pablo Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 A ja używam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i też jest spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 A ja używam SUNLINE Cast Away PE #1.5 i też jest spoko. Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba że to sliderki 5 i 7 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) Do jerkowania ? Bo to temat o linkach do tej metody. Chyba że to sliderki 5 i 7 cm.Przepraszam bardzo. Do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się błąd. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcześniej napisałem 1.5, ale cały czas jest spoko PS. Z jerków szczupakowych największy lata tonący Buster Strike Pro czyli ok. 80 g. Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez pablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Przepraszam bardzo. Do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się błąd. Plecionka ma 30 lb. i PE 2.0, a nie jak wcześniej napisałem 1.5, ale cały czas jest spoko PS. Z jerków szczupakowych największy lata tonący Buster Strike Pro czyli ok. 80 g. OK, jak dla mnie 30 lb to minimum do jerków 60-80 ale raczej 60 g. Duże przeciążenia przy wyrzucie plus szarpanie daje duże obciążenie dla linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) Do najcięższych zestawów/przynęt stosuję strzałówkę z plecionki 50lb o długości dwóch wędzisk, główna linka już w miarę normalna. Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 A jakie to są najcięższe zestawy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 U mnie niezmiennie Sunline Siglon X4 PE 3.0# 50lbJak wyczerpię zapasy to przezucę się na Siglon AMZ X4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 A jakie to są najcięższe zestawy?Zapewne dla każdego inne, u mnie >100g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 @drChlubicz - Muszę spróbować zrobić taką strzałówkę z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobaczę czy jerki będą chodziły głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 @drChlubicz - Muszę spróbować zrobić taką strzałówkę z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobaczę czy jerki będą chodziły głębiej. Wydaje mi się że nie, sama linka będzie cięższa ale przez większą średnicę linki będą chodziły płycej. Tak jak w trollu - cieńsza linka i wobler głębiej schodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 (edytowane) @drChlubicz - Muszę spróbować zrobić taką strzałówkę z FC, powiedzmy 60 lb., przy okazji zobaczę czy jerki będą chodziły głębiej. Tak gruby FC jest sztywny przez co nabierze kształtu szpuli, dodatkowo połączenie go z plecionką stworzy bardzo gruby węzeł, podczas rzutu i przejścia przez przelotki może być niezłe zamieszanie, obyś czegoś nie urwał ...i nie mam tu na myśli przynęty ani linki Edytowane 13 Kwietnia 2024 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Liczyłem kiedyś na to że przy łowieniu na swimmbaity będzie mi węzeł gruby FC <=> gruba plecionka przechodził prze przelotki przy rzucie, próbowałem różnych węzłów i różnych konfiguracji przelotek ( małe gęsto, duże rzadko ) ale nawet ciasno zrobiony FG knot potrafi zaczepic o przelotkę przy rzucie. Co prawda żadnego ringu z przelotki nie wyrwałem ani żadnej ramki przelotki z omotki również ale nie "brzmiało" to dobrze przy rzucie i dałem sobie spokój. Natomiast to też ma konsekwencje bo rzucając przez dłuższy czas dłuższym przyponem eksploatujemy cały czas ten sam krótki odcinek plecionki tuż przed węzłem - i ta plecionka zużywa się szybciej, trzeba to kontrolować i co jakiś czas odciąć kawałek i węzeł przewiązać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Ja nawet rzucajac bez przyponu eksploatuję ten sam kawałek linki, bo rzucam przeważnie z jednej długości "zwisem". Jeśli ktoś specjalnie wprowadza z tego powodu wariacje w długości, to reprezentuje zdecydowanie wyższy poziom dbałości niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @godski - Dlatego trzeba to będzie sprawdzić empirycznie. Oglądałem filmik w którym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych średnicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszedł o 33% płycej niż na FC. Coś za coś. FC miał 2x mniejszą wytrzymałość w tej samej średnicy. Szkoda, że nie było już filmu w którym by porównano FC i plecionkę o tej samej wytrzymałości. @Friko - Z tym zaczepiającym czasem węzłem FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak miałeś? Sam FG będzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x średnicę plecionki. Plecionka wżyna się dosyć mocno przy węźle FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierzę śrubą mikrometryczną o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz całkowitą rację, węzeł pracuje i trzeba go przewiązać raz na jakiś czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @godski - Dlatego trzeba to będzie sprawdzić empirycznie. Oglądałem filmik w którym zmierzono nurkowanie woblera na tych samych średnicach FC i plecionki. Na plecionce wobler zszedł o 33% płycej niż na FC. Coś za coś. FC miał 2x mniejszą wytrzymałość w tej samej średnicy. Szkoda, że nie było już filmu w którym by porównano FC i plecionkę o tej samej wytrzymałości. @Friko - Z tym zaczepiającym czasem węzłem FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak miałeś? Sam FG będzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x średnicę plecionki. Plecionka wżyna się dosyć mocno przy węźle FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierzę śrubą mikrometryczną o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz całkowitą rację, węzeł pracuje i trzeba go przewiązać raz na jakiś czas. Widzę że pisałeś o tym że chcesz zastosować FC 60 LB to będzie około 26 kg i średnica 0,7 mm - linka o tej mocy będzie dużo cieńsza i dlatego śmiem twierdzić że na lince 60 lb zejdzie dużo głębiej niż na FC 0,7 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 @Friko - Z tym zaczepiającym czasem węzłem FG o przelotki to w spinningu czy w castingu tak miałeś? Sam FG będzie na fluorocarbonie grubszy max. o 2x średnicę plecionki. Plecionka wżyna się dosyć mocno przy węźle FG we fluorocarbon. Jestem ciekaw i przy okazji zmierzę śrubą mikrometryczną o ile taka ubita plecionka pogrubia FG. Masz całkowitą rację, węzeł pracuje i trzeba go przewiązać raz na jakiś czas. w cascie, swimmbaitówki mam tylko castingowe; oprócz samego węzła jest tez kwestia tej kulki przypalonej na końcu FC która się zabezpiecza węzeł. Przy spinningu, lżejszym łowieniu i łączeniu cienkich plecionek z cienkimi FC ten problem jest dużo mniejszy niż przy sztywny grubym "kablu" na szczupaki - wydaje mi się że to jest kwestia sztywności FC / hardmono przy średnicy ok 1mm czyli takiej przypon szczupakowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Widzę że pisałeś o tym że chcesz zastosować FC 60 LB to będzie około 26 kg i średnica 0,7 mm - linka o tej mocy będzie dużo cieńsza i dlatego śmiem twierdzić że na lince 60 lb zejdzie dużo głębiej niż na FC 0,7 mm weź pod uwagę, że to tylko przypon... nawet przy długości ok. 2m jego wpływ na głębokość nurkowania będzie niewielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 (edytowane) oprócz samego węzła jest tez kwestia tej kulki przypalonej na końcu FC która się zabezpiecza węzeł. Przy spinningu, lżejszym łowieniu i łączeniu cienkich plecionek z cienkimi FC ten problem jest dużo mniejszy niż przy sztywny grubym "kablu" na szczupaki - wydaje mi się że to jest kwestia sztywności FC / hardmono przy średnicy ok 1mm czyli takiej przypon szczupakowyproblemem jest to, że ta kulka jest niesymetrycznie względem plecionki... do tego jej trwałość jest ograniczona i nigdy nie wiesz kiedy cały przypon zostanie w wodzie - kilkakrotnie miałem takie przypadki:( a rozwiązanie jest banalnie proste - zamiast kulki wiążemy fluorocarbonem dookoła plecionki najprostszy węzeł i siłowo zaciskamy... taki https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99ze%C5%82_zwyk%C5%82y końcówka mimo większej średnicy (2 x fc) łatwo przechodzi przez przelotki - węzeł owalny, umieszczony centalnie:) można końcówkę fc dodatkowo przytopić, wtedy faktycznie nic nie wystaje...do rzucania fc 60lb spokojnie wystarczy szczytowa 6... działa doskonale zarówno z cienkim (0,23mm pstrąg) jak i grubym (sum 0,7mm) fc Edytowane 15 Kwietnia 2024 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 weź pod uwagę, że to tylko przypon... nawet przy długości ok. 2m jego wpływ na głębokość nurkowania będzie niewielki...Tyle że przy jerkowaniu, a do tej metody miał być przypon, każde pół metra ma znaczenie. To nie głęboki trolling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Już się trochę pogubiłem, po co tak kombinować z długim FC? plecionka 50lb ok. 2x długość wędziska i przypon ok 30-40 cm z czego tam chcecie.Przynęta głębiej? Tutaj jest to opisane:https://jerkbait.pl/topic/43197-doci%C4%85%C5%BCenie-slidera-10f-ma-chodzic-10-20-cm-g%C5%82%C4%99biej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 jak łowisz castem najwygodniej (i najcelniej) się rzuca jak podciągniesz przynęte do samej szczytówki... wiazany fc przez szczytówkę przejdzie i nie przeszkadza w rzutach, stalka zniszczy przelotkę... a z kolei cast ponieważ jest znacznie wygodniejszy kiedy trzeba przynęta szarpać - czyli wszelkie jerki, poppery i twicze... niestety dociążony jerk gorzej pracuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 w cascie, swimmbaitówki mam tylko castingowe; oprócz samego węzła jest tez kwestia tej kulki przypalonej na końcu FC która się zabezpiecza węzeł. Przy spinningu, lżejszym łowieniu i łączeniu cienkich plecionek z cienkimi FC ten problem jest dużo mniejszy niż przy sztywny grubym "kablu" na szczupaki - wydaje mi się że to jest kwestia sztywności FC / hardmono przy średnicy ok 1mm czyli takiej przypon szczupakowyTo Ty wiążesz fluorocarbon do plecionki węzłem FG czy jakimś innym? Bo teraz to już mnie zaskoczyłeś tym przypalaniem końcówki fluorocarbonu. Przy węźle FG niczego się nie przypala, tam się tylko zabezpiecza półpętlami na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 (edytowane) To Ty wiążesz fluorocarbon do plecionki węzłem FG czy jakimś innym? Bo teraz to już mnie zaskoczyłeś tym przypalaniem końcówki fluorocarbonu. Przy węźle FG niczego się nie przypala, tam się tylko zabezpiecza półpętlami na końcu. ja przypalam i śmiga przez malutkie przelotki, i czuję się pewniej Edytowane 15 Kwietnia 2024 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz199 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 przy jerkowaniu przyda się solidna plecionka. Może zastanów się nad czymś o gramaturze 30-110 gramów, szczególnie te w przedziale 50-80 gramów. Plecionka o minimum ośmiu splotach brzmi sensownie. Z takim zestawem, jak Twój Xzoga i Curado 201, na pewno zależy Ci na dalekich rzutach. Dobrze byłoby mieć coś, co zapewni Ci moc i wytrzymałość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 A ja dla sprawdzenia zamówiłem SUFIX 131 G-CORE BRAID.Mam WESTIN W10 13 i zobaczę czy to ta sama fabryka Witam, i jak wrażenia?jak suffix 131 sie sprawuje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi