Skocz do zawartości

Gumy Keitech

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba bedzie zakupic i potestowac ;)

@mackot_88

skoro gumy mają na spodzie szczelinę, w którą wchodzi trzonek haka offsetowego w czasie gdy ostrze wychodzi ze szczeliny, która jest na grzbiecie przynęty, (tak być powinno w czasie brania ryby), to znaczy że wytwórca jako jeden ze sposobów poleca zbrojenie w hak offsetowy.

Gdybym miał tak zbroić tą przynętę, to z moich zapasów wybrałbym następujące haki w takiej kolejności: Gamakatsu Offset EWG Hook 5/0, Hayabusa 5/0 wide gap worm hooks, Decoy KG Hook Worm 17 #5/0, Texposer Offset Hooks 4/0.

Pozdrawiam

Spokojnie wystarczą haki 1/0. Stosuje takie a nawet mniejsze. Jak zauważysz po pewnym czasie 97% ataków sandaczy będziesz miał w głowę. A akurat tę gumę to zasysają całą jak ta lala :)

Potwierdzam :) Im dłuższy hak tym bardziej usztywnia gumę. Do miękkich gum zawsze warto stosować troszkę krótsze haki, bo na krótszym haku pracują bardziej naturalnie = są bardziej atrakcyjne dla ryb :) a uwierz mi, z zacięciem nie ma najmniejszego problemu :)

mam pytanie o żywotność tych gum, podobno po jakimś czasie utleniają się albo coś takiego, sztywnieją i pojawia sie na nich proszkowy nalot... ma ktoś takie doświadczenia?  słyszałem że zawierają sól i są biodegradowalne i nieszkodliwe dla ryb. Może to z tego wynika?

Podobnie dzieje sie z hakami na główkach Gamakatsu . Rdzewieją w zastraszającym tempie . Odrobinę pomaga dbałość o ciągłe suszenie i wietrzenie pudełek . Ale to tylko półśrodek . Jednakowoż to niewielka cena za całą masę pozytywnych stron , jakie niesie za sobą stosowanie kajtków  ;) .

mam pytanie o żywotność tych gum, podobno po jakimś czasie utleniają się albo coś takiego, sztywnieją i pojawia sie na nich proszkowy nalot... ma ktoś takie doświadczenia?  słyszałem że zawierają sól i są biodegradowalne i nieszkodliwe dla ryb. Może to z tego wynika?

Zywotnosc, dwa okonie i po gumie ;)

Trochę wypadów już za mną. Łowiłem na 1/0 i 2/0. Obie wielkości dawały radę.

Co ciekawe dużo mniej spadów i pustych brań mam zbrojąc offsetowo i łowiąc na DS, niż na klasyczne gumy na główkach jiggowych.

Co do trwałości gum, przy sandaczach i okoniach dają radę. Jedyny problem to, że czasami guma rozrywa się z przodu od tyłu i wtedy już tej gumy offsetowo nie uzbroimy bo się nie będzie trzymać ; )

Trochę wypadów już za mną. Łowiłem na 1/0 i 2/0. Obie wielkości dawały radę.

Co ciekawe dużo mniej spadów i pustych brań mam zbrojąc offsetowo i łowiąc na DS, niż na klasyczne gumy na główkach jiggowych.

Co do trwałości gum, przy sandaczach i okoniach dają radę. Jedyny problem to, że czasami guma rozrywa się z przodu od tyłu i wtedy już tej gumy offsetowo nie uzbroimy bo się nie będzie trzymać ; )

Zawsze można uzbroić w prosty hak typu Gamakatsu Worm :)

Dopiero zaczynam przygodę i nie mam zbyt dużo akcesoriów i gum. Dzięki bardzo za uwagi.

Właśnie myślałem nad zbrojeniem 5,5" jaskółek..

Myślicie, że taki prosty hak 3/0 załatwi sprawę ? Sam zauważyłem, że ataki są od przodu, ale jakoś duża guma i prawie całe odsłonięta napawa mnie niepokojem ;D

• Like 1

Dopiero zaczynam przygodę i nie mam zbyt dużo akcesoriów i gum. Dzięki bardzo za uwagi.

Właśnie myślałem nad zbrojeniem 5,5" jaskółek..

Myślicie, że taki prosty hak 3/0 załatwi sprawę ? Sam zauważyłem, że ataki są od przodu, ale jakoś duża guma i prawie całe odsłonięta napawa mnie niepokojem ;D

Widziałem na youtube, jak koleś robił dozbrojkę i przywiązywał FC z kotwicą do oczka haka..

Ale jak zaciął dużą rybę to i tak mu spadła .. ;P

Powinno spokojnie wystarczyć. Akurat duże gumy (5 cali i większe) nadziewam na offseta, bo nie wiem dlaczego, ale jakoś wyjątkowo nie lubię ich zakładać na proste haki :D ot, taka moja awersja :P Najlepiej będzie jak spróbujesz i sam dojdziesz do tego co Ci najbardziej odpowiada.

Co do dozbrojek to się nie wypowiadam, bo nigdy nie stosowałem.

Pzdr

• Like 1

Przy Keitechach nauczyłem się jednej rzeczy. W Pudełku obowiązkowo musi być klej typu kropelka. Jedna guma - jeden hak.

Przyklejam od razu i nie mam problemów. Do 3" Easy Shinerów zakładam główkę na haku nr 2. Do 4" zakładam 3/0 lub 4/0.

Pod Drop Shota i kajtki ES 3" zakładam haki Daiwy FFN nr 2.

Pod 4" lecą haki Daiwa SOS nr 2/0.

Gdy rybka upitoli ogonek, łowię dalej :) Czasem wystarczy podgrzać gumę nad parą wodą i ją rozciągnąć.

• Like 1