Boxerar Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 Witam.Strzelił mi do głowy pomysł sprawdzenia się w rodbuildinga. Na pierwszy ogień wytypowałem do przerobienia mojego starego greysteama 1-5g ze złamaną wklejka, aby nie pchać się zbytnio w koszty na poczatku tej przygody.W związku z tym potrzebuje porady w doborze ów złamanej wklejki, chciał bym żeby była jeszcze bardziej czuła jak w oryginale, znalazłem w internetach coś takiego :-Browning Szczytówka węglowa pełna 70cm 0,7-2,0mm Zamysł jest taki aby stworzyć kij do dłubania białorybu dlatego potrzebuje delikatnej wklejki. Wiem nie będzie to latać jak w typowych kijach bo tego stworzonych bo będzie ładować się sama góra a dół jest dość sztywny ale coś może z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 Szczytówkę da się dopasować lepiej niż to jest w GS. Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim wyraźnie widać szybsze zwężenie na przejsciu z tubulara i potem już normalna zbieżność. Stąd uczucie ładowania się samej góry.Wydłużając wklejkę o "jedną przelotkę" oraz dopasowując zbieżność, bez tego "uskoku", powinieneś uzyskać bardziej równomierną akcję.Kij nie powinien stracić, a nawet zyskać na czułości i przekazywaniu brań do dolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 (edytowane) Lepszym wyborem będzie szczytówka 3,5 / 0,8 mm ( https://www.szczupak.pl/konger-szczytowka-weglowa-pelna-i8006.html ). Łatwiej dobierzesz płynne przejście wklejka/blank. Łączenie powinno wypaść pod omotką przelotki. Edytowane 21 Marca 2024 przez markir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxerar Opublikowano 21 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 Lepszym wyborem będzie szczytówka 3,5 / 0,8 mm ( https://www.szczupak.pl/konger-szczytowka-weglowa-pelna-i8006.html ). Łatwiej dobierzesz płynne przejście wklejka/blank. Łączenie powinno wypaść pod omotką przelotki.Dzięki za odp. pomyślę i pomierzę wszystko dokładniej jak zdemontuję starą, niestety nie mam możliwości pójść do sklepu pomacać i wybrać tej która będzie mi odpowiadać, tak było by sporo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxerar Opublikowano 21 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 Szczytówkę da się dopasować lepiej niż to jest w GS. Nie wiem jak u Ciebie, ale w moim wyraźnie widać szybsze zwężenie na przejsciu z tubulara i potem już normalna zbieżność. Stąd uczucie ładowania się samej góry.Wydłużając wklejkę o "jedną przelotkę" oraz dopasowując zbieżność, bez tego "uskoku", powinieneś uzyskać bardziej równomierną akcję.Kij nie powinien stracić, a nawet zyskać na czułości i przekazywaniu brań do dolnika.Dzieki za odp. U mnie to przejście też tak wygląda, Miałem bardziej na myśli że jak zastosuje jeszcze miększa szczytówkę jak w oryginale to tak się stanie, wiem ze można to zniwelować wydłużając wklejkę ale nie chce tez żeby drugi skład był o np 20cm dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 nie mówie o wydłużaniu "w górę". tylko ucięciu tubulara przelotke niżej.Mierz zewnetrzną srednicę blanku w tym miejscu, zmierz finalną długość jaka została na wklejkę.Jeśli będziesz musiał skracać wklejkę to od grubszego końca, a to juz wskazuje że będziesz musiał wziac ciut większą średnicę w tym miejscu.Jak zamontować wklejkę masz w wątku Mekamila.Sprawdź też kręgosłp szczytówki przed wklejeniem. Niby przy tych średnicach to niewiele, ale jeśli zamontujesz pomiękkiej stronie przelotki, to będzie ciut lepiej reagować i wskazywać brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxerar Opublikowano 21 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 nie mówie o wydłużaniu "w górę". tylko ucięciu tubulara przelotke niżej.Mierz zewnetrzną srednicę blanku w tym miejscu, zmierz finalną długość jaka została na wklejkę.Jeśli będziesz musiał skracać wklejkę to od grubszego końca, a to juz wskazuje że będziesz musiał wziac ciut większą średnicę w tym miejscu.Jak zamontować wklejkę masz w wątku Mekamila.Sprawdź też kręgosłp szczytówki przed wklejeniem. Niby przy tych średnicach to niewiele, ale jeśli zamontujesz pomiękkiej stronie przelotki, to będzie ciut lepiej reagować i wskazywać brania.już rozumiem a jeszcze takie szybkie pytanie bo postów o malowaniu blanków, omotek lakierem jest sporo a czym pomalować omotki na wklejce ? żeby były barwione jakąś farba czy to jest ten sam lakier tylko z pigmentem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 21 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2024 Najlepiej użyć odpowiedniej nici np.: ProWrap ColorFast Nylon 225 Neon Orange. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi