MATIQUES Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Witam dla czego mi się skręca żyłka jak nawine na kręciol. Próbowałem dwa razy raz wrzucając do wiaderka i drugi raz trzymając na pisaku między stopami i nawijając odwrotnie do wskazówek zegara. Problem cały czas ten sam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Witam dla czego mi się skręca żyłka jak nawine na kręciol. Próbowałem dwa razy raz wrzucając do wiaderka i drugi raz trzymając na pisaku między stopami i nawijając odwrotnie do wskazówek zegara. Problem cały czas ten samSprawdź czy rolka kołowrotka się luźno kreci.Jak nie kreci to nasmarować rolkę, wyczyścić, dołozyc łozyskoDruga sprawa używasz wirówek załoz lepszy krętlik do przyponu lub załóż dobry dodatkowy przed przyponem jak nie chcesz na przyponie wymieniac Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Skręca się , bo żle nawijasz. Jak stałoszpulowiec, a nawijasz tak, że żyłka odwija się że szpuli nabitej na ośkę to jest źle i będzie się skręcać. Żyłka powinna schodzić ze kupionej szpulki tak, jak schodzi ze szpuli kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATIQUES Opublikowano 10 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 A teraz nawinalem źle jest sposób żeby uratować może rozwinę na łące i spróbuję nawinąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Skręca się , bo żle nawijasz. Jak stałoszpulowiec, a nawijasz tak, że żyłka odwija się że szpuli nabitej na ośkę to jest źle i będzie się skręcać. Żyłka powinna schodzić ze kupionej szpulki tak, jak schodzi ze szpuli kołowrotka. Paweł, czy wrzucając szpulę z żyłką lub plecionką do wiadra z wodą i ona podczas nawijania na szpulę kołowrotka sama obraca się w wiadrze z wodą jest zły i powoduje później skręcanie się linki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Nigdy nie nawijałem plecionki czy żyłki z wiadra z wodą. Jeśli rolka się nie obraca to i woda z Lichenia nie pomoże. Przekładam przez przelotkę ale też odpowiednio naprężam by nie nawijać luźnej żyłki bo np w czasie holu ryby obciążona linka może wejść głęboko w szpulę i narobić bałaganu, nawet stosując cięższe przynęty może się tak zrobić. Im cięższy kaliber tym mocniej naprężam linkę. https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?PHPSESSID=9ba521392017c123bd858899760b3985&action=dlattach;topic=334.0;attach=47601;image 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2024 Ja zawsze nawijam z ręki (szpula na ośce, długopis, rurka, itp.) i nigdy problemów nie miałem. Jedynie sztywny Fluorocarbon (zwłaszcza gruby) potrafi świrować. Maszyny fabrycznie jak nawijają żyłki na szpule to nie kręcą się wokół szpuli tylko szpule się obracają wokół własnej osi. Wiec żyłka na szpuli nie może być w jakikolwiek sposób skręcona. Nawijam ściskając mocno linkę/żyłkę (tyle żeby nie przecięła palców) i ktoś trzyma mi szpulę z lekkim oporem. Jak nie ma nikogo to zakładam w aku na śrubie, lekko dokręcam nakrętkami żeby nie latała i nawijam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Wpadł mi w łapę Bison Spin Doctor do odkręcania żyłki, można wygooglować. Próbował ktoś tego cuda, nada się toto do prostowania plecionki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Youtube prawdę ci powie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Jakieś proste tanie nawijarki … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 (edytowane) Najlepiej nad rzeką jak masz miejsce wypuścić linkę i zwinąć trzymając w palcach wtedy się rozprostuje, robiłem tak z plecionkami również. Jeżeli nie masz rzeki, to rozciągam na trawniku i biorę linkę przez mokrą szmatkę bawełniana i przeciągam przez tą szmatkę, linka się prostuje. Robię tak czasami 2 razy i nawijam ponownie. Ten sam sposób z rozwinięciem linki na trawniki czy jakiejś tam łące robię gdy odwracam plecionkę żeby mieć świeży koniec do łowienia, żywotność x2. Nie polecam odwijać na szpulki i przewijać po kilka razy, linki mocno się skręcają. Mam wrażenie że skręcona szybciej traci wytrzymałość. Edytowane 14 Listopada 2024 przez Valo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Taki patent: https://a.aliexpress.com/_EIzH5u5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi