Skocz do zawartości

Shimano Stradic 4000FE

Soniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Niby stan dobry :) a tak szczerze to w razie jakbym kupił powiedzmy złoma to można go jakoś reanimować? A jakieś wady ten kręciołek może posiadać na co głównie zwrócić uwagę. Podczas oglądania. Może za dużo pytań, ale nie chcę utopić 200 pln bo zawsze można kupić coś innego po dodaniu paru groszy.

Dzięki za info. W sumie z tego co czytam to te kręcioły FE mają dobrą opinię chyba zaryzykuję. Może mi się uda wyrwać za nieduże pieniądze fajny kołowrotek.

A tak na marginesie jest u nas na forum osoba, która naprawia, konserwuje (oczywiście odpłatnie) kołowrotki shimano?

Ja używam Stradica FE, tyle że 3000 i sobie go chwalę. Pomimo że nie traktuje go zbyt dobrze(niestety), to nadal kręci. Co prawda prawda pojawiają się jakieś luzy, ale nie przeszkadza to jakoś znacząco. Więc ogólnie kręcioł jest fajny i za taką kasę to bierz go natychmiast :)

Używam stradica 4000fe i jest to super kolowrotek, solidny, japończyk. Cena 200 pln jest zdecydowanie za niska jak na taką maszynę, za swojego krzyknąłbym ok 400 pln spokojnie. Prawdopodobnie Twój jest uszkodzony, zapytaj sprzedawcę jak spisuje się nad wodą, nie jak kręci na sucho, tylko z przynetą w wodzie... Może jest sprawny, ale koleś kupił go uszkodzonego i przy nim porobił trochę małym nakładem i go chce pogonić. Jak go kupisz uszkodzonego to raczej wszystko można naprawić w tej maszynie. Tel. do Pana Józefa bezcenny.

pozdro

Dowiedziałem się, że w lato w tym Stradicu coś się działo z łożyskiem oporowym (podobno już dobrze czyli wiadomo dlaczego tak tanio). Wie ktoś może ile naprawa takowego łożyska lub kupno nowego kosztuje?

Edytowane przez Soniacz

Dowiedziałem się, że w lato w tym Stradicu coś się działo z łożyskiem oporowym (podobno już dobrze czyli wiadomo dlaczego tak tanio). Wie ktoś może ile naprawa takowego łożyska lub kupno nowego kosztuje?

A może trzeba tylko przemyć, jak się dostało jakiegoś syfu albo ktoś za mocno oliwki zakropił to będzie przepuszczać.Nie ma co go od razu na wymianę skazywać.

W sumie masz rację, ale wolę dmuchać na zimne :)

Powiem szczerze, że pierwszy raz kupuję kołowrotek z wyższo-średniej półki jakościowej (a nie cenowej) mam nadzieję, że w zimę wyślę do Pana Józefa na kontrolę i będzie git na wiosnę jak znalazł :)

A tak na marginesie co sądzicie o tym kołowrotku, bo z tego co czytałem to większość ludzi jest z nich zadowolonych trochę boję się roku produkcji, bo 98 ale chyba to nie będzie miało wielkiego wpływu na jakość i pracę kołowrotka.