Skocz do zawartości

Ukleje 2024 xD

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie zassała, gratulacje Paweł ????

Ja w zeszłym sezonie także trafiłem taką jedną, całe szczęście że miałem zestaw z zapasem mocy plus duży podbierak... ????

A tak na poważnie, to ukleja jak na swoje gabaryty potrafi czasem pokazać "drapieżne" oblicze! Fajnie niekiedy widać jak prawie do końca odprowadzają często większe od nich przynęty ????

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-78471100-1709978505_thumb.jpg

• Like 1

A czemu nie? To też ryba a jak do tego przejawia instynkt drapieżnika to tym bardziej zasługuje na uwagę. I nie należy traktować ich jak przyłów. Mam pewność, że jest kilka osób łowiących je świadomie na zestawy XUL :)

Choć może pasuje to bardziej do wątku o łowieniu białorybu na spin?

Bawmy się na luzaku  :D

Edytowane przez BOB
  • Like 2

Myślę że jestem w stanie podjąć to wyzwanie. Nie chciałbym za bardzo robić offtopa w wątku uklejowym ale czy możecie polecić jakieś dobre ciernikowe wody w mazowieckim ? Wiem że na grubo ciernika jest w Bałtyku i wodach przybrzeżnych ale jechanie taki kawał po kolucha to jednak.....

chociaż z drugiej strony ? B)

• Like 3

Łowiąc płocie na mikrojigi ukleje też się zdarzają, normalna rzecz. Przy kilkuset płociach, które złowiłem w tym sezonie na mikro przynęty kilka uklejek się zameldowało, jednak zdecydowanie przyjemniej łowi się te pierwsze, brania są konkretniejsze. Ukleje szarpią przynętę jak Reksio szynkę, ciężej zaciąć. 

@homax co to za przyrząd do dręczenia ryb ? ;p

@homax co to za przyrząd do dręczenia ryb ? ;p

Nie do dręczenia tylko dla komfortu, głównie rybek. Chwytak. Widziałem to kiedyś na youtubie jak japońce tego używają. Po pierwsze nie zdejmuję rybie ochronnej warstwy śluzu. Po drugie nie przekazuję jej ludzkich patogenów. Po trzecie ryba tak chwycona odruchowo nieruchomieje co w połączeniu z bezzadziorem powoduje że wyczepienie przynęty trwa mniej niż sekundę. I po czwarte mam suchą rękę co w chłodnych porach roku jest nie do przecenienia. Używam od 7 może 8 lat..

Oczywiście do małych ryb, czyli białoryb, okonki, mały szczupaczek jako przyłów..

• Like 3