luksaj Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Mam ten kolowrotek okolo 3 miesiecy lecz nie lowilem nim duzo bo uzywalem innych (shimano). Lecz po nie fortunnej utracie jednego z mocniejszch kolowrotkow poswiecilem wiecej czasu C4.Zauwazylem jednak ze wszystko jest ok przes chwile (10-20 minut)dopoki beben chamulca odsrodkowego nie zaczyna sie szronic wras z bloczkami , i wtedy jak napewno sobie wyorbrazacie nawet 6 bloczkow nic nie pomaga . Moje pytanie jest jak moge zapobiec temu , lub czy sa jakies inne bloczki , z innego materialu ,a moze ciezsze , nie wiem sam co , cos co by moglo rozwiazac ten problem , i dlaczego sie tak dzieje to przeciez nowy kolowrotek cieszacy sie dobra fama . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 co masz na mysli piszac szronic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luksaj Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 jak otworze kolowrotek to beben jest obrzucony woda (malusiekie kropelki ) ktore sa sprawca zlej pracy chamulca odsrodkowego (bloczki slizgaja sie nawet przy 6 bloczkach rzeby nie miec ptasiego gniazda ze startu obowiazkowa kontrola kciukiem bez pewnych wymachow wszystko na delikatnie . przyuawzylem ze miedzy szpula a obudowa jest prawie 1 mm szpara i podejzewam ze mokra plecionka w momecie rzutow (pluje) woda i tamtendy dostaje sie woda (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 No cóż, ja mam tylko stare C3 i C4 z 2 bloczkami wiec od poczatku musiałem polegać na kciuku no i na dokreceniu docisku szpuli tak zeby przyneta zjezdżała w dół powoli, z pewnym oporem. Przy takich ustawieniach łowienie przynętami rzędu 30 gram i więcej powinno być bezproblemowe. Nawet jeśli łowiłem multikiem wyjętym z wody, np. przy łowieniu ze spodniobutów. Tak że ze swojej praktyki poleciłbym kciuk i docisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luksaj Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 to w takim razie ten kolowrotek ABU C4 cudny nie jest ,uzywalem do tej pory shimano cardif 301a i nigdy nie mialem problemow max na 2 bloczkach smigal a kciuk tylko przy londowaniou przynenty w wodzie , o curado nawet nie wspomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 ABU do klasyka, tak trzeba do tego podchodzic. Fajnie ze jeszcze gdzies potrzebny jest kciuk, człowiek niedługo same pewnie będą rzucały i co się wtedy z nami stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Sądzę, że trudności w rzucaniu nie pochodzą od sprzętu. Być może, że przedmiotowy egzemplarz jest po prostu zaoliwiony na śmierć. Trzeba do po prostu wyczyścić i odtłuścić. To powinno pomóc.Poza tym chyba pitt@ zadał ci pytanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Poza tym chyba pitt@ zadał ci pytanie. pozdrawiam On na to pytanie odpowiedział, wystarczy dobrze poczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Poza tym chyba pitt@ zadał ci pytanie. pozdrawiam On na to pytanie odpowiedział, wystarczy dobrze poczytac mozna ciebie znalesc w yellow pages? @luksajwedlug mnie masz zbyt duzy luz na szpuli, po prostu ja mocnej dokrec, andrzej tez ma racje, kolowrotek moze byc totalnie 'przesmarowany' i 'przeoliwiony'wedlug mnie to czy mlynek ma 2 bloczki, 6 czy tez 140 jest bez roznicy, kontrola kciukiem jest the best Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luksaj Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 nie wiem jak powinien byc wyregulowany ABU chamulec szpuli zawsze we wszystkich kolowrotkach mialem i mam ustawiony tak by szpula nie miala rzadnych luzow na prawo i lewo i przynenta opadal swobodnie , Problem przesmarowania zaliczylem w pierwszy dziem uzycia kolowrotka w tedy tarcze bryzgalo mi smarem ,wyczyscilem i jest ok . A jak wczesniej pisalem problem zaczyna sie po 10- 20 minut lowienia bo na poczatku kolowrotek dziala dobrze z 2 bloczkami (bez zarzutow ) , czlowiek przyzwyczaja sie ze ustawienie jest ok a po paru minutach ptasie gniazdo no ale teras bede bral poprawke na ten kolowrotek ,potestuje tez z chamulcem szpuli zobacze jakie moge osiagnac optymalne utawienie do odleglosci rzutowych . dziekuje za wasze odpowiedzi czyjes doswiadczenia tez ucza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 moze twoja plecionka tak nasiaka woda, ze transportuje to wszystko pod szpule ale to by jednak wskazywalo na luzy ... hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luksaj Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 plecinke urzywam Tuf Line XP 50 lb green jest to dosc gruba plecionka inie watpie ze siaknie wode bo przy szarpnieciach przynenty widze jak sie robi bryza wokolo niej a prawa reke mam zawsze mokra no ale przy shimano uzywalem najgrubszej wersi rapali co byla jeszcze grubsza i nie mialem takich problemow z kolowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 tez uzywam tej linki i znam wiec nie pozostaje nic innego, jak pomeczyc service ABU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi