Piotr Gołąb Opublikowano 23 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2024 Z grzybów potocznie nazywanych zimowymi próbowałem już płomienicy czy uszaka bzowego. Czas na wczesno wiosenną czarkę, prawdopodobnie austriacką, macie jakieś doświadczenia kulinarne z tym gatunkiem ???? ? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 23 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2024 Podobno smaczny i smakuje jak rzodkiewka czy też chrupiący jak ona.. . Wysyp ich ostatnio..Sam chciałem spróbować ale nie znam nikogo z bliskich znajomych którzy by się skusili[emoji6]. Wysłane z mojego 23090RA98G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2024 + masło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 W zeszłym sezonie otworzyłem wątek właśnie czarką i podałem przepis, możesz skorzystać mi bardzo smakowały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 24 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 Dzięki Panowie. Spróbowałem póki co w postaci surowej (chleb razowy, twaróg + masło ???? ) i rzeczywiście delikatnie przypomina rzodkiewkę, przyjemna chrupka struktura. Nad moimi pstrągowymi rzekami jest obecnie piękny wysyp, pewnie spróbuję innych wariacji, pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 I mi sie udało trochę czarek znaleźć, a nawet wiecej niż trochę. Namierzyłem kilka takich placyków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 (edytowane) Na własnej działce takie wyskoczyły,to smardze ? Edytowane 8 Kwietnia 2024 przez kolpi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Zna ktoś, jadalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Wszystkie są jadalneZ tym że niektóre tylko raz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Trzeba poszukać jakiegoś speca który zbiera wiosenne grzyby i pokazać. Grzyby ze zdjęcia wyglądają jak żagiew łuskowata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Na własnej działce takie wyskoczyły,to smardze ? 003.jpg 010.jpgTak to smardze. Tak wyglądają ze zdjęcia.Ogólnie pod ochroną, z wyłączeniem parków i chyba właśnie ogrodów przydomowych.Smaczny grzyb trudno wyczyścić w środku często są robaki. Oczywiście sprawdź z dobrym atlasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 20 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2024 Znalezisko sprzed chwili, pospieszyło się pani. Żeby nie było wątpliwości jak w innym wątku 2024, kania jest z tego roku, liście już tu były, bo to las a ja rzeczywiście dzisiaj byłem ubrany cieplej, bo jest chłodniej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 20 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2024 Widziałem kanie w lesie nad Narwią już na początku czerwca br. Były już lekko uschnięte (wyrosły na bardzo nasłonecznionym miejscu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2024 Maśloki też już wyglądają. Całe 4 szt. zdrowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2024 Na taką ilość zdrowych, młodych maślaków polecam pokroić surowe w plasterki i zalać na min. noc sokiem z cytryny. Pycha. A do naleweczki … aż sie rozmarzyłem. Smardze w tym roku przeoczyłem. Za szybko były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2024 Na taką ilość zdrowych, młodych maślaków polecam pokroić surowe w plasterki i zalać na min. noc sokiem z cytryny. Pycha. A do naleweczki … aż sie rozmarzyłem. Smardze w tym roku przeoczyłem. Za szybko były.I tylko zalane sokiem z cytryny? Bez obróbki termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2024 Bez, carpaccio. Maślaki się nadają. Zeby nie było nawet ostrożne kobiety polecają https://kobieta.interia.pl/archiwum/news-carpaccio-z-maslakow,nId,393053 Wczoraj miałem do obiadu sos z mrożonych rydzy. Dzisiaj jajecznica. Ale mrożone to już nie to samo … 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2024 Bez, carpaccio. Maślaki się nadają. Zeby nie było nawet ostrożne kobiety polecają https://kobieta.interia.pl/archiwum/news-carpaccio-z-maslakow,nId,393053 Wczoraj miałem do obiadu sos z mrożonych rydzy. Dzisiaj jajecznica. Ale mrożone to już nie to samo …Piszesz że min. na noc a w przepisie podają pół godziny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2024 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 24 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2024 (edytowane) Godski. Przepisu nie czytałem. Wstawiłem bo grzyby to grzyby - nie każdy zaryzykuje jak jakiś Qh se coś wymyśli Ja zostawiam na noc. Lubię kwaśne. No i maja więcej czasu się zmacerować. I ja np daje samą cytrynę. Ani oleju ani soli. Kurki. Mniam. Edytowane 24 Czerwca 2024 przez Qh_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 25 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2024 A tak mnie kuzyn z Mazur wkurza (godzina zbierania). Jutro po pracy tam jadę, może coś do soboty jeszcze w lesie zostanie? ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Pierwszy raz próbowałem no i polecam ???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 smaczności... jak te grzyby się nazywają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Żółciak siarkowy.Mimo późnej pory znalazłem w miarę świeży egzemplarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Nad Wisłą, grzyb pospolity. W bułce i jajku, smakowo jak Kania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi