Skocz do zawartości

Plecionka do Jerkowania

Grzegora

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za plecionką do Jerkowania.

Gramatura przynęt to 30 - 110 gr. najczęściej 50-80gr.

Myślę o plecionce o minimum ośmiu splotach.

Wędzisko jakie używam to kij zbudowany na blanku Xzoga dł 1,83 oraz multiplikator Curado 201.

Zależy mi na oddawaniu dalekich rzutów.

Doradźcie co kupić, pozdrawiam

w sumie nie ma większego znaczenia co założysz... w castingu nawet grubość plecionki nie wpływa w znaczącym stopniu na zasięg, jedynym wyjątkiem jest mocny, boczny wiatr... lepiej założyć za grubą, niż za słabą...

sam rzadko jerkuję, nie mam w okolicy fajnych łowisk, ale czasem nie zmieniam szpuli i jerkuje plecionką na suma 80lb... jedynym efektem ubocznym jest nieco płytsze prowadzenie jerka... za to zaczepy mało groźne:)

Ostatnio kupiłem u @psulek Siglona x8 PE #2 i zdziwiłem się jaka ona jest cienka, będzie pracowała przy cascie do 80g i spinie do 60, ale do jerkowania wybrałbym jednak 4X, mniejsze ryzyko plątania i zakleszczenia zwojów.

Edytowane przez drChlubicz

Ostatnio kupiłem u @psulek Siglona x8 PE #2 i zdziwiłem się jaka ona jest cienka, będzie pracowała przy cascie do 80g i spinie do 60, ale do jerkowania wybrałbym jednak 4X, mniejsze ryzyko plątania i zakleszczenia zwojów.

Obawiam się, że możesz być rozczarowany. Połowiłem miesiąc i poszła na jakiś podkład. Spłaszczyła się, rozwarstwiała się oraz nie trzymała parametrów. Miałem kilka grubości, w każdym przypadku było podobnie. Najlepiej wypadały cienkie ale i tak na tyle słabo, że się ich pozbyłem. Są na rynku zdecydowanie lepsze produkty w tej cenie.
  • Like 2

Paaaanie, a ja od 4 lat używam Manster W8 z Aliexpress i wybitnie sobie chwalę bo szpulka kosztuje 40-60 zł za 500 metrów. 
I jak się zuzyje to znowu kupię, bo jest świetna po prostu
Tak z 200+ dni na wodzie jestem w roku. Wyleczyłem się z Varivasów i wszystkich plecionek w kosmicznej technologii i jeszcze bardziej kosmicznej kasie.
Łowię na wodach, gdzie jest dużo kamieni i generanie im wyższa technologia (i cena)  tym gorzej w takich warunkach się sprawdza plecionka.

• Like 4

Dano, mam również ten chiński produkt na pokładzie. Jest wg mnie, a nawet przodującego rodbuildingowca również ok. Działa jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okularów) widzę linkę, to wolę P-line'a. Nie łowię tak często jak Ty.

• Like 1

Dano, mam również ten chiński produkt na pokładzie. Jest wg mnie, a nawet przodującego rodbuildingowca również ok. Działa jak najbardziej. Mimo tego (jak bez okularów) widzę linkę, to wolę P-line'a. Nie łowię tak często jak Ty.

A nie używałem P-Line - jakos mi nie wpadło w łapki.  :good: 

Może kiedyś sprawdzę z ciekawości,  bo na ten sezon juz wszystko powymieniane i odliczam :)

• Like 1