JJack Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Witam kolegów Czy ktoś miał z Was do czynienia z silnikami firmy PARSUN? http://allegro.pl/item230257443_silnik_przyczepny_parsun_4km _motor_doczepny_4suw.html Chodzi o te silniki, w sumie to made in china ale cena atrakcyjna.Rok gwarancji , więc nie ma tragedii, jednak mogło by być dwa lata... Jeżeli ktoś miał, to proszę o info co i jak I czy według was warto w coś takiego inwestować ? Pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 ponoć silniki te są robione na licencji starszych modeli Yamahy, ale za te pieniądze kupisz dobry silnik używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Pewnie że 9,9 było by super tylko ze Parsun kosztuje 6400 Tohatsu 8 około ,7400 a dziewiątka to już koszt w granicach 9000 tyś a za te trzy tysiące to już prawie ponton będzie a budżet niestety jednak troszkę ograniczony (przez małżonkę) :) Ale widzę że Parsun to jednak był zły pomysł bo nikt nic dobrego o tych silnikach nie napisał .Też słyszałem że to klon Yamahy ale jak widać z opinii to małe chińskie rączki niezbyt dokładnie skopiowały lub materiały już nie tej jakości. Edytowane 18 Listopada 2012 przez Maciek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) kupisz taki silnik Parsun/Seaking za 6 tys.za dwa lata jak zechcesz sprzedac to wezmiesz max 3tys.utrata wartosci 3 tys/2 lata to nie mało. za 5 tys mozesz miec Marinera/Mercury10 km- nowy, Edytowane 18 Listopada 2012 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 kupisz taki silnik Parsun/Seaking za 6 tys.za dwa lata jak zechcesz sprzedac to wezmiesz max 3tys.utrata wartosci 3 tys/2 lata to nie mało. za 5 tys mozesz miec Marinera/Mercury10 km- nowy, Interesująca oferta. Można jakieś szczegóły? Gdzie kupić nowego (10 KM) Mariner-a za 5-tys zł? Będę wdzięczny, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mirek* Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Witam Jak się tu czyta posty, co niektóre psełdo-motorowodniaków to włos się jeży od takich bzdur jak i zaniżającą treść merytoryczną tematu. Penn slammer też jest kopią amerykańskiego kołowrotka i co, jest to badziewie ... ? Gdy wchodziły na rynek koreańskie samochody też miały być badziewiem. Jeżdżą, oczywiście nie dorównują niemieckim, japońskim ale i francuskim czy włoskim daleko do doskonałości. Do czego piję, moim pierwszym silnikiem był seaking prawie dwa lata. Sprzedałem tylko po to by kupić większy motorek evinruda, później kupiłem 20 KM hondę a po jakiś czasie 20 KM yamahę oczywiście te dwa czterosuwowe motorki są klasą samą w sobie. Przy wypływaniu z przystani na 20 konnej yamaszcze wędkarze stwierdzili, jest tak cicho jak na elektryku. Teraz pływam na 5 KM seakingu pływa, bardzo mało pali, jak na razie jestem bardzo zadowolony z tego silnika.Pozdrawiam motorowodniaków Edytowane 18 Listopada 2012 przez Mirek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maticsh Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Wszystko fajnie tylko gdzie kupić używany silnik w dobrym stanie niestety z używkami to zawsze jest loteria.Będzie się chyba trzeba sprężyć i dołożyć 1000zł kupić Tohatsu 8km. Jeśli poszukujesz używanego motorka, polecam zgłosić się do Kolegi @Tornado z forum. Pomoże Ci na pewno znaleźć coś fajnego w dobrej cenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Też bardzo bym chciał wiedzieć gdzie można kupić Merkurego 10 za 5000zł ,To by była super okazja może kolega podrzuci jakieś namiary. Edytowane 18 Listopada 2012 przez Maciek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 tablica.pl czasami wiszą fajne okazje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 No tak to wiem,ale kolega napisał że to nowy i jakoś mi sie nie chce wierzyć że w tej cenie można kupić Merkurego 10 nowego.W każdym bądź razie dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 kolego 'mirek' jeśli pływałbyś na danym silniku 10lat to wyraż swoją opinię i z czystym sumieniem poleć i nie pisz że ktoś opowiada bzdury bo każdy z praktyki jakieś wiadomości posiada i dzieli się nimi z nami.ja mam 11letnią yamaę F4 i polecam.mój kumpel natomiast bardzo nagrał się na sea kinga i po dłuższej rozmowie ze sprzedawcą sam mu wyjawił że jeśli chce intensywnie użytkować silnik to go nie poleca[bez podania przyczyny].według mnie są to kilkuletnie silniki i zbyt wiele nie można o nich powiedzieć.osobiście proponuję zakupić silnik kilkuletni dobrej marki np.yamaha,tohatsu bo naprawdę można dostać prawie nowy silnik w dobraj cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Mam jeszcze takie pytanie czy zna ktoś silniki SELVA podejrzewam że to również chińszczyzna ale może ktoś o nich coś wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 selva to włoska firma, mało popularne silniki na naszym rynku, później możesz mieć problem z jego sprzedażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tasiek321 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Maciek1 podesłałem ci prv z tel. do gościa co mam/miał na sprzedaż nową Tohe 9.8 w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Welski Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Mam Sea Kinga drugi sezon,kupilem w Firmie Pezal poekspozycyjny egzemplarz, 5 km ." przewisiał" do 8 listopada i po rocznej przewie zapalił od trzeciego "kopnięcia']"tera za pierwszym .P S Z C Z Ó Ł K A Tak jak napisał Mirek, nie piszcie bzdur. Edytowane 18 Listopada 2012 przez Welski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 @Tornado sprzedaje fajne motorki;http://jerkbait.pl/topic/19019-honda-bf-15-igielka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Ja również nie polecam kolega chyba trzy lata temu miał podobny dylemat jak Ty i postawiał na nowego parsuna z gwarancją.Właśnie w ubiegłą niedzielę silnik dokończy swój żywot i chyba skonał na amen Śmietnik czy może odsprzedaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dragofox Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Czy warto kupić silnik Parsun F5 BMS - 5 KM Short?Jakieś opinie, spostrzeżenia. Czy lepiej zainwestować w silnik o mniejszej mocy ale japoński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -Power- Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Kupiłem nowy trzy lata temu, śmiga po Wiśle bez problemu. Pali tyle co nic, 1h pływania na max otwartej przepustnicy i wypali ponad litr. Oleje leje zwykłe syntetyki samochodowe, co sezon świeże i wszystko jest ok. Jako ciekawostkę dodam, że kolega ma Yamahe 4hp 4t starszy model jakiś i po zdjęciu pokrywy wszystko wygląda niemalże tak samo co w Parsunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tommek Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Witam, prosiłbym o opinię o tych silnikach. Najlepiej osób które mają lub miały taki silnik.Forum już przeszukałem ale ostatni wątek jest dość stary. Może teraz użytkowników tych silników jest więcej?Ceny nowych silników są bardzo zachęcające dlatego szukam haczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Pamiętaj ze sprawdza sie" Tanie mięso tylko psy jedzą"Oszczedzac może tylko ten kto ma kase.kupisz bedzie ok, po 5 tez co bedzie po 10 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Dokładnie. Też szybko wyszło mi to z głowy..Lepiej rozejrzeć się za czymś z firm Suzuki,Yamaha,Honda czy nawet Mercury. Tohatsu też niczego sobie. Także gamma jest potężna jak i ich cena Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 kiedyś jak rozglądałem się za silnikiem zasięgnąłem porady u pracownika serwisu nie związanego z żadną marką silników i powiedział mi tak:"jeśli znajduję w silniku śrubę która nie jest nierdzewna to chyba jest z nim coś nie tak" - mowa była o prawie nowym silniku Seaking(bliźniak Parsuna).Z tymi silnikami jest jak z chińskimi skuterami z marketu można kupić i chwilę się pocieszyć ale pytanie jak długo?Jestem urzytkownikiem Yamahy z chyba 98 lub 99 roku i silnik działa bez zarzutu.Wcześniej miałem jednocylindrowe, czterosuwowe jednostki 4 i 6KM mercurego i uważam że jeśli go nie utopisz to do końca życia nie zajeździsz.Osobiście wolał bym kupić używkę markową i w dobrym stanie niż nowego chińczyka bo:-chińczyki dziś są a jutro szukaj wiatru w polu i części zamiennych-skoro dużo tańsze to na czymś zaoszczędzili co może się przełożyć na trwałość, awaryjność a powrót do portu to chyba najważniejsze przy każdym wypłynięciu-markowe silniki łatwiej ewentualnie odsprzedać a jak kupisz używkę to może nawet nic na tym nie straciszPozdrawiam i życzę trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tommek Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Dziękuję za odpowiedzi już mi się odechciało parsuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 jeden ze sprzedawców przyznał że te silniki nadają się do pływania sporadycznie a do intensywnego użytkowania nie polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 23 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) aha jeszcze co do np. Mecurego jednego i drugiego którego miałem to kupiłem je używane i żaden ani raz nie sprawił mi problemów i ani razu nie było problemu z powrotem do portu Przepraszam raz nie chciał mi wchodzić na obroty ale to świeca się "skończyła" a ponieważ świece i klucz do nich zawsze był na łodzi to problem trwał 2 minuty.Poza tym ŻADNYCH awarii tylko wymiana olei i coroczny przegląd przed zimą i podkreślam że były to silniki używane Edytowane 23 Lipca 2013 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
JJack
Witam kolegów
Czy ktoś miał z Was do czynienia z silnikami firmy PARSUN?
http://allegro.pl/item230257443_silnik_przyczepny_parsun_4km _motor_doczepny_4suw.html
Chodzi o te silniki, w sumie to made in china ale cena atrakcyjna.
Rok gwarancji , więc nie ma tragedii, jednak mogło by być dwa lata...
Jeżeli ktoś miał, to proszę o info co i jak
I czy według was warto w coś takiego inwestować ?
Pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
7
6
6
6
Popularne dni
18 Lis
13
27 Sie
11
28 Sie
11
15 Cze
10
Top użytkownicy dla tego pytania
JJack 7 odpowiedzi
explorator73 6 odpowiedzi
Maciek1 6 odpowiedzi
sharkfishing 6 odpowiedzi
Popularne dni
18 Lis 2012
13 odpowiedzi
27 Sie 2007
11 odpowiedzi
28 Sie 2007
11 odpowiedzi
15 Cze 2020
10 odpowiedzi
Popularne posty
Mottle
Od 4 sezonów mam seakinga 5KM i kupiłem go jako używkę. Poszedł na przegląd i od tamtego czasu nie mam żadnych problemów, śmiga z pontonem 3,9 po różnych wodach w różnych warunkach, spalanie lekko śmi
Dzynek
No to może i ja napiszę kilka słów o doświadczeniach z moim chińczykiem - PARSUN PF4BMS. Zakupiony w dniu 14.06.2013r. w Suzuki Prestige - po małych negocjacjach wraz z linią paliwową 12l oraz przegl
Mirek*
Posiadam już drugi chiński silnik z tym, że to sea king 5km mam je od 10 lat równolegle z tohatsu, hondą czy yamahą. Małe w zimniejszych okresach roku na pyr pyr a większe na lato. Spisują się bardzo
Opublikowane grafiki
139 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi