Skocz do zawartości

Grzyby 2024

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Rozwinął się całkiem przyjemny wysyp grzybów, nazbieraliśmy z partnerką ok. 150 prawdziwków w 3 godziny. Przy tej okazji zaskoczony zostałem grzybem, jakiego jeszcze w swoim życiu nie widziałem w lesie. Borowik nie borowik, koźlarz nie koźlarz??? Najbliżej mu było do borowika jednak. Takich egzemplarzy znalazłem ok. 12-15 sztuk, zabrałem jednego do identyfikacji. Po krótkim szperaniu w internecie, bez problemu znalazłem. Tylko dziwne, że w okolicach Zielonej Góry, bo wieści internetowe mówią o terenach pomorsko-mazurskich, oraz zaczyna się śladowo na pogórzu i w Świętokrzyskim. A tu w Lubuskim i to wcale nie tak mało na początek. Wszystkie egzemplarze były młode, jeszcze nie osiągnęły dorosłych rozmiarów.

Rozwinął się całkiem przyjemny wysyp grzybów, nazbieraliśmy z partnerką ok. 150 prawdziwków w 3 godziny. Przy tej okazji zaskoczony zostałem grzybem, jakiego jeszcze w swoim życiu nie widziałem w lesie. Borowik nie borowik, koźlarz nie koźlarz??? Najbliżej mu było do borowika jednak. Takich egzemplarzy znalazłem ok. 12-15 sztuk, zabrałem jednego do identyfikacji. Po krótkim szperaniu w internecie, bez problemu znalazłem. Tylko dziwne, że w okolicach Zielonej Góry, bo wieści internetowe mówią o terenach pomorsko-mazurskich, oraz zaczyna się śladowo na pogórzu i w Świętokrzyskim. A tu w Lubuskim i to wcale nie tak mało na początek. Wszystkie egzemplarze były młode, jeszcze nie osiągnęły dorosłych rozmiarów.

Napiszesz co to za grzyb? Amerykan?

Napiszesz co to za grzyb? Amerykan?

Pewnie borowik wysmukły.

Oj sorry, byłem też zajęty czymś innym gdy pisałem ten post i uleciało mi, by napisać co zacz ten prawdziwkokoźlarz :D  . To borowik amerykański, trzon z podłużnymi bruzdami, grubszy na dole i zwężony ku górze, kapelusze niewielkie, o niewyraźnym zapachu. teraz już się upewniłem i będę zbierał ten gatunek. Piszą że niezbyt wyrazisty, ale w smaku przyjemny. Zobaczy się w przyszłości.

Edytowane przez Z.Milewski

Grzyby przyniosłem tydzień temu z lasu, w tygodniu przyniósł sąsiad. Dużo już. Wystarczy.

Dzisiaj pogoda garażowa, ale wysłałem babę do ogrodu po grzyby i zaś robota:

0b7b2173c0d8f.jpghttps://zapodaj.net/plik-7NyAUz5ByI

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

:D  :D  :D
A rydze po łemkowsku. Już zrobione. I dla siebie, nie teściowej. :D

Zybi wywalaj te swoje olszówki z wiadra. ;)

Trzeba by być ślepym żeby krowiaka z rydzem pomylić. Młodą wełniankę może jeszcze, ale też po mocno ciemku. :D

Ale dzięki za troskę. Podstawowa zasada. Nie oceniaj grzybów na odległość i po zdjęciach. Nie bój, nie jem grzybów których nie znam.

• Like 3