 @jajakub dobrze to opisał , od siebie dodam : jeśli stare framugi drzwi będą wywalane ,to po pracach "brudnych" typu szpachlowanie ,szlifowanie itp.proponuję rozwinąć podłogi, a dopiero potem montaż drzwi wewnętrznych.Jasna sprawa :-)To samo dotyczy łazienki tzn kurtynę montujesz na otwór drzwiowy a nie dzwi OT taki skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2024 Koledzy powiedzieli. Na początku grubo: zrywanie, kłucie, instalacje, później tynki/wylewki/gładzie , a na samym końcu wykończeniówka. jak mieszkanie puste to wszystko na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Alku, pisz priva.Moze uda się spotkać i coś podpowiem na miejscu. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 10 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Panowie, bardzo dziękuję za info. Doceniam.PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) ... od dziesięcioleci nie remontowane....Puste.Jak wchodzisz do niego nie czujesz podejrzanego "chemicznego" zapachu?W budowanych w latach 70/80 budynkach do wyciszenia pomiędzy kondygnacjami stosowana była miękka płyta pilśniowa.Był nimi wykładany strop i dopiero na to była wylewka betonowa.Problem wyszedł po latach- były one zabezpieczane płynami na bazie fenoli które są rakotwórcze.Przynajmniej w moim wieżowcu w 1987 Sanepid badał stężenie ich oparów i w większości mieszkań podłogi były wymieniane. fenoli Edytowane 10 Marca 2024 przez ObraFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 ... tzw. płyta parowata. Znajomy pochodzi z Krutyni, jego Senior, za słusznie minionego systemu pracował przy produkcji tego, w fabryce w Mrągowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi