Skocz do zawartości

Szczupaki 2024

UncleZin

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna się grube żarcie. Mamusia 102cm z belly boat na żwirowni. Sprzętowo to curado dc, cast abu beast pro pike, pleciona 40lb i obrota mego wykonania long 5. Ryba siedziała na kancie przy brzegu woda około 4 metry. Super kondycja i piękna walka.

post-46416-0-70582700-1727812518_thumb.jpg

• Like 24

Taka oto rybka o długości 110cm skusiła się na Rickiego . Branie nastąpiło z 4 metry od łodzi. Walka była zawzięta troche odjazdów, koleczko w koło łódki . I dobre podebranie mojego kolegi. To trzepanie łbem odrazu mi uświadomiło że jest gruby metr. Ciężko go było do łódki wrzucić taki ciężki był. Szkoda że nie miałem wagi. Wędzisko karabela 25lb , kołowrotek SHIMANO Exence 4000xg że zmienioną przekładnią na PG cee426a08489122f0056bf61ff1cecda.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mr.8legs
  • Like 38

Moje skromna życiówka z wczoraj, 88 cm. Miejscówka – „zamulona” podkarpacka zaporówka, gdzie dołek 3m jest prawdziwą głębiną. ????

Szczupak walnął w jaskółkę 14 cm w opadzie na czeburaszce 5 gr podczas bezowocnego szukania sandaczy.

Sprzętowo: Pure Lure Zana, Caldia 2500 + pletka Daiwa x8 Grand #1.5 pe + fluorocarbon Ygk 0.40mm, hak offset 4/0.

Pozdrawiam.

post-55526-0-93272700-1728277520_thumb.jpg

• Like 31

Jak Mariusz i Zbyszek wstawili swoje zdobycze to i ja wstawię co by się nie wyróżniać to też okolice 80cm. Chyba trzeci szczupak w tych rozmiarach. Zawsze to tylko przyłowy. Ciekawe czy kiedykolwiek uda się dorwać metrówke.7a98e5489048ae8f118b61c68ab7abe8.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• Like 24

@chulo podpowiem, ale pewnie już Ci to mówili, jak łowisz na przynęty powierzchniowe, żaby czy inne tego typu, to po braniu nie zacinaj, dopiero jak poczujesz rybę możesz dociąć. Wiem że ciężko się opanować, ale to jedyny sposób na takie brania :)

• Like 2

• 3 tygodnie później...

a2e62d26f2be63c990238a7821738028.jpg

Impet z jakim wjechał ten szczupak w prowadzoną w toni, na około 7 metrach przynętę, wyrwał mnie z butów. Jesień to specyficzny okres. Krótkie okresy żerowania powodują, że czasem człowiek mimo krótkiego dnia, ma już dość, biczując wodę cały dzień bez kontaktu na konkretnym spadku ciśnienia, dodatkowo łysy świeci w pełnej krasie. Nie zwiastowało to zbyt optymistycznie. Niemniej jednak kiedy znajdziesz się w odpowiednim miejscu, w odpowiedniej chwili i ryba chce, to wówczas nie ma żartów. Tu toczy się gra na śmierć i życie. A ten, może nie największych rozmiarów szczupak, chciał po prostu zabić i zrobił to tak, że na długo zapamiętam to branie.

Jak to mówią, dopóki przynęta w wodzie, dopóty jest szansa na złowienie ryby [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez scOOtt
  • Like 19

• 2 tygodnie później...